Çorum Ticaret Borsasi Baskani Özkubat, Bugdaydaki Fiyat Artisini Degerlendirdi Açiklamasi

'Bunun ana kaynagi Türkiye'deki kuraklik ve verim düsüklügüdür. Ayrica dünya piyasalarinda büyük yatirimci firmalarin oyunu olarak 'bütün gida maddelerinin fiyatlari artacak' seklinde olusturduklari algi nedeniyle bugday fiyatlarin yükseldigini düsünüyorum'

Çorum Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Naki Özkubat, gida ürünlerinin fiyatlarindaki artisi degerlendirdi.

Özkubat, borsa binasinda düzenledigi basin toplantisinda bugday fiyatlarinin yalnizca Türkiye'de degil, dünyada arttigina dikkati çekerek, söyle konustu:

"Bunun ana kaynagi Türkiye'deki kuraklik ve verim düsüklügüdür. Ayrica dünya piyasalarinda büyük yatirimci firmalarin oyunu olarak 'Bütün gida maddelerinin fiyatlari artacak' seklinde olusturduklari algi nedeniyle bugday fiyatlarin yükseldigini düsünüyorum. Bugdayin fiyati dolar bazli da artmistir. Yurt disi piyasalarinda 270 dolardan 310 dolara yükselmistir. Ülkemizde de bir ton bugdayin fiyati sezonunda 2 bin küsur liralardan bugün 5 bin liraya ulasmistir."

Türkiye'de ekim alanlarinda önemli bir kayip görülmedigini, ancak çiftçilerin basta tritikale olmak üzere alternatif ürünlere yöneldiklerini aktaran Özkubat, söyle devam etti:

"Bugdaydaki yillardir süren, ekonomik degerinin düsük olmasi çiftçimizi bugday ekiminden uzaklastirmistir. Arpa, bugday çok ucuz fiyatlara satiliyordu. Yurt disi fiyatlarinin bile altinda kaldigi dönemler oldu. Üreticinin bundan sonra geri dönecegini düsünüyorum. Mesela tritikalenin bugdaya göre çok daha dirençli olmasi, domuzlar tarafindan tahrip edilememesiyle, aslinda bugdayin kardesi gibi görünen, un fabrikalarinda kullanilabilen tritikalenin ekim orani yükseldi. Dolayisiyla üretilen bugday oraninda kaybimiz var kurakliktan dolayi ancak tritikale ile yan yana koydugunuz zaman çok fazla geriye gitmisligimiz yok. Bugün borsamiza gelen ürünlere baktigimizda bugday miktari kadar tritikale gelir. Hastaliklara karsi direnci yüksek bir ürün."

Türkiye'de her yil ortalama 20 milyon ton bugday üretilmesinin hedeflendigini, bu yil yaklasik 15 milyon ton üretildigini açiklayan Özkubat, sunlari kaydetti:

"Geçtigimiz yillarda su hep dillendirilir; 'Bugdayi niye ithal ediyoruz?' Bugün dünyanin bir numarali un ihracatçisi ülkeyiz. Fabrikalar yurt disindan bugdayi getiriyor, isliyor, tekrar yurt disina satisini yapiyor. Dolayisiyla çizelgelere baktigimizda yurt disindan gelen bugday çok fazla gibi görünüyor. Aslinda bu sene açigimiz 4 milyon civarinda. O açigi da kapatabilecek kapasitedeyiz. Ancak yurt disina satista dolar kullandigi için kurlardaki fiyat çok fazla fark etmiyor. Fazla bugday ithal etmemizin ana nedeni bu, ihracata dayaniyor ancak çok fazla olmamakla birlikte açigimiz da var."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile