Çorum Ticaret Borsasi'ndan 'Hasat Bayrami'

Çorum Ticaret Borsasi'ndan 'Hasat Bayrami'

Çorum Ticaret Borsasi’nda “Hasat Bayrami, Veteriner Teknik Destek Birimi ve Sosyal Tesis” açilis töreni gerçeklestirildi.

Programda bir konusma yapan Ticaret Borsasi Baskani Naki Özkubat, 3 yil önce yönetime geldiklerinde Çorum’da bugday fiyatlarinin diger illere göre yüzde 10-15 oraninda daha ucuza satildigini ve çiftçinin borsayi suçladigini hatirlatarak, “Biz buradaki nedeni arastirinca bugdaylarimizda süne oldugunu, ekonomik olarak da kaybin yüksek oldugunu gördük. Ortak bir çalisma yaparak süne ile ilgili 3 yildir mücadele ediyoruz. Ilk yillarda yüzde 3-6 olan süne su an yüzde 2 oranina düstü. Bu konuda basariliyiz, bunu da sürdürecegiz” dedi.

Hedef projelerinden bir tanesinin de lisansli depoculuk oldugunu, bunu da esnafa ve sanayiciye yük bindirmeden Çorum’a kazandirdiklarini ifade eden Naki Özkubat, “Uygulamayi istedigimiz projelerimizden birisi de Veteriner Teknik Destek Birimi. Hayvancilik üzerine laboratuvar en büyük eksikligimiz. Ilimizdeki hayvan rahatsizliklarinin numunelerinin diger illere gönderilip sonuçlarinin 3-5 gün beklenmesi gerekiyordu. Bu konuyla ilgili de hayvan saglik laboratuvari olusturmaya basladik. Kurmus oldugumuz laboratuvar sayesinde bölgemizdeki ari isletmelerin sürekli takibi saglanacak. Önümüzdeki 2 yil içerisinde bütün bölgedeki lisansli depolarda siniflandirma laboratuvar görevini de borsamiz yapacak. Bu da borsamizi bölge borsalar arasinda daha ön plana çikmasina katki sunacak” diye konustu.

Organize Sanayi Bölgesi’nde soguk hava deposu kurmayi hedeflediklerini dile getiren Özkubat, “Bölgemizde patates, sogan ürünleri her yil tarlaya çiktiginda para etmez. Sezon biter aradan 6 ay geçince fiyatlari artar. Bizim hedefimiz tarimsal ticaretin ilimizde canlandirilmasi. Bunu yapabilmek için de organize sanayi bölgesinde soguk hava deposu ve ticaret merkezi olusturmak. Bunu da basarabilirsek ilimizdeki tarimsal ürünlerin satis ve pazarlamasinda borsamizin büyük katkisi olacagina inaniyorum” seklinde konustu.

Projesi olanlarin hep bir adim önde oldugunu belirten Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin ise, “Biz de seçim döneminde vaat ettigimiz projeleri birer birer gerçeklestirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Projelerin arkasinda heyecan olacak, ask olacak, muhabbet olacak. Basta Ticaret Borsamiz olmak üzere tüm oda ve birlikte bu heyecani görüyorum” ifadelerini kullandi.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de tarimda kendi kendine yeten bir ülke olmanin öneminin pandemi döneminde bir kez daha görüldügüne dikkat çekerek, “Ithalata dayali tarim politikasi yerine çiftçilerin her alanda gerçekten desteklenmesini istiyoruz. Ancak bu sekilde tarimsal üretimde basarili olabiliriz” diye konustu.

AK Parti Çorum Milletvekili Oguzhan Kaya ise, tarim sektörüyle ilgili yapilan faaliyetlerin Çorum adina önemli bir kazanim oldugunu belirterek, “Tarim, geçmiste de, günümüzde de en önemli ugrastir, en stratejik sektördür. Bunu pandemi döneminde daha iyi anladik. Ülkemiz, bu dönemde tedarikte herhangi bir sikinti yasamadi. Çorum’u siki bir isbirligi ve güzel bir sinerji ile tarim alaninda belirli bir noktaya tasidik. Iktidara geldigimizde en önemli sorunlarimizdan birisi sulu tarim yapilan arazi miktarinin azligiydi. Alaca’da Koçhisar, Sungurlu’da Kirankisla ve Dig, Bayat’ta Timarli ve diger ilçelerimizde yapilan barajlar ve göletlerle Çorum’da sulu tarim yapilan arazi miktarini yüzde 10’lardan yüzde 50’lere çikardi. Bizim önceligimiz Çorum’da sulu tarimi yayginlastirmak” ifadelerini kullandi.

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan da 2020 yilinda Çorum çiftçisine 300 milyon lira hibe destegi verildigini bildirdi.

Çorum’da sulanabilir arazi miktarinin yüzde 50’yi geçtigini, 2023 hedeflerinin ise arazilerin yüzde 70’inin sulanabilmesi oldugunu vurgulayan Ceylan, “Arazi, suyla bulustugu zaman verim artiyor. Tarimda dünyada ilk 5, Avrupa’da ise ilk 2’deyiz. Mutlaka eksikliklerimiz, yapamadiklarimiz da var, bu konulari iyi biliyoruz. AK Parti iktidari olarak Çorum’daki hedefimiz tüm arazileri suyla bulusturmaktir” dedi.

Konusmalarin ardindan en çok tescil islemi yaptiran borsa üyeleri ile 2021 yilinin ilk hububatini getiren Nurettin Kara ile Ali Arslan’a plaketleri verildi.

Program, Borsa satis salonunun gezilmesiyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile