Çorum'un Tarihi Mirasi Yeniden Canlandiriliyor

Çorum'un Tarihi Mirasi Yeniden Canlandiriliyor

Çorum Belediyesi tarafindan baslatilan bir proje ile kentin tarihi miras yeniden canlandirilacak. Çorum’lu metal sanatçisi Hasan Tuluk’un danismanliginda sürdürülen çalismalar Gazipasa Sokak’ta devam ediyor.

Çorum’un tarihi ve kültürü ile çok köklü bir geçmise sahip oldugunu vurgulayan Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, "Bu köklü tarihin bugüne yansitilmasi için belediye olarak önemli çalismalar yapiyoruz. Gazipasa Sokak’ta baslattigimiz yitik mirasi canlandirma projesi de çok önemsedigimiz çalismalarimizdan biri. Mahallelerin Türk kültüründe ve Osmanli sehirlerinde sadece barinma mekani olan yerler olmadigini, mahallelerin birlikte yasamanin, üretmenin ve paylasmanin yuvalari oldugunu biliyoruz. Bu amaçla köklü kültürümüzün birer yansimasi olan tarihi sokak çesmelerini, soku, arsana, çamasir tasi gibi kültürümüzde önemli yeri bulunan ögeleri Gazipasa Sokak’ta yeniden canlandiriyoruz.” dedi.

Belediye Baskani Asgin, "Kültürümüzde sokak çesmeleri, sosyal hayatin ayrilmaz parçasidir. Bilgi degis tokusu çesme baslarinda yapilirdi. Çamasir tasi ya da bir diger ismiyle tekne tasi ailenin kadin üyeleri için mesakkatli ev islerinin degismez odagini olusturuyordu. Soku ve arsana, mahalle sakinlerinin ortak ihtiyaçlarini imece usulü giderdigi, insanlarin bir araya gelme mekanlari idi. Burada baslattigimiz çalismamiz tamamlandiginda yitik tarihi mirasi yeniden canlandirmis olacagiz." seklinde konustu.

Gazipasa Sokak’ta devam eden çalismalari yerinde inceleyen Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, projeye verdigi destekler nedeniyle emekli ögretmen Hasan Tuluk’a tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile