Çorum Valisi Çiftçi'den Vaka Sayilarindaki Artisa Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Su anda dördüncü pik dönemini yasiyoruz. Bundan önce 3 defa pik dönemi yasadik. Türkiye'nin diger bölgelerinde de zaman zaman bölgesel olarak böyle yükselisler oluyor, bir müddet sonra vakalar düsüse geçiyor. Bizim de su anda yasadigimiz, dördüncü pik döneminin etkisi'

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilarindaki artisa dikkati çekerek, "Su anda dördüncü pik dönemini yasiyoruz. Bundan önce 3 defa pik dönemi yasadik. Türkiye'nin diger bölgelerinde de zaman zaman bölgesel olarak böyle yükselisler oluyor, bir müddet sonra vakalar düsüse geçiyor. Bizim de su anda yasadigimiz, dördüncü pik döneminin etkisi." dedi.

Çiftçi, makaminda düzenledigi basin toplantisinda, salginla mücadele kurallarinda degisiklik olmadigini, vatandaslarin maske, sosyal mesafe hijyen kurallarina en iyi sekilde uymasi gerektigini vurguladi.

Saglik Bakanliginin açikladigi verilere göre kentteki vaka sayilarinda artis gözlemlendigini aktaran Çiftçi, "Önceki haftalarda sirasiyla 217, 301, 325, 351 olarak açiklanan vaka oranlarimiz en son 436,31 olarak Saglik Bakanligimiz tarafindan ilan edildi. Bu rakamlara göre ilimiz Türkiye siralamasinda vaka oranlarinin yüksekligi açisindan 8'inci sirada. Salginin ilk ortaya çiktigi günden bu yana ilimizde 1272 vatandasimiz vefat etti. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabirlar diliyorum. Hastanelerimizde su anda 159 hasta yatarak tedavi görüyor. 21 hastamizin yogun bakimda tedavisi devam ediyor. 16 hastamizin da entübe olarak hastanemizde tedavileri sürüyor." bilgisini paylasti.

Çiftçi, vaka sayilarindaki yükselis trendinin devam edecegini tahmin ettigini paylasti.

Çorum'da vaka oranlariyla birlikte asi sayisinin da yüksek oldugunu açiklayan Çiftçi, sunlari söyledi:

"Ilimizde birinci ve ikinci doz asisini yaptirmis 18 yas üstü vatandaslarimizin orani yüzde 77,4. Oldukça yüksek bir oran. 12 yas ve üstü vatandaslarimizda asilarin tamamlanma orani ise yüzde 74,91. Ilimizde hem asilama orani, hem de vaka oranlari yüksek. Vaka oranlarinda sunu da ilave etmem gerekiyor. Sadece ilimize has bir yükselis degil. Genelde bütün Karadeniz illerinde yükselis trendinin oldugunu söyleyebilirim. Ilimizde testlerin vakaya dönüsme orani yüzde 18,55. Bundan su sonucu çikarmaliyiz: Yani test yaptigimiz her 100 vatandasimizdan yaklasik 20'sinde vakaya rastliyoruz. Hem sevdiklerimiz, hem kendimiz açisindan tedbirlere uymak hayati derecede önem tasiyor."

Çiftçi, vaka sayilarindaki artisin nedeni olarak "üniversite ögrencilerinin kentlere dagilmasi ve tedbirlerin yetersiz kaldigi" iddialarina iliskin de, "Vaka artislarinda en basta mevsimsel etkilerin oldugunu söyleyebiliriz. Sonbahar mevsimindeyiz. Kovid-19 olmasa bile her sonbahar mevsiminde grip vakalarinda artis oluyor. Dolayisiyla tedbirlerin yetersizliginden degil, mevsimsel etkilerden dolayi artis var. Üniversitelerde de egitimin bir kismi yüz yüze, bir kismi uzaktan egitim seklinde. Dolayisiyla ben vaka sayilarinin artmasinda egitimin etkili oldugunu düsünmüyorum." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile