Çorum Valisi Nurullah Çakır Açıklama Yaptı

Çorum Valisi Nurullah Çakır, ''Leblebisi ile ün salan ve makine sanayisiyle övündüğümüz bu kentte leblebi ve makine sanayisi müzeleri açılmalı'' dedi.

Çorum Müze Müdürlüğü'nce hazırlanan ve AB tarafından hibe desteği kazanan ''Çorum Müzesi'nde Bir Şeyler Oluyor'' projesinin eğitim programı açılış töreni Anitta Otel'de yapıldı.

Açılış töreninde konuşan Vali Çakır, Çorum'un başka inançlara ve fikirlere saygı duymayı öğreten övünülecek köklü bir tarih ile kültüre sahip olduğunu belirtti.

Müzelere Türkiye'nin her köşesinde ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çakır, müzelerin eğitimle iç içe olduğunu, müzecilerle eğitimcilerin işbirliği içinde çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

Çorum Müzesi'nde Türkiye'ye örnek olacak bir projenin hayata geçirildiğini belirten Çakır, ''Müzede bir şeyler projesi kapsamındaki ''Herkes müzeye'' sloganıyla öğrencilerimize müzede yatılı eğitim alma imkanı sağlanıyor. Böyle bir projenin kentimizde gerçekleştirilmesinden gurur duyuyorum. Ancak daha fazla ve farklı konsepte müzelere ihtiyacımız var. Leblebisi ile ün salan ve makine sanayisiyle övündüğümüz bu kentte leblebi ve makine sanayisi müzeleri açılmalı'' diye konuştu.

Projenin hazırlanmasına destek veren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Çorum Yatırım Destek Ofisi Sorumlusu Özgür Yalçın ise, ''AB-Türkiye kültürlerarası diyalog - Müzeler'' başlıklı hibe çağrısı kapsamında toplamda 21 müze projesinin kabul edildiğini söyledi.

Bu teklif çağrısı kapsamında ''Çorum Müzesi'nde Bir Şeyler Oluyor'' projesinin de hibe desteği kazandığını belirten Yalçın, şunları kaydetti:

''Teklif çağrısının hedefi Türkiye'de bulunan müzelerin Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan benzer kurumlarla işbirliği kurma kapasitelerini geliştirmek. Sektörde uzun vadeli işbirlikleri ve ortaklıklar kurmak ve AB ile Türkiye'deki müzeler arasında deneyim ve bilgi değişiminin sağlanabilmesi için mali destek sağlamaktır. Projenin toplam maliyeti 106 bin lira. Proje ortağı Çorum'un Bayat ilçesindeki Derekütüğün kazılarını da yürüten Alman Madencilik Müzesi. Proje kapsamında Çorum Müzesi'nde öğrenciler için drama, mitolojik takı yapımı gibi eğitim alanları oluşturuldu. Hayata geçirilen proje ile müze bir eğitim alanına çevrildi.''

Çorum Müze Müdürü Önder İpek de, proje ile müzelerin pasiflikten aktif hale getirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Çağdaş müzecilik anlayışında müzelerin eğitimle bir bütün olduğuna dikkati çeken İpek, müzede gerçekleştirilen projede Ankara Üniversitesi'nden gelen uzman hocaların deneyimlerinden yararlanıldığını kaydetti.

Eğitim programının 13 Nisan'a kadar devam edeceği bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile