Çorumlular Sahura 'Mehter Marşı' İle Kalkacak

Fes, beyaz gömlek ve yelekten oluşan geleneksel kostüm giyecek ramazan davulcuları, sahurda 'Mehter Marşı'nı en iyi şekilde çalabilmek için mehterbaşından ders aldı.

Çorum'da ramazan ayında görev yapacak davulcular, fes, beyaz gömlek ve yelekten oluşan geleneksel kostümleri ile mahalleleri dolaşarak vatandaşları 'Mehter Marşı' ile sahura kaldıracak.

Çorum Belediyesi ve Davulcular Derneğinin iş birliğiyle belirlenen ramazan davulcuları, vatandaşları sahur için uyandıracak.

Fes, beyaz gömlek ve yelek zorunluluğu getirilen davulcular, sahurda sadece 'Mehter Marşı' çalacak.

Ramazanda görev yapacak davulculara hem birbirlerini tanımaları hem de 'Mehter Marşı'nı en iyi şekilde çalmaları için eğitim verildi. 43 davulcu, Çorum Belediyesi Mehterbaşı Selahattin Delice'den ritm dersi aldı.

Delice, kentteki bütün mahallelerde aynı makamın çalınacağını belirterek, 'Davulcularımız herkesin kulağına hoş gelen ve yürüyerek görev yapıldığı için yürüyüşe de uygun olan 'Ceddin Deden' marşını icra edecek. Verilen derslerle herkesin aynı tempoyu tutturmasına çalışıyoruz. Ritmi tutturamayanları saf dışı bırakacağız. Davulcular, bu yıl da belirli bir disiplin içinde görevlerini yapacak.' dedi.

Zabıta Müdürü Mustafa Kanat da belediyenin aldığı karar doğrultusunda Osmanlı geleneğinin sürdürülmesi için davulcuların beyaz gömlek ve yelek giyip, fes takarak görev yapacağını söyledi.

Davulcuların, hazırlatılan kimlik kartlarını kullanacağını bildiren Kanat, şunları kaydetti:

'Bu ramazan ayında da davulcularımız disiplin içerisinde görev yapacaklar. Kıyafetleriyle, davullarıyla örnek olarak görev yapıp, vatandaşlarımızı sahura kaldıracaklar. Çorum Belediyesi olarak ramazana hazırız. Uzaktan bakıldığında kimin ramazan davulcusu olduğu belli olsun düşüncesiyle sadece çalınan davulla değil, giyilen kıyafetlerle de davulcularımız ramazan kültürünün yaşatılmasında önemli rol oynayacak. Bu nedenle hazırlatılan beyaz gömlek, fes ve yelekten oluşan kıyafetlerle mahallelerde davullar çalınacak.'

Ramazan davulcularının belediyeden herhangi bir ücret almadıklarını vurgulayan Kanat, 'Arkadaşlarımız gönüllülük esasıyla buradalar. Biz kendilerine herhangi bir ücret ödemiyoruz. Sadece ramazan ayının ortasında ve sonunda vatandaşlardan bahşiş isteyebilecekler. Kimlik kartı ve kıyafeti bulunmayanlara bahşiş verilmemesini istiyoruz.' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile