Kirklareli Üniversitesi Nesiller Arasi Gelisim Merkezinin (NEGEM) organizasyonuyla “Covid-19 Pandemisi ve Toplumda Biyo-Psiko-Sosyal Etkileri” konu konferans düzenlendi.
Üniversite Saglik Yüksekokulu Saglik Yönetimi Bölüm Baskan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Yeliz Mercan moderatörlügünde gerçeklestirilen çevrimiçi konferansa Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Yorulmaz konusmaci olarak katildi.
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz konusmasinda Covid-19 pandemisinin hayatimizi nasil degistirdigi belirterek, “Salginlarda yasanan ölüm korkusu, uykusuzluk, kabus görme, olumsuz haberlerden etkilenme ve felaket senaryolari düsünceleri, hastaligin yakinlarina bulasacagi korkusu, öfkelenme, suçluluk duyma, ümitsizlik ve yalnizlik sikayetlerine ‘Akut Stres Bozuklugu’ adi verilmektedir. Dogal afetler çogunlukla kisa sürede olup biterken Korona Virüs gibi salginlarin etkileri bazen aylar hatta yillar sürebilir. Bu sebeple de olumsuz etkileri daha derin olmaktadir. Salginlar, insanlarda saglikli düsünme ve karar vermeyi engellemektedir. Ancak asiri kaygili davranislar vücutta kortizol hormonunun daha fazla üretilmesine neden olmaktadir. Bu da diyabet ve hipertansiyon gibi hastaliklari siddetlendirerek bagisiklik sistemini zayiflatmaktadir” dedi.
Yorulmaz, daha sonra Covid-19 pandemisinin hem hastalar hem de aileleri için bilinmezliklerle dolu yogun kaygi ve stres içeren yorucu ve yipratici bir süreç oldugunu söyledi.
Konferansin sonunda Dr. Ögr. Üyesi Yeliz Mercan, Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Kirklareli Merkez ve Lüleburgaz Huzurevi katilimcilarina tesekkür etti.
'Covid-19 Pandemisi Ve Toplumda Biyo-Psiko-Sosyal Etkileri' Konferansi
Kirklareli Üniversitesi Nesiller Arasi Gelisim Merkezince “Covid-19 Pandemisi ve Toplumda Biyo-Psiko-Sosyal Etkileri” konu konferans çevrimiçi düzenlendi.