Çözüm re'sen emeklilikte

Açığa alınan Balyoz sanığı 3 generalin yürütmeyi durdurma talebiyle AYİM'e başvurması, 'göreve iade kararı çıkarsa ne olacak' sorusunu akıllara getirdi. Hükümet alternatif yollara başvuracağını açıklarken hukukçular, komutanların Aralık YAŞ'ında resen emekli edilebileceklerine işaret ediyor

Yüksek Askeri Şûrâ'da terfi alamayan Balyoz Davası sanığı Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu, Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun açığa alınmaları sonrasında AYİM'e açtıkları davadan 'yürütmeyi durdurma' kararı çıkarsa hükümet yasa değişikliğine gidelebileceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın Beyrut dönüşü gazetecilerin 'AYİM'den göreve iade çıkarsa ne yapacaksınız' sorusuna, 'Atılacak çok adımımız var' cevabını değerlendiren hukukçular, bu adımların ne olacağını anlattı. Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek 'YAŞ Kanunu ve Anayasa'nın 125. Maddesi'nde değişiklik yapılabilir' derken, Emekli Askeri Hakim Ahmet Cengiz Tangören de 'Aralık ayında toplanacak YAŞ'ta alınacak emeklilik kararıyla yasal değişikliğe de gerek kalmayacak' şeklinde konuştu.
Emekli Askeri Hakim Ahmet Cengiz Tangören ise AYİM'in olası 'yürütmeyi durdurma' kararına karşı yasal bir değişikliğe gerek olmayacağını söyledi. AYİM'in vereceği karar sonrasında 3 ge-neralin 60 gün içerisinde göreve iade edilmesi gerektiğini söyleyen Tangören, 'Ancak zaten Aralık ayı içerisinde YAŞ toplantısı gerçekleşecek. Dolayısıyla bu 60 günlük süre bile dolmadan üç general hakkında re'sen emeklilik istenebilecek. Yani YAŞ Kanunu'nda ya da Anayasada bir değişikliğe gerek kalmaz' dedi.
YAŞ KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK OLABİLİR
Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek'e göre Başbakan Erdoğan, açıklamasıyla YAŞ Kanunu ve Anayasa'nın 125. Maddesi'ne işaret etti. AYİM'den 'göreve devam' kararı çıkarsa hükümetin iki alternatifi olduğunu dile getiren Petek, 'Hükümet karara karşı Anayasa'nın 125. Maddesi'nde değişikliğe gidebileceği gibi Yüksek Askeri Şûrâ Kanunu'na bir madde ekleyerek de bu sorunu aşabilir. Ancak 125. Madde'de yapılacak bir değişiklik Anayasa değişikliği gerektireceğinden, daha çok YAŞ Kanunu'na 'Subayların terfisi ile ilgili olarak Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'ne (AYİM) başvuru yapılamaz' içerikli bir madde eklemeyi tercih edecektir' dedi.

Başbakan yasamayı işaret etti
Beyrut dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, açığa alınan generallerle ilgili, 'Eğer açığa aldıktan sonra farklı adım atılırsa bizim atacağımız adım var' dedi. Bu adımların ne olduğunu soran gazetecilere 'yasalar ve yasama organı'nı işaret eden Erdoğan, 'Zaten biz terfilerine uygun değildir diye baktık. Terfiye uygun değildir diye bakarken zorla terfi ettirilmesine yönelik yaklaşımı anlamakta zorlanıyoruz' dedi. Başbakan AYİM'in göreve iade kararı alması sonrasında ne yapılacağı şeklindeki soruya da 'Gerekirse yasa çıkartırız' cevabını verdi.

Terfide diretince açığa alındılar
Üç generalin açığa alınması sonrasında Genelkurmay Başkanlığı'nın 21 maddelik açıklamasına göre Genelkurmay, üç general ve amiralin terfi ve atama kararnamelerini üç kez Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına gönderdi. İlk iki kararname de imzalanmazken, Başbakanlık, terfi ve atama kararnamesi son kez önüne geldiğinde generallerin emeklilik işlemlerine ilişkin belgeleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan istedi. Genelkurmay göndermeyince, üç general açığa alındı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile