Bölgede çözüm süreci ile birlikte oluşan huzur, kültürel ve sanatsal anlamda canlılık yaşanmasına vesile oldu.
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Cahit Sıktı Tarancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen festivale, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Diyarbakır Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, 7. Kolordu Komutanı Abdullah Recep, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"ÇÖZÜM SÜRECİ DİYARBAKIR'DA SANAT VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ CANLANDIRIYOR"
Tanıtım gösterilerinin ardından bir açıklama yapan Vali Mustafa Cahit Kıraç, bölgede yaşanılan çözüm süreciyle birlikte sanatsal ve kültürel manada gelişmişlik parametrelerinin tekrar eski günlerine gittiğini görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Diyarbakır’ın 26 yıl önce Devlet Tiyatrosu'na kavuştuğunu aktaran Vali Kıraç, Diyarbakır'da Ayyar Hamza oyunuyla başlayan tiyatro yolculuğunun kesintisiz bugün de devam ettiğini kaydetti.
Kıraç, “O günden bu yana tiyatro sanatıyla tanışan şehir, birçok oyuna ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışından birçok eser şehirde sahneleniyor. Yüzlerce oyuncu Diyarbakır’dan geçiyor ve her biri şehre ayrı bir zenginlik katıyor, seyircinin zihninde ayrı bir hatıra bırakıyor” dedi
“TİYATRO DİYARBAKIR’A, DİYARBAKIR DA TİYATROYA ÇOK YAKIŞIYOR”
Bu sene festivalin 11'incisini yaşadıklarını söyleyen Vali Kıraç, “Sizlerin ve tiyatro sanatçılarımızın sayesinde Diyarbakır Nisan ayını dolu dolu geçirecek. Diyarbakır, bir taraftan alt yapısını tamamlarken, üst yapı kurumlarından birisini, tiyatroyu da önceleyerek, evrensel bir dille, dünyaya kültür ve sanat tarihi birikimini anlatma adına biz de varız diyoruz. Nisan ayı boyunca sürecek olan bu şölenin düzenlenmesine katkısı sunan başta Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik olmak üzere, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’a, ülkemizin farklı şehirlerinden gelen devlet tiyatrosu oyuncularına, değerli oyun yazarlarımıza, yönetmenlerine, sahne önünde ve arkasında yer alan ekiplerimize ve Diyarbakır’ın yetiştirdiği sanat ve kültür adamı Orhan Asena’yı saygıyla yaşatan bu anlamlı buluşmaya sevgi ve emeğini katan herkese teşekkür ediyorum. Tiyatro Diyarbakır’a, Diyarbakır da tiyatroya çok yakışıyor diyor hepinize saygılar sunuyor, iyi seyirler diliyorum” şeklinde konuştu.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ise tiyatro edebiyatı ustası Orhan Asena’nın metinlerindeki güçlü imgeleriyle tiyatro tarihindeki mihenk taşlarından biri olduğunu belirtti.
Kurt, "Bu yıl 11'incisi gerçekleşen Diyarbakır Orhan Asena Yerli Yazarlar Tiyatro Festivali de, Orhan Asena ile birlikte ulusal tiyatromuza hizmet veren yazarlarımıza bir saygı duruşudur. Bu festivalimize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’e, hem sezon içinde hem festival anında bizleri hiç yalnız bırakmayıp destek veren Diyarbakır Valimiz Mustafa Cahit Kıraç’a, Diyarbakır Devlet Tiyatro Müdürü, değerli çalışanlarımıza, devlet tiyatrosu genel müdürlüğümüz mensuplarına, İstanbul Devlet Tiyatrosu personelimize, değerli müdürümüze, sanatçı arkadaşlarımıza, katılımcılara ve bize yıllar boyu destek veren seyircilerimize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt desteklerinden dolayı Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'a plaket verip, çiçek takdim etti. Daha sonra Selahaddin Eyyubi’yi anlatan ‘Çöl Fırtınaları’ adlı tiyatro oyunu sergilendi. Tiyatro oyunundan sonra gerçekleşen kokteylin ardından festival son buldu.
Çözüm Süreci Diyarbakır'da Sanatı Canlandırdı
Diyarbakır’da 11. Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali açılışı düzenlenen bir törenle gerçekleşti.