Çözüm Süreci Komisyonu kuruluyor

Çözüm Süreci Komisyonu kuruluyor

TBMM Genel Kurulu'nda, terör sorununun çözümüne yönelik sürecin değerlendirilmesine ilişkin Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına dair önerge kabul edildi.

AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için bugün araştırma önergelerinin; yarın 4. Yargı Paketi olarak adlandırılan tasarının, perşembe günü ise Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşülmesine dair teklifini, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreciyle ilgili böyle önemli bir konuda Meclis'in değerlendirme, teklif ve katkılarının alınması büyük önem taşıdığını belirterek, 'Kurulacak komisyon ile karşılıklı bir bilgilendirmede söz konusu olacaktır ' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Terör sorununun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, Meclis'in ve toplumun bilgilendirilmesi ' amacıyla Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına dair görüşmelerde Hükümet adına söz alan Atalay, bu komisyon vasıtasıyla hem Meclis'in bilgilendirileceğini ve hem de katkısının alınacağını söyledi.

Meclis'te siyasi partilerin çözüm sürecinde desteklerinin alınması için her zaman büyük bir gayret içinde olduklarını dile getiren Atalay, 'Ama maalesef bu gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı ' dedi.

Dünya örneklerine bakıldığında terör gibi büyük sorunların partiler üstü görüldüğünü, iktidar ve muhalefetiyle birlikte mücadele edildiğini ifade eden Atalay, bu sorunları çözen bütün ülkelerde iktidar ve muhalefetin yakın işbirliği yaptığını kaydetti. Atalay, 'Birbirini suçlama yerine mümkün olabildiğince paylaşarak, tekliflerini ortaya koyarak... Hatta en büyük çözümleri getiren ülkelerde muhalefet bu konuları iç siyaset malzemesi bile yapmamıştır ' diye konuştu.

Ülkenin milli birliği, beraberliği ve üniter yapısının kendileri için esas olduğunu belirten Atalay, AK Parti'nin ülkenin bütünlüğünün, milletin kardeşliğinin sigortası ve çimentosu olduğunu ifade etti.

'PKK ile şununla bununla biz görüşmüyoruz'

Her kesimden oy alan, ülkenin her yerinde olan AK Parti'nin Türkiye'nin bütünlüğünün güvencesi olduğunu anlatan Atalay, şunları söyledi: 'Bunları yapmazsak Türkiye'nin geleceği risktedir. Bunları bugün yapmazsak Türkiye'nin geleceği o zaman risktedir. Şunu bilin, Türkiye bunlarla büyüyecektir. Büyük ülke, rahatlayan ülke, korkularından kurtulan,
farklılıklarını zenginlik olarak gören, herkesin rahat nefes aldığı, şiddet içermeyen her düşüncenin ifade edildiği büyük Türkiye budur. Darlıklara düşerek ülkeyi büyütemezsiniz. Onun için biz şunu diyoruz; 'açık gönülle gelin, değerli milletvekilleri, siyasi partilerimiz gelin katkı verin, görüş verin. Biz partilerle her düzeyde görüşmeye açığız. Sadece eleştirmeyin, destek verin, teklif getirin, 'öyle değil, şöyle yapın' deyin. PKK ile şununla bununla biz görüşmüyoruz. Türkiye büyük bir devlettir. '

MHP ve CHP'liler terketti

Bu arada MHP ve CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'ndaki çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin görüşmelerinde, grupları adına yapılan konuşmalardan sonra salonu terk etti.

Çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin görüşmelerinde MHP Grubu adına kürsüye Grup Başkanvekili Oktay Vural çıktı.

Kendisinden önce konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı, 'Yıkımdan sorumlu bir bakan ' diye nitelendiren Vural, 'Bakmış, ne görüyor ne duyuyor. Bu konuşmayı yapan, açılımla ilgili de konuştu. Aç aç dedik, bir türlü açamadı. Ne konuştu, çözüm ne, barış dediğin ne, hiçbir bilgi vermiyor ' dedi.

Vural, 'Bertaraf edilmesi gereken PKK'yı, siz taraf haline, muhatap haline dönüştürdünüz. Sizin artık yol arkadaşınız PKK, düşmanınız MHP oldu, arkadaşlarınız bölücüler, düşmanınız milliyetçiler oldu. Bu önergenin altında İmralı canisinin parafı vardır. Hani kefen giymiştin, baldıran içecektin. Niye akil adamlara içiriyorsunuz, siz için. Siz terörün gölgesinde siyaset yapıyorsunuz, milletin değil karanlık mihrakların iradesiyle hareket ediyorsunuz. Araştırma komisyonu talebi PKK'dan geliyor, PKK'nın istek ve taleplerinin meşrulaştırmaktır. Kullanacağımız 'hayır' oyunun bile namusu ve şerefi vardır. Böyle bir ahlaksızca düzene MHP, 'hayır' oylarını bile alet etmeyecek, sizi PKK ile birlikte baş başara bırakıyoruz. '

Vural'ın bu sözlerinin ardından MHP'li milletvekilleri, salondan ayrılmak üzere ayağa kalktı. Bu sırada TBMM Başkanvekili birleşime ara verdi. Aranın ardından devam eden görüşmelere, MHP milletvekilleri katılmadı.

CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin konuşma yapmasının ardından da CHP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Başkanlık Divanı'nın önünde tartışma çıktı

Grup başkanvekilleriyle görüşmenin ardından açıklama yapan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP'nin önergesinde 18 milletvekilinin imzasını geri çektiğini ancak önergede halen 20'den fazla milletvekilinin imzasının bulunduğunu belirterek, 'Dolayısıyla önergenin düşmesi, çekilmesi söz konusu değildir ' dedi.

Yakut, konuşma taleplerinin uzaması üzerine usul tartışması açtı.

CHP Grup Başkanvekli Muharrem İnce, 'Bir yazılı eserin içini CHP'nin onayını almadan değiştiremezsiniz. Bütün arkadaşlarımız imzasını geri çekti. Bundan sonrası zorbalık olur. Zorbalık yapmayın, zorbalığa hukukla karşılık verilmez. Zorbalığa zorbalıkla karşılık verilir. Biz CHP'nin adını orada görüştürtmeyeceğiz. Hile ile olmaz bu işler. Meclis'i kullandınız, CHP'yi size kullandırtmayacağız. Bu, buradan geçmeyecek ' dedi.

Yakut, tutumunu Genel Kurul'un oyuna sundu. Yakut'un tutumunun doğru olduğunun kabul edilmesi üzerine, katip üye, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Divan'ı terk etti. Yalçınkaya'nın yerine AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin oturdu. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Şahin'in yanına kürsüye gitti. Bu sırada AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri kürsü önünde toplandı. Bu sırada tartışmalar ve zaman zaman itişmeler yaşandı. Bunu üzerine Yakut, birleşime yeniden ara verdi. Arada da tartışmalar sürdü.

Aranın ardından Yakut, daha önce 18 olarak açıkladığı önergeden imza çeken milletvekili sayısının 24'e çıktığını belirterek, CHP'nin önergesinin AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve 20 milletvekilinin imzasıyla işlem göreceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: 'Şeytanca bir oyun '


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, TBMM Genel Kurulu'ndaki 'önerge tartışması 'nı değerlendirirken, 'Bizim önergemizi değiştirerek kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun ' dedi. Meclis'te gazetecilerin, TBMM Genel Kurulu'ndaki önerge tartışmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, kendi önergeleri ile AK Parti'nin önergesi arasında fark olduğunu söyledi.

CHP'nin önergesinin araştırma önergesi, AK Parti'nin önergesinin ise 'TBMM'yi süreçle irtibatlandırma önergesi ' olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 'Bizim önergemizi, kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Kendilerinin görüşü var ve bu görüşten niye korkuyorlar? Bizim önergemiz, çok önceden verilen bir önerge. Dolayısıyla AKP, iki yüzlü politikasının tipik bir örneğini Genel Kurul'da gösterdi. İnsanda biraz utanma olur. Kendi önergeniz varsa, getirirsiniz o önergenizin arkasında durursunuz. Bizim önergemizi değiştirerek kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun. '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile