AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sütcü, bölgedeki tüketime ilişkin Mart ayı verilerini açıkladı.
Sütcü, geçtiğimiz Mart ayında elektrik tüketiminde bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 27, doğal gaz tüketiminin yine aynı dönemlerde yüzde 43, su tüketimini ise yüzde 10 artış gösterdiğini bildirdi. Sütcü, üretimin arttığını gösteren tüketimdeki artışın memnuniyet verici olduğunu vurguladı.
Başkan Sütcü, geçtiğimiz Mart ayında bölgede elektrik tüketiminin 88 milyon 295 bin 352 kilovat saat olduğunu, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27'lik artış kaydedildiğini bildirdi. Sütcü, Mart ayı verilerinin bir önceki aya yani Şubat ayına göre kıyaslandığında ise artışın yüzde 15 olarak gerçekleştiğinin görüldüğünü ifade etti.
Başkan Sütcü, bölgedeki doğal gaz tüketiminin ise son yılların rekoru denilebilecek düzeyde arttığını ifade ederek, "Geçtiğimiz Mart ayında doğal gazda 10 milyon 739 bin 865 sm3'lük tüketim olmuş. Bu bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43 artışı ifade ediyor. Bu yılın Şubat ayını dikkate aldığımızda ise artışın yüzde 16 seviyesinde olduğunu görüyoruz" dedi.
Su tüketimine de dikkati çeken Başkan Sütcü, bu yılın Mart ayında 12 bin 315 metreküp su tüketimi olduğunu, bunun da bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artışı ifade ettiğini vurguladı. Sütcü, su tüketiminin bu yılın şubat ayına göre ise yüzde 4 artış gösterdiğini ifade etti.
Sütcü, tüketim artışının üretim artışına paralel olduğuna dikkati çekerek, bu artışta da son günlerde kamuoyunun gündeminde olan barış sürecinin etkisinin bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.
Sütcü, son yıllarda Türkiye ekonomisinde periyodik bir iyileşmenin söz konusu olduğunu, uygulanan olumlu politikaların meyvelerinin toplandığını ifade etti.
Ülkemizin son 20 yılda 30 bini aşkın insanının hayatına mal olan, on binlercesini de sakat bırakan terörden çok büyük acılar çektiğini hatırlatan Sütcü, "Bu yüzden Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz yatırımlardan arzu edilen payını alamadı; tersine bu durum bölgede işsizliğin çok büyük oranlara tırmanmasına yol açtı. Oysa, bugün ülkemiz genelinde ve bu yörenin halkında umut ışıkları yeşerdi. Bu sürecin başlaması bile piyasaya olumlu yansımaya başladı.
Unutulmamalıdır ki, yatırım ve istihdama yönelik ekonomik aktiviteler ancak güvenlikli yani istikrarlı bir ortamda gerçekleşebilir. Dibi görünmeyen suya kimse girmek istemez, hele de iş adamları, yabancı sermaye ürkektir, korkar, vazgeçer ve kaçar. İşte bu yeni dönem, bir yandan acıların durmasını ve toplumsal kucaklaşmayı sağlayacak, diğer yandan huzur ve güven ortamı sağlanmış olacağı için yatırım ortamı yani iklimi oluşacaktır" dedi.
Sütcü, dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in de çözüm sürecinin ekonomiye olumlu etkileri görülmesiyle birlikte, bu durumun Türkiye’nin kredi notuna yansıtabileceğini açıkladığını da anımsattı .
Çözüm Süreci Sanayiye Yansıdı
Son dönemde kamuoyu gündemine yansıyan, terörü bitirmeye odaklı çözüm ve diyalog süreci memnuniyetle karşılanırken, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde de üretim, son yılların en yüksek seviyelerinden birini yaşıyor.