Çözüm Süreci, Yöresel Kıyafetlere İlgiyi Artırdı

Çözüm süreciyle bölgede yaşanan normalleşme, insanların sosyal yaşamlarına da yansıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sağlanan huzur ortamı sayesinde insanların sosyal yaşamı da renklendi. Sürecin ardından Siirt'te vatandaşların yöresel kıyafetlere olan ilgisi dikim atölyelerinin sayısının artmasını sağladı.
Yıllarca "terör örgütünü simgelediği" gerekçesiyle şehir merkezinde giyilemeyen yöreye özgü kıyafetlere ilgi arttı. Vatandaşlar daha çok bayram, özel gün ve düğünlerde yöresel kıyafet giymeyi tercih ediyor.
İstanbul'dan Siirt'e giyim atölyesi kurmak için gelen Şerif Uluğ, AA muhabirine, çözüm sürecinin ardından yöresel kıyafet dikmek için kente geldiklerini söyledi.

Yöresel kıyafetlere ilginin arttığını atölyede bu talepleri karşılamaya çalıştıklarını kaydeden Uluğ, şöyle dedi:
"Çözüm süreciyle bölgede hayat normalleşmişken, yüzyıllardan gelen yöremizin giysilerini herkesin giymesini tavsiye ediyoruz. Siirt'te de büyük ilgi görüyoruz. Yaptığımız iş, insanımızın hoşuna gidiyor ve ilgi çekiyor. İnsanlar da memnun oluyor."
- Yurt dışına da gönderiliyor
Çocuk, kadın ve erkekler için her türlü yöresel kıyafet diktiklerini aktaran Uluğ, yurt dışına da yöresel kıyafet gönderdiklerini belirtti.

Uluğ, şöyle devam etti:
"Çocuklar için 'bindallık', kadınlar için 'fistan' ve 'xıftan', erkekler için de 'şal şapik' dediğimiz elbiseler yöremizde en çok giyilen kıyafetlerin başında geliyor. Yöre insanı bu kıyafetleri severek giyiyor. Geçmişte baskılar yüzünden insanların giymeye çekindiği giydiği yöresel kıyafetler artık gönül rahatlığıyla kullanılıyor."
Her yörenin kendine özgü kıyafetlerinin bulunduğunu anlatan Uluğ, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Şanlıurfa ve Siirt'in yöresel kıyafetlerinin birbirinden farklı olduğunu kaydetti.

Yöresel kıyafet satın alan Berivan Dayan da giydikleri kıyafetin her renginin bir anlam ve mesaj taşıdığını ifade ederek, kıyafetleri özellikle şenlik ve şölenlerde giydiklerini söyledi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile