Ctp Atıkları, Dolgu Malzemesi Olarak Değerlendirilecek

SAKARYA - Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülen projeyle cam fiber takviyeli polyester boru üretimi sırasında çıkan atıkların dolgu ve takviye malzemesi olarak kullanılması hedefleniyor.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirilen projenin doğanın korunması adına önemli bir çalışma olduğunu bildirdi.

Akıncı, projenin hayata geçirilmesiyle sanayicilerin büyük yarar sağlayacağını belirterek, "Termoset esaslı malzemeler plastik ürünler gibi tekrar ısıtılarak eritilemiyor. İçeriğindeki çapraz bağlar sebebiyle tekrar ısıtıldığında kömürleşiyor. PVC boruların içinde belirli oranlarda kullanarak bunların geri dönüşümünü sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Atık maddelerin bertaraf edilmesi için alıcılara belirli bir ücret ödendiğine dikkati çeken Akıncı, geri dönüşümün sağlanması halinde doğanın korunacağını ve ekonomik gelir sağlanacağını vurguladı.

Boru üretimi yapan firmaların yıllık 500 ton kesme atığı çıkardığına işaret eden Akıncı, şunları kaydetti:

"CTP sektöründe faaliyet gösteren tekne-yat ve şehir mobilyaları üreticileri de ilave edildiği zaman yıllık yaklaşık 3 bin ton atık ortaya çıkmaktadır. Cam, silis kumu ve reçine içerikli atık, doğaya bırakıldığında çevre açısından tehdit oluşturmasına rağmen kompozit malzeme üretiminde kullanılması ile bu sorun ortadan kalkacak. Kullanılması düşünülen atık, dolgu malzemesi olarak PVC sektörüne katkı sağlayacak. Atıkla üretilecek ürünlerin özelliklerinin artması ve sektörde bu malzemenin kullanılmasıyla az maliyetli, daha kaliteli ürünler üretilmesi bekleniyor.

Atığın kullanılmasıyla yüksek performanslı, düşük maliyetli ve çevre dostu ürünler elde edilecek ve CTP üreticisinin bertaraf masrafları da ortadan kalkacaktır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile