" dedi.
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan mahalli idarelerin demokrasinin beşiği olduğunu, insanların demokratik kültürü kazanmasında antrenman sahası görevini üstlendiğini söyledi.
Prof. Dr. Arslan, partilerin adaylarını açıklamaya başlamasıyla seçim kazanının da yavaş yavaş ısındığını dile getirerek, partilerin sonuçların bıçak sırtı olarak tahmin edildiği yerlerde rakiplerine göre aday belirleme çabasında olduklarını kaydetti.
Arslan, "Mart 2014 seçimleri mahalli idare seçimleri olmakla birlikte genel seçim havası içinde geçecektir. Çünkü hemen sonrasında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimi, ardından genel seçimlerle ilgili gelişmeler bu seçim sonuçlarıyla yakından ilgilidir. 2010 yılı Anayasa değişikliği ile birlikte Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilecek olması mahalli idare sonuçlarına göre farklı kombinasyonların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu durum bu seçimlerin önemini daha da artırmaktadır." ifadelerini kullandı.
KÜÇÜK PARTİLER ÖNEMLİ HALE GELDİ
30 Mart seçimlerinde küçük partilerin hiç olmadığı kadar önemli konuma geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Arslan, "Toplumsal kutuplaşmanın arttığı bu seçimde küçük partiler dengeyi bozabileceğinden daha da önemli hale gelecektir. Bu seçimlerde MHP ve CHP seçmenlerinin büyük kısmının AK Parti karşıtlığında anlaşıyor olmalarının seçim sonucuna tesir edebilecek” dedi.
Hükümetin yürüttüğü çözüm sürecinin ise 7 bölgede partileri çok farklı şekilde etkileyeceği iddiasında bulanan Arslan, "Özellikle Güneydoğudan çok fazla göç alan illerdeki seçmenler tepkisel oy kullanacaklardır. Türklük tartışmaları bu konuda hassas illerde AK Parti'de oy kaybına neden olabilir. Güneydoğuda da terör örgütünün etkili olacağı açıktır." ifadelerini kullandı.
GENÇ SEÇMENLER ÖNEMLİ
Denenmiş ve başarılı olmuş başkanların yeniden seçilme şansını yüksek gördüğünü anlatan Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, Eskişehir'de CHP, Kayseri'de AK Partinin buna örnek gösterilebileceğini söyledi.
Seçimde 3 milyon 700 bin gencin ilk kez oy kullanacağına dikkat çeken Arslan, "Bu gençlerin oy kullanma rasyonalitesi diğer seçmenlerden daha farklı olacaktır. Gençleri anlamak ve beklentilerine cevap verebilmek onların oylarını alabilmede önemli etkendir." dedi.
SEÇİM ÇANTADA KEKLİK DEĞİL
Türk Milletinin kavgayı sevdiğini ama kavga edenden ve kavgacı siyaset anlayışından hoşlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Arslan, ulusal ve uluslararası gelişmelerin de mahalli seçime tesir edebileceğine dikkat çekti. "Seçimler kimse için çantada keklik bulunmamaktadır. Her türlü sürpriz olabilir. Her bölge ve ilde farklı partiler seçime avantajlı başlamakta ama son düzlükte sonuçlar farklılaşabilmektedir. Kıyı bölgelerin müdahaleci siyasete daha fazla tepki vermekte olduğu görülmektedir. Özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri bu konuda daha hassas bir görünüm sergilemektedir." diye konuştu.
Bu seçimde iktidar partisi de dahil her partinin başka bir parti ile ittifakının olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Arslan, "Özellikle ortak rakip söz konusu olduğunda 'düşmanımın düşmanı dostumdur' mantığı belirleyici olacaktır. Bu durum uzun vadede bir yandan da partiler arasındaki sert ideolojik yapıyı törpüleyecektir." dedi.
Cü Öğretim Üyesi Arslan;
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, yaklaşan yerel seçimlerin Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde de belirleyici olacağını belirterek, "Hiç bir parti için seçimler çantada keklik değil.