Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sorunların eğitimle aşılabileceğini belirterek, “İlk başlarda denizlerde damla gibi olan kazanımlar, bugün memnuniyetle gözlemlemekteyiz ki; görünür hale gelmiştir. Eğitim istatistiklerine yansıyan bu başarı, Türkiye için çok yakın gelecekte eğitimde ulaşmak istediği hedefleri gerçekleştirmesi açısından son derece önemli” dedi.
Gaziantep’te hayırsever Hüseyin- Nevin Aykaç çiftinin 2003 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden oğullarının adını yaşatmak için yaptırdığı 33 derslikli Mehmet Tuncay Aykaç İlköğretim Okulu’nu hizmete açan Bakan Çubukçu, burada yaptığı konuşmada, ülkenin geleceği için eğitimin önemine dikkat çekti.
Eğitim yatırımlarını artırma ve yaygınlaştırma çabası içinde olduklarını vurgulayan Çubukçu, “Sorunlarımızı ancak nitelikli, çağa uygun gençler yetiştirerek aşabileceğiz. Çağdaş toplumların mutluluk ve refah seviyesine de eğitimle ulaşacağız. Bu nedenle göreve geldiğimiz günden bu yana eğitime büyük yatırımlar yaptık, hala da yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca eğitim hizmetlerini ülkemizin her yöresine, her bölgesine, her beldesine ve her insanına ulaştırmayı öncelikli görevlerimiz arasında sayıyoruz” diye konuştu.
EĞİTİM SEFERBERLİĞİ, TOPLUMSAL SEFERBERLİĞE DÖNÜŞTÜ
Özellikle eğitim alanındaki yatırımlarını göç alan illerde yoğunlaştırdıklarını kaydeden Çubukçu, şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin 80'inci yılında Sayın Başbakanımızın önderliğinde başlattığımız eğitim seferberliği her kesimin katıldığı bir toplumsal seferberliğe dönüştü. Yardımlar, bağışlar çığ gibi büyüyerek ülkemizin her yöresinde okul olarak çocuklarımıza ışık saçıyor. Bugün ülke genelinde derslik sayısı 150 bini buldu biliyorsunuz. Bunların 26 bin 52’si hayırseverler tarafından gerçekleştirildi. İlk başlarda denizlerde damla gibi olan kazanımlar, bugün memnuniyetle gözlemlemekteyiz ki; görünür hale gelmiştir. Eğitim istatistiklerine yansıyan bu başarı, Türkiye için çok yakın gelecekte eğitimde ulaşmak istediği hedefleri gerçekleştirmesi açısından son derece önemli olacak. Eğitim çok pahalı bir yatırım. Hayırseverlerden ve sivil toplum kuruluşlarından desteklerini artırmalarını bekliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği ve kaliteyi her vatandaşımız için sağlamak için hepimizin taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Temennimiz yeni bir hamle, yeni bir moral, yeni bir destekle kısa bir zamanda altyapıya ilişkin sorunları geride bırakmak, böylece okul yapmaya ayırdığımız kaynağı da eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımıza aktarmak.”
Hayırsever iş adamı Hüseyin Aykaç da konuşmasında, okulların ülke ve millet için faydalı bireyler yetiştiren kurumlar olduğunu, bu kurumlardan birini yaptırmanın onurunu yaşadığını dile getirdi. Çubukçu, hayırsever işadamının eşi Nevin Aykaç’a teşekkür plaketi verdi. Hüseyin Aykaç’a plaketini ise Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı takdim etti. Bakan Çubukçu daha sonra açılış kurdelesini keserek, okulu gezdi.
ÖZEL OKULLAR RESMİ KURUMLARIN RAKİBİ DEĞİL DESTEKLEYİCİSİDİR
Gaziantep’te Özel Sanko Okulları’nın 10'uncu yıl kutlamalarına katılan Bakan Çubukçu, yaptığı konuşmada bakanlığın özel öğretim kurumlarına yaklaşımlarıyla ilgili bilgiler verdi. Eğitim sistemine çok yönlü katkılar sağlayan özel okulların eğitim kalitesinin artırılmasında, birçok yeniliğin eğitim sistemine eklenmesinde ve yeni eğitim yaklaşımlarının eğitim sistemine kazandırılmasında köklü rol oynadığını kaydeden Bakan Çubukçu, “Özel okullarımızın gerek sınavlardaki ulusal ve uluslararası başarıları, bilim olimpiyatları sosyal ve sportif yarışmalarda öne çıktıklarını görüyoruz. Eğitimde iyi örnekleri ve başarılı uygulamaları öne çıkarmak, en az yapıcı eleştiriler kadar gerekli ve yol göstericidir. Başarı hikayelerinin öne çıkması, çocuklarımıza, öğretmenlerimize, okullarımıza umut, inanç ve esin kaynağı olması ve ‘Biz de yapabiliriz’ duygusunu aşılaması açısından son derece önemli” diye konuştu.
ÖZEL OKULLARI DESTEKLEMEKTE GÜÇLÜ SİYASİ İRADE ORTAYA KOYDUK
Eğitim faaliyetlerinin öncelikle devletin görevi olduğunu vurgulayan Çubukçu, “Devletimiz eğitim faaliyetlerini gerçekleştirirken önemli olan harcamalar da yapmaktadır. Bilindiği gibi AK Parti hükümeti döneminde bütçeden en büyük pay eğitime ayrılmaktadır ve en temel önceliğimiz Türkiye’nin en büyük zenginliği olan gençlerimize yeni imkanlar ve yeni fırsatlar sunmaktır. Ancak öğrenci nüfusuna baktığımız zaman birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla olan ülkemizde eğitim gibi pahalı bir yatırım yalnızca devletin imkanlarıyla karşılanamayacak kadar büyük bir alanı kapsıyor. İşte bu noktada özel okullarımızın eğitime verdiği destek, devlete önemli bir oranda okul yatırım konusunda ve aynı zamanda eğitimde kaliteyi artıracak yatırımlara destek vermektedir” dedi.
Türkiye’de özel okullarda okuyan öğrencilerin oranının AB ülkelerinin ortalamasının çok altında olduğunu kaydeden Bakan Çubukçu şunları söyledi: “Hükümetimizin göreve geldiği günden bu yana özel okulların desteklenmesi konusunda güçlü bir siyasi irade gösterdiğimiz hepinizin malumudur. 2002’den bu yana özel sektörün finansal gücünün eğitime aktarılması için birçok çalışma yürütülüyor. Bunlardan bazıları 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’yla okulların doğalgaz, elektrik ücretlendirilmesi, resmi okullara uygulanan tarife üzerinden gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda da değişiklik yapılarak özel okullara açıldıkları yıldan itibaren 5 yıl vergi muafiyeti getirildi. Özel öğretim kurumları standartlar yönergesiyle de hizmetlerin daha sağlıklı yürütülmesi değişen ve gelişen yöntem ve tekniklere uygunluk sağlanması, uygulamalarda karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi için gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda gerek mevzuat düzenleme çalışmaları, gerekse diğer bakanlıklar ve kurumlarla işbirliği yapılarak özel sektör eğitime daha fazla destek sağlaması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte çalışacağız.”
ŞİRKETLERİN BAŞARISI TOPLUMA KATKIYLA DA ÖLÇÜLÜR
Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde açılan özel öğretim kurumlarının resmi kurumların rakibi değil, destekleyici konumunda olduklarını hatırlatan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel öğretim kurumlarımızın sayısındaki artışın eğitim imkanlarının artışı olarak algılanması gerekir. Son yıllarda özel sektör odaklı bir büyüme sürecine giren ülkemizde AB’ye üyelik sürecinin kazandırdığı ivmeyle şirketler aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını da hızla gündemlerine sokuyorlar. Şirketlerin başarılarının yalnızca ticari kriterlerle değil, topluma ne oranda katkı sağladıklarıyla da ölçüldüğü bu sürecin Türkiye’ye sağladığı toplumsal pay da katlanarak büyümektedir. Ancak uzun zaman ihmal edilen bir alan olan eğitime özel sektörün daha fazla yatırım yapması hepimizin arzusudur. Eğitime yapılan yatırım hepimizin ortak geleceğine ortak refahına, ortak mutluluğuna yapılan yatırımdır. İnsana yapılan yatırım geleceğe yapılıyor. Dolayısıyla her iyileşme hareketinin başarısı eğitim alanındaki başarıya bağlıdır.”
Gaziantep’teki Özel Sanko Okulları’nın da sportif sosyal ve akademik alanlarda yaptığı çalışmalar ve aldığı ödüllerle öne çıkan okullardan birisi olduğunu anlatan Çubukçu, emeği geçenleri kutlayarak başarılarla nice 10 yıllar geçirmelerini diledi. Çubukçu’ya günün anısına Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra Ak Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Çubukçu partililerle biraraya geldi.
Çubukçu: Sorunları eğitimle aşacağız
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sorunların eğitimle aşılabileceğini belirterek, “İlk başlarda denizlerde damla gibi olan kazanımlar, bugün memnuniyetle gözlemlemekteyiz ki; görünür hale gelmiştir." dedi.