Çukobirlik Merkez Yağ Fabrikası'nın Kiraya Verilmesine Tepki
Uzun yıllar istihdam ve üretimi ile ortaklarının yanı sıra bölge için de önemli konumda bulunan ve ciddi gelir sağlayan Çukobirlik Merkez Yağ Fabrikası’nın, son yıllarda yanlış uygulamalar neticesinde bir yandan kira gelirinden mahrum kalırken, bir yandan da çalışmayan tesise eleman alınarak zarara uğratıldığı ileri sürüldü.
Bu ayın sonunda yapılacak Birlik genel kurulunun yaklaştığı şu günlerde yağ fabrikasının yönetim kurulu tarafından aceleyle kiraya verilmesini eleştiren Çukobirlik ortakları, Birlik yönetim kuruluna “Kendiniz çalıştıracağınızı söylediğiniz yağ fabrikasını madem kiraya verecektiniz, neden aylarca atıl bekletip kurumu yaklaşık 1 milyon lira kira geliri zararına uğrattınız?” sorusunu yönelttiler.
Çukobirlik yönetim kurulunun, yaklaşık iki yıl önce yapılan Birlik genel kurul toplantısında “Merkez Yağ Fabrikası’nı kurum olarak biz çalıştıracağız” dediğini hatırlatan Diyarbakır Kooperatifi ortağı Ali Eraslan ile Nizip Kooperatifi ortağı İbrahim Özarslancı, “Mevcut Birlik yönetim kurulu göreve seçildikten sonra Merkez Yağ Fabrikası’nı işleten kiracıyı çıkarttı. Kurum olarak burayı kendilerinin işleteceklerini söyledikleri halde, sözlerini tutmadılar ve 1,5 yıldan fazla atıl vaziyette bıraktılar. Bu süre içerisinde Çukobirlik yaklaşık 1 milyon lira kira gelirinden oldu. Ayrıca çalışmayan tesise onlarca sayıda personel alarak maaş ödediler ve ödemeye devam ediyorlar. Genel kurula katılan tüm Birlik delege ve ortaklarını yanıltarak yanlış üstüne yanlış yapıyorlar, binlerce ortağın sermayesinden oluşan Merkez Yağ Fabrikası’nda büyük zarara neden oldular” iddiasında bulundular.
ÇALIŞMAYAN FABRİKAYA ELEMAN
Birlik yönetim kurulunun, aylardır boş beklettikleri Merkez Yağ Fabrikası’nı, bu ayın sonunda yapılacak Birlik genel kurul tarihinin yaklaşması üzerine alel acele ve yangından mal kaçırır gibi bir kiracıya kiraladığını öne süren Çukobirlik ortakları Ali Eraslan ve İbrahim Özarslancı şöyle konuştu:
“Tamamen suçluluk psikolojisi içerisinde ve telaşla hatalar zincirini sürdürüyorlar. Yağ fabrikasının kiracısıyla ‘tamir, bakım ve onarım masraflarının kiradan düşülmesi’ kaydıyla anlaşmışlar. Böyle bir anlaşma olur mu? Kiracı şişirilmiş tamir ve bakım masrafları faturası çıkarırsa ne olacak? Biz işleteceğiz dediğiniz ama işletemediğiniz fabrikayı madem kiraya verecektiniz, neden 1,5 yıldan fazla atıl vaziyette bekletip kira gelirinden mahrum bıraktınız? Çalışmayan fabrikaya neden eleman alıp ücret ödüyorsunuz? Genel Kurul’un hemen öncesinde buranın kiraya verilmesi ne kadar doğru ve ahlaki? Kiralama işini neden genel kuruldan sonra işbaşına gelecek yönetime bırakmadınız?”
1975 yılında faaliyete geçen Çukobirlik Merkez yağ fabrikası 97.416 metrekare arazi üzerinde 47.900 metrekare kapalı alana sahip bulunuyor. Çiğit işleme kapasitesi 300 ton/gün olan tesis, ekstraksiyon sistemi ile çalıştığından soya, ayçiçeği, kanola gibi yağlı tohum bitkilerini de işleyebilmektedir.
Bu ürünleri işleme kapasitesi ise 200 ton/gündür. Her türlü ham yağın işlenebildiği tesiste kontinü sistem ile ham yağın nötralizasyonu ve rafinasyonu gerçekleştirilmektedir. Günlük Nötr yağ işleme kapasitesi 100 ton, yemeklik yağ işleme kapasitesi ise 50 ton dur. Çiğit depolama kapasitesi 30 bin ton olup; 18 bin ton ham yağ, 2 bin 500 ton kabuk ve 3 bin ton küspe depolanabilmektedir.