Çukurca şehitlerinin aileleri Genelkurmay önünde YAŞ'a seslendi:Kaya ve Es görevden alınsın

Hakkari Çukurca'da şehit düşen askerlerin aileleri, çocuklarını şehit eden mayının TSK'ya ait olduğu iddiaları üzerine açılan soruşturmanın 1 yıldır s

Hakkari Çukurca'da şehit düşen askerlerin aileleri, çocuklarını şehit eden mayının TSK'ya ait olduğu iddiaları üzerine açılan soruşturmanın 1 yıldır sonuçlandırılmamasını protesto etti. 27 Mayıs 2010'da Çukurca'da şehit olan Deniz Demirci, Ziya Bener, Adil Yıldız, Kemal Özevin ve Cafer Çelik'in aileleri Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının yapıldığı Genel Kurmay Başkanlığı önünde internete düşen ses kayıtlarında TSK mayınını itiraf eden Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğgeneral Zeki Es'in görevden alınmasını istedi.

Çukurca'da operasyona giderken, TSK mayınının patlaması sonucu hayatını kaybeden 5 şehit askerin ailesi Genelkurmay Başkanlığı'nın önünde protesto eylemi yapmak istedi. Ancak şehit ailelerinin Genelkurmay önünde açıklama yapmasına izin verilmedi. Bunun üzerine şehit aileleri Dikmen Caddesi ile İnönü Bulvarı'nın kesiştiği yerde açıklama yaptı. Ailelerin avukatı Hayrettin Açıkgöz, Çukurca'daki mayın olayından sonra komutanların görevde kalmaya devam ettiği ve Tümgeneral Kaya'nın sorumluluğundaki Gediktepe baskınının gerçekleştiği vurgulandı. Şehit aileleri, "Terörle mücadelede bu kadar açık ihmali ve kusuru olan şüphelilerin görevden kalmaya devam etmeleri benzer olayların da devam edeceği hususunda şüpheler uyandırmaktadır. Bu nedenli ilgili kurumlardan şüphelilerin ivedilikle görevlen alınmalarını talep ediyoruz. Yargılama sürecinde bir gelişme olmaması, müştekilerin dosyaya erişiminin engellenmesi ve aylar geçmesine rağmen herhangi bir davanın açılamamış olması tarafımızca çok manidar bulunmaktadır. Böylesi bir tablo karşısında adil bir yargılama sürecinin yaşanacağına olan inancımız gün geçtikçe azalmaktadır." dedi.

Çukurca'daki patlamanın ardından 7 askerin şehit olduğunu, 7 askerin de ağır yaralandığını vurgulayan Açıkgöz,5 şehit ailesinin yargı sürecinin bir türlü ilerlememesinden duyduğu üzüntü nedeniyle açıklama yaptıklarını kaydetti. Patlamanın ardından Genelkurmay Başkanlığı'nca saldırının terör örgütü PKK tarafından yapıldığının duyurulduğunu, fakat daha sonra bazı internet sitelerinde yayınlanan ses kayıtlarında mayınların PKK tarafından değil, bizzat Jandarma 20. Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es tarafından döşendiğinin anlaşıldığını vurguladı. Aynı ses kayıtlarında Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın şehit olan asker için, "Sıkma canını, hiç önemli değil, olur böyle şeyler, biz planladığımızı tekrar ederiz." dediğini ifade etti.

Suç duyuruları üzerine Van cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldığını, Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvar Amirliği'nce hazırlanan ve savcılığa sunulan uzmanlık raporunda, mayınların TSK'ya ait olduğunun belirlendiğini belirtti. Van Cumhuriyet Savcılığı'nca görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilen dosyaya ilişkin gizlilik kararı alındığını ifade eden Açıkgöz, ''Çukurca'da patlayan mayınlarda can veren yavrularımızın şahadetinde ağır kusurları ortaya çıkanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı." Diye konuştu. Bu askerlerin görevde olduğu süreçte, Gediktepe karakoluna 100 civarında teröristle yapılan baskının çoban sanldığını, Heronlar vasıtasyıla ulaşan görüntülere rağmen terör örgütünün katırlar ve ağır silahlarla krokallara saldırdığını ve onlarca Mehmetçiki şehit ettiğini belirtti. Şüpheliler Tuğgeneral Zeki Es ile Tümgeneral Gürbüz Kaya görevlerinin başında kamasının benzer olayların devam edeceği konusunda şüphe uyandırdığını vurgulayan Avukat Açıkgöz, "Ülkemizin terörle mücadele sürecinde binlerce Anadolu ocağına düşen ateşle dağlanan yürüklerden vatan sağolusn sözünden başka bir şey duyulmamıştır. Fakatgelinen noktada kasıt derecesinde ağır kusur ile hareket eden kimi asker kişilerin yine en üst askeri mercilerce korunup kollanması evlatlarını kaybetmenin derin acısını yaşayan şehit ailelerini bir kat daha yıkmakta ve daha derin acılara sevk etmektedir." dedi.

İlgili kurumlardan, şüphelilerin ivedilikle görevden alınmalarını talep ettiklerini belirten Avukat Açıkgöz, yargılama sürecinde gelişme olmaması, şehit ailelerinin dosyaya erişiminin engellenmesi ve aylar geçmesine rağmen herhangi bir advanın açılmamasının adil bir yargılanma sürecinin yaşanacağına olan inançlarını azalttığını vurguladı. Açıklamanın sonunda, "Bu davada da suçluların cezalandırılmasının engellenmeye çalışılacağı, adaletin yerini bulmayacağı endişesini taşıyor, hukukun işletilmesini istiyoruz.'' denildi.

"BEN ANNEYİM ÇOK SEVİYORDUM, EMANETİME HIYANET ETTİLER"

Basın açıklaması sırasında şehit Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci ise, "PKK'lıları çoban zannettik diyorlar. Gücünüz yetmiyorsa bunları bize verin. Benim canım yandı yeter artık. Ben anneyim. Yavan ekmekle büyüttüm oğlumu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a sesleniyorum. 1 sene oldu. Askerlerimizi koruyamıyorsa çekilsin, istifa etsin yeter. Çok seviyordum, emanetime hıyanet ettiler." Dedi. Soruşturmayı yürüten askeri savcıya seslenen şehit annesi, "Bu acıyı yaşayan biliyor. Askeri savcı kendini benim yerime koysun. Bu acıyı o yaşasaydı geceleri uyuyamazdı. Oğlum şehit olalı 1 sene 65 gün oldu her gün ölüp ölüp diriliyorum." şeklinde konuştu. Tümgeneral Kaya ile Tuğgeneral Es'in görevden alınmasını isteyen şehit annesi Demirci, "PKK'lıları çoban zannettik diyorlar. Gücünüz yetmiyorsa bunları bize verin. Benim canım yandı yeter artık. Ben anneyim. Yavan ekmekle büyüttüm oğlumu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a sesleniyorum. 1 sene oldu. Askerlerimizi koruyamıyorsa çekilsin, istifa etsin yeter. Çok seviyordum, emanetime hıyanet ettiler. Sandıktan çaldıralr yavrumu. Çakı gibi askerdi benim yavrum. Şehit ailelerine sesleniyorum. Vatan sağolsun diyorlar. Neyin vatanı? Hepimizin vatanıysa hepimiz birlik olalım." Dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile