Çukurova 8. Kitap Fuarı Açıldı

Çukurova 8. Kitap Fuarı Açıldı

Adana'da, 250 katılımcı yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla, 60 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak olan Çukurova 8. Kitap Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı.


Törende konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, onbinlerce çocuğun kitapla, kitap fuarlarında tanışarak birer kitap okuru haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin geleceğinin bu çocuk ve gençlerin sayılarının artmasına bağlı olduğunu kaydetti.

“KİTAP OKUNMADIĞI FİKRİ GEÇERSİZ”
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise her yıl ziyaretçileri artan kitap fuarlarının, okur sayısının artmasıyla birlikte kitaba olan ilginin de artmasını sağladığını dile getirdi. 'Türkiye'de kitap okunmuyor' kanısına karşı çıkan Hızlan, “Biz daima kağıt kitaplarla bir okur çoğunluğu olduğunu söylüyoruz. Bir de Türkiye'de e-kitap meselesi var, genç kuşak onları da okuyor. Türkiye'de kitap okunmadığı fikrinin bence pek geçerliliği yok. Bu, dilimize yapışmış ve doğru olmayan bir söz. Çünkü teknoloji, sadece belli yerlerden değil ama çeşitli kaynaklardan da kitaba ulaşılmasını sağlıyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DE OKUR SAYISI ARTIYOR”
Kitap üzerine istatistiklerden bahseden Türkiye Yayıncılar Birliği 2. Başkanı Fahri Aral, Türkiye'deki kişi başına düşen kitap sayısının yaklaşık 7,3 civarında bir rakam olduğunu söyledi.

Bu rakamın önemli olduğuna vurgu yapan Aral, Türkiye'nin dünya sıralamalarında ilk 15'in içinde olduğunu kaydetti.

2014 yılında toplam 561 milyon 103 bin 770 bandrollü kitap yayımlandığını anlatan Aral, 2013 yılına göre yüzde 4,4 oranında artış sağlandığını belirtti.

Rakamların Türkiye'de başlık ve kitap sayısının arttığını gösterdiğini dile getiren Aral, yazılı basın ve internet üzerinden okur sayısının arttığını ifade etti.

“BAŞKA YERLERE SÜRÜKLEYEBİLİYOR”
Nicelik artışının çok fazla umuda kaptırmaması gerektiğini öne süren Fahri Aral, nitelik artışına da gidilmesi zorunluluğu olduğunu kaydetti.

Yayınlama özgürlüğü ve bunun açtığı alanların giderek daralmasının bazı endişelere yol açtığını söyleyen Aral, şöyle konuştu:
“O anlamda, o endişelerin ortadan kalkması için de belli bir mücadele vermemiz gerekir. Ama bu mücadeleyi verirken, belki elimizde olmayan nedenler ama hem Türkiye'de hem dünyada birçok olay oluyor ve bu bizi başka yerlere sürükleyebiliyor. Charlie Hebdo olayına hepimiz tanık olduk, yaşananları da gördük. Hakikaten menfur katliamı lanetleyip, arka planını bu şekilde düşünebilirsek, zihnimiz biraz daha fazla açılır.”
Aralarında Atilla Dorsay, Gülten Dayıoğlu, Nuri Pakdil, Behiç Ak, İpek Ongun, Can Dündar, Yekta Kopan, Doğan Cüceloğlu, Ataol Behramoğlu, Mavisel Yener, Enver Aysever, İhsan Eliaçık, Ali Kırca, Canan Tan, Hakan Günday, Aytül Akal, Rasim Özdenören, Hikmet Anıl Öztekin, Aslı Tohumcu ve Penguen Çizerleri'nin de bulunduğu pek çok değerli yazarı, şairi ve çizeri konuk edecek Çukurova 8. Kitap Fuarı, 18 Ocak Pazar gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile