Alınan kararı değerlendiren Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, "Darbelerin bıraktığı kötü izlerin yavaş yavaş silinmesini istiyoruz” dedi.
Nisan ayının ilk meclis toplantısında gündem dışı söz alan AK Partili meclis üyesi Ali Sicim, "12 Eylül darbesinde, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. Bir milyon 683 bin kişi fişlendi. 650 bin kişi gözaltına alındı ve ağır işkenceler gördü. 7 bin kişi için idam cezası istendi. 30 bin kişi mülteci olarak yurt dışına gitti. Cezaevlerinde 299 kişi yaşamını yitirdi" dedi.
Konuşmasının devamında Kenan Evren Bulvarı isminin değiştirilmesi için teklif sunan Ali Sicim, "Geçmişin bu karanlık izlerinin Adana'mızdan ve Çukurova ilçemizden de silinmesi, Kenan Evren Bulvarı isminin, Özgürlük Bulvarı olarak değiştirilmesi için teklifimi sunuyorum" diye konuştu.
Ali Sicim'in teklifinin ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ekrem Kandemir de, 12 Eylül darbesi sırasında ve cezaevinde yaşadığı kötü günleri anlattı. Kandemir, ‘Ali Sicim dilekçesini okurken ben gözlerimi kapattım. Biran belediye meclis başkanının AK Partili bir belediye başkanı olduğunu, konuşanın ise sosyal demokrat, sosyalist ve hatta komünist bir meclis üyesi olarak düşündüm. Ama gözlerimi açınca Sayın Yıldıray Arıkan’ı meclis başkanı, Ali Sicim’i de konuşmacı olarak kürsüde gördüm. Ancak, Ali Sicim’in bu konuşmalarının altına da imzamı atarım” dedi.
12 Eylül darbesine Adana Belediyesi olarak dönemin belediye başkanı Selahattin Çolak ve bürokratlarının tamamı cuntaya hizmet etmemek için istifa ettiklerini belirten Kandemir, ‘Selahattin Çolak’ın ‘Arkadaşlar cuntaya karşı hizmet mi edeceğiz? Karşı mı çıkacağız’ sözleri üzerine istifa ederek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiştik. 1981 yılının mart ayında kısa dönem olarak askere gittik. 2,5 aylık asker iken, bir gazetede başta belediye başkanı Çolak olmak üzere istifa eden bürokratların tamamının tutuklandığı haberini okuduk. Kısa bir süre sonra ben ve arkadaşlarım da tutuklandık ve o zamanın parasıyla 1500 lira sevk parası yatırarak Adana’ya getirildik. 181 gün hem asker hem de mahkum olarak sorgusuz sualsiz, haksız bir şekilde cezaevinde yattım. Hiç kimse bana niye geldin demedi. Bu işten nasiplenenleri ve bedel ödeyenleri fark edebilirsek, darbelerin kimlerin karşı olduğunu kimlerin destekleyicisi olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bizler çalmadık, yolsuzluk yapmadık, elimize asla silah almadık. Tek suçumuz, emperyalizme ve kapitalizme karşı olmak ve onların uzantılarına direnmekti. Allah bizi askeri diktatörlüklerden kurtardı, sivil diktatörlüklere mahkum etmesin” dedi.
Konuşmaların ardından, Sicim'in teklifi, CHP'li Ekrem Kandemir, Erdal Yıldırım ve Feray Özyazgan'ın da teklifiyle birleştirilerek, ek gündem maddesi olarak görüşüldü. Kenan Evren Bulvarı isminin, Özgürlük Bulvarı olarak değiştirilmesi teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Kenan Evren Bulvarı’nın yeni ismi önümüzdeki günlerde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilecek.Oylamanın ardından kısa bir konuşma yapan Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, ‘Darbenin bıraktığı kötü izlerin yavaş yavaş silinmesini istiyoruz. Kenan Evren Bulvarı isminin Özgürlük Bulvarı olarak değiştirilmesi için meclis üyesi arkadaşlarımız teklifte bulundu. Özgürlük benim en çok sevdiğim kelimedir. Özgürlük kadar güzel bir şey olamaz. Çukurova Belediye Meclisi’nin almış olduğu bu tavsiye kararı Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin de gündemine alınmasıyla, darbenin izlerinden biri daha silinmiş olacaktır.” dedi.
Çukurova Belediyesi,Bulvardan Kenan Evren İsminin Kaldırılmasını İstiyor
Çukurova Belediye Meclisi, ilçedeki Kenan Evren Bulvarı isminin, ‘Özgürlük Bulvarı’ olarak değiştirilmesi yönünde oy birliği ile tavsiye kararı aldı.