İçel ve Adana başta olmak üzere bölgeye hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapımı planlanan ve 30 milyon yolcu kapasitesine sahip Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının temeli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in katıldığı törenle atıldı.
"Her koldan Türkiye’ye saldırıyorlar"
Törende konuşan Bakan Arslan, dünyanın, 15 Temmuz’da ülkesinin bekası, istikbali ve istiklali söz konusu olduğunda, bu milletin bir olarak, beraber olarak nasıl meydanlara indiğini gördüğünü söyledi.
O güne kadar Türkiye’yi bölebileceklerini, parçalayabileceklerini, içerideki hainler ve maşalar sayesinde birliğimize halel getirebileceklerini düşünenlerin 15 Temmuz’da bunun olamayacağını gördüklerini ifade eden Arslan, "Şimdi de her koldan ama her koldan Türkiye’ye saldırıyorlar. Ulaştırma alt yapı projelerinin yapılmaması, İstanbul’daki 3. havalimanının yapılmaması, Çukurova’nın can damarı olacak, bölgenin kalkınmasını sağlayacak, Adana’yı, İçel’i, Osmaniye’yi daha ileriye taşıyacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapılmaması için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Ellerinden geleni arkalarına koymuyorlar. Ama şunu bilsinler, bu millet 15 Temmuz’da nasıl hain darbecilere dersini verdiyse, Türkiye’nin kalkınmasını engellemek isteyen ve bu yolu açacak olan 16 Nisan süreci ile ilgili ne yaparlarsa yapsınlar, bu millet onlara izin vermeyecek. Bu millet bütün bu çalışmaların ülkemizin geleceği, çocuklarımızın geleceği, torunlarımızın geleceği için olduğunu biliyor. Bunu bildiği için bu inançla arkamızda duruyor" diye konuştu.
"Bölgeye 11 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı"
Bakanlık olarak Çukurova Bölgesinde neler yaptıkları konusunda açıklamalarda bulunan Arslan, sadece Adana’da son 15 yılda yaptıkları ulaştırma yatırımlarının 4 milyar 100 milyon lira olduğunu söyledi.
O çift başlılık dönemlerinin olduğu, başbakan ile cumhurbaşkanlarının kavga ettiği ve bedelini vatandaşın ödediği dönemlerin unutulmamasını isteyen Arslan, "Cotarelli diye bir Türkiye Masası şefi vardı, IMF temsilcisi. Ülkemize geliyordu, bakanlar el pençe divan karşılıyorlardı, davul-zurna ile karşılıyorlardı. Niye? Döndüğünde bize 100 milyon dolar daha borç verilmesini serbest bıraksın diye. Bakın 100 milyon dolar borç alabilmek için kapısında dilendiğimiz IMF’den, 23,5 milyarlık borcunu ödediğimiz ve ayakları üzerinde dimdik duran bir Türkiye’ye geldik. Sadece Adana’daki yatırım miktarı 4.1 milyar. İçel de bundan geri kalmıyor. İçel de bir bu kadar. Osmaniye de geri kalmıyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı’ndan yararlanacak 3 ilimizi düşünürseniz, yaptığımız yatırım 11 milyar liranın üzerinde. Bunları unutturmaya çalışıyorlar, lütfen unutturmayın. Sadece şu an bu 3 ilimizde devam eden büyük projelerimizin sayısı 34. Bu 34’e Çukurova Bölgesel Havalimanı dahil değil. Etti mi 35. Bu 35’e İçel’i Adana’ya, oradan Karaman’a, Konya’ya, İstanbul’a kadar bağlayacak olan yüksek hızlı tren dahil değil. Etti mi 36. Bu projeye İçel’i Adana’ya, Gaziantep’e bağlayacak olan hızlı tren dahil değil. Bir de onu dahil edin, bunların rakamlarını dahil edin, emin olun ki, onların hayalleri bu rakamlara erişmez. Neden? İnsanımız bizim için önemli, Çukurovamız bizim için önemli. Ama zannetmeyin ki, sadece bu 3 il önemli. İnanın ki, ülkenin her yerinde gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Lütfi Elvan burada ne kadar çalışıyorsa, 81 il için o kadar çalışıyor. Ömer Çelik Bey burada ne kadar çalışıyorsa, ülkemizin her yerinde, hatta dünya çapında ülkenin daha da kalkınabilmesi, daha da ileriye gidebilmesi ve ülkemize haksızlık yapılmaması için her yerde mücadele veriyor. Çünkü biz ekip olma anlayışı ile çalışıyoruz. Biz biliyoruz ki, Cumhurbaşkanımızın dik duruşu olmadan olmaz, biz biliyoruz ki, Başbakanımızın onun yanında durması olmadan olmaz. Biz biliyoruz ki, bütün bakanların onlara ayak uydurması olmadan olmaz" ifadelerini kullandı.
"1 milyarlık yatırım"
Sadece Çukurova Havalimanı’nın yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını kaydeden Arslan, şöyle devam etti:
"Adanalı, İçelli, Osmaniyeli bu havalimanını kullanmakla yetinmeyecek. Bu havalimanından kargo terminali marifeti ile ihracat yapmakla yetinmeyecek, bir de burada istihdam sağlanacak. Adana Havalimanımız 4,5 milyon insanımıza hizmet ediyor. Ama Adana, İçel ve Osmaniye’yi düşünürseniz, 4,5 milyon insandan bahsediyoruz. Bu kadar insanın olduğu bir yerde yetersiz kaldı. Yetersiz kaldığı için burayı planladık. Burada yapılacak olan pist 3 bin 500 metreye 60 metre. Dünyanın en büyük pistlerinden biri, dünyanın en büyük uçağı olan A380’nin inmesine uygun bir pist yapıyoruz. O da yetmiyor, yine yanında dünyanın en büyük ikinci pistlerinden birine sahip olacak 3 bin 500 metreye 45 metrelik ikinci bir pist olacak. Aynı anda 15’ten fazla uçağın park edebileceği bir aprona sahip olacak. Daha da önemlisi Adana’daki havalimanımız hizmet veriyor ancak 12 bin metrekare kapalı alanı var. 4,5 milyona insana yetmiyor. Bölgeye yetmiyor. Biz burada 250 bin metrekarelik terminaller yapacağız. Mevcut Adana’daki ile kıyaslarsanız tam 20 misli. Ama onunla da yetinmeyeceğiz, kargoya ilişkin kapalı alanlar ve diğer kapalı alanların da koyduğunuz zaman 500-1000 metrekarelik kapalı alanı olan bir havalimanı yapıyoruz. Bunları gösteriş olsun diye, birileri içinde top oynasın diye yapmıyoruz. Bunları bölge ekonomisi, bölgenin ürünleri ihraç edilebilsin diye yapıyoruz. Sadece Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bugün inşaatına başladığımız kısım 221 milyon lira. Ama terminalleri ile diğer kapalı alanlarıyla ve diğer fonksiyonları ile birlikte 1 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. IMF’nin kapısında dilenen 70 sente muhtaç olan bir ülkeden, sadece bir havalimanına 1 milyar liralık yatırım yapan bir ülkeye geldik."
"Sağlam geleceğe sağlam adımlarla yürüyelim"
Bunlarla yetinmeyip ülkeyi daha da ileriye taşımak ve Türkiye’yi daha güçlü hale getirmek için çalışmalara devam edeceklerini belirten Arslan, "Denebilir ki, ’zaten 3-5 kat büyüttünüz, ne gerek var?’ Eğer biz 3-5 kat büyüttük deyip rehavete kapılıp bulunduğumuz yerde kalırsak, dünyanın önüne geçmek değil gerisinde kalırız. O yüzden çok daha hızlı büyümemiz lazım, çok daha hızlı güçlenmemiz lazım, onun için de sizin desteğinize ihtiyacımız var. Tekrar 2002 öncesine dönelim istemiyoruz. Anayasa kitapçıkları fırlatıldığında 21 bankanın battığı, 30 milyar doların battığı, bir gecede 1 milyon kişinin işsiz kaldığı bir ülkeye dönmek istemiyoruz. Şimdi istikrar var, mali disiplin var, denetim var, hiçbir banka batmıyor. Batsa bile patronu batar. Ama o zaman öyle değildi, patron İsviçre’deki bankada paraları stokluyor, onun üzerinden keyif çatıyordu, batırdığı paraları da vatandaş olarak biz ödüyorduk. İşte bizim söylediğimiz tekrar o günlere dönmeyelim. Tek merkezden yönetimi sağlayan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile sağlam geleceğe, sağlam adımlarla yürüyelim istiyoruz" dedi.
Bakan Arslan konuşmasının sonunda, havalimanının üst yapı ihalesini de yaptıklarını ve yakın zamanda üst yapı inşaatına başlanacağını belirterek, Çukurova Havalimanı’nı 29 Ekim 2018’de açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Çukurova Bölgesel Havalimanı İnşaatının Temeli Atıldı (1)
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, temeli atılan Çukurova Havalimanı’nın 1 milyar liralık bir yatırım olduğunu belirterek, "Burada yapılacak olan pist 3 bin 500 metreye 60 metre. Dünyanın en büyük pistlerinden biri, dünyanın en büyük uçağı olan A380’nin inmesine uygun bir pist yapıyoruz. O da yetmiyor, yine yanında dünyanın en büyük ikinci pistlerinden birine sahip olacak 3 bin 500 metreye 45 metrelik ikinci bir pist olacak. Aynı anda 15’ten fazla uçağın park edebileceği bir aprona sahip olacak" dedi.