Çukurova'da Narenciye Bahçelerinde Zorlu Hasat

Dogu ve Güneydogu Anadolu illerinden Adana'ya gelerek tarla ve bahçe kenarina kurduklari çadirlarda yasayan tarim isçileri, yazin kavurucu sicakta kisin da çamurlu bahçelerde tarimsal üretimin sürmesi için çalisiyor Seyhan Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Incefikir: 'Isçilerimiz, tarimsal üretimin 12 ay sürdügü bu bereketli topraklarda gerek sicakta gerek sogukta ve yagmurda her kosulda özveriyle çalisarak üretime katki sunuyor'.

ÖMER FANSA - Çukurova'da mevsimlik tarim isçileri, soguk havada narenciye bahçelerinde ekmek parasi için ter döküp üretimin sürekliligine katki sunuyor.

Dogu ve Güneydogu Anadolu illerinden Çukurova'ya gelen tarim isçileri, tarla ve bahçe kenarlarina kurduklari çadirlarda yasiyor, yazin pamuk, karpuz ve sogan, kisin da narenciye ve mevsim sebzelerinin hasadini yapiyor.

Yazin Çukurova'nin kavurucu sicaginda çalisan isçiler, kisin da soguk hava ve yagmurun ardindan olusan çamura aldiris etmeden ekmek mücadelesi veriyor.

Sabahin erken saatlerinde mesailerine baslayan isçiler, günlük ortalama 120 lira yevmiyeyle çalisiyor.

- "Yazin günesin altinda, kisin bu sogukta çalisiyoruz"

Van'dan gelen tarim isçisi Serdar Ertem, AA muhabirine, 4 yildir tarlalarda çalistigini söyledi.

Ekmek parasi için çalismak zorunda oldugunu anlatan Ertem, "Saat 03.00'te kalkiyoruz, 05.00’te bahçeye ulasip çalismaya basliyoruz. Aksam 19.00'da eve dönmeye basliyoruz. Görüyorsunuz halimizi. Üstümüzden buhar çikiyor." dedi.

Haci Karatas da küçüklügünden beri tarim isçiligi yaptigini ifade etti.

Van'dan ailesiyle kente geldigini belirten Karatas, "Çalismak için geliyoruz. Yazin günesin altinda, kisin bu sogukta çalisiyoruz. Bizim elimizden baska hiçbir sey gelmez. Bu çamurun içinde kadin, erkek çalisiyoruz. Çalismazsak aç kaliriz." diye konustu.

Karatas, günlük 110-120 lira aldiklarini, ücreti yeterli bulmadiklarini dile getirdi.

Sebnem Karatas da iki yildan bu yana ailesiyle tarim isçiligi yaptigini anlatarak, "Her gün yagmur, kis demeden gelip bahçede çalisiyoruz. Kisin çamurun içinde, yazin günesin altinda... Dün yagmur yagdi, bugün mecburen ise geliyoruz. Çamurun içinde çalisiyoruz. Çalismaya mecburuz." ifadelerini kullandi.

- Tarim isçileri her sartta çalisarak üretime katki sunuyor

Seyhan Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Incefikir ise Çukurova'da yilin 12 ayi tarim yapildigini ifade etti.

Tarim isçilerinin iç pazara mal sunumu ve ülke ihracatinin artmasinda önemli katkisi oldugunu aktaran Incefikir, sunlari kaydetti:

"Adana'nin kavurucu sicaginda da kisin en soguk aylarinda da isçilerimiz çalisiyorlar. Isçilerimiz, tarimsal üretimin 12 ay sürdügü bu bereketli topraklarda gerek sicakta, gerek sogukta ve yagmurda her kosulda özveriyle çalisarak üretime katki sunuyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile