Çukurova'da Süne İle Mücadele

Buğday ekili alanlara, son 7 yılda 5 bin 500 keklik, 450 binin üzerinde parazitoit salındı ATB Başkanı Bilgiç: 'İlgili kurumların işbirliği ile süne zararlısı için 7 yıldır yapılan biyolojik mücadelede bölge ve ülke ekonomisine toplamda yaklaşık 105 milyon lira ve yılda ortalama 15 milyon lira katkı sağlanmıştır”.

Adana'da özellikle kuzey kesimlerde buğday ekili alanlara, süne ile mücadele kapsamında son 7 yılda 5 bin 500 keklik, 450 binin üzerinde parazitoit (asalak böcek) salındı.

Adana Ticaret Borsasından (ATB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve ATB işbirliğinde 2016 yılı süne ile biyolojik mücadele kapsamında bazı buğday ekim alanlarında parazitoit salımı gerçekleştirildi.

ATB Başkanı Bilgiç, 2009 yılında üyelerinden ve ilgili kurumlardan gelen geri bildirimler sonucu buğdaydaki süne zararlısının yoğun olduğu ve problem teşkil ettiği Adana’nın kuzey bölgesinde yer alan Karaisalı, Sarıçam ve İmamoğlu ilçelerinde keklik veya parazitoit salımıyla buğdayda süne ile biyolojik mücadele edilmesi kararı alındığını, 2010'dan bu yana her yıl ara vermeden uygulamanın devam ettiğini belirtti.

- 450 bin parazitoit salındı

Yapılan incelemeler ve görüşmelerde süne zararlısının daha önceki yıllara göre ilde oldukça azaldığı, Adana’nın kuzeyinde yetiştirilen buğday kalitesinin ovada yetiştirilen buğday kalitesine yakın değerlere ulaştığının gözlemlendiğini ifade eden Bilgiç, şunları kaydetti:

“Çalışmanın yürütüldüğü İmamoğlu, Karaisalı ve Sarıçam ilçelerinde yetiştirilen buğdaylar yemlik yerine daha kaliteli hale gelmekte ve üreticilerimiz buğdayını çok rahat bir şekilde istedikleri tüccara satabilmektedirler. Bu da üreticilerimize yüzde 20-30 gibi bir katma değer kazandırmıştır. Böylece üreticilerimiz, işbirliğince yapılan çalışmanın sürdürülebilirliği ile gelirlerini artırarak emeklerinin karşılığını almayı sürdürmektedirler. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsünün teknik ekibi katkısı ve işbirliğinde mücadele kapsamında son 7 yıldır ilgili kurumların ve çiftçilerin desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda toplamda 5 bin 500 keklik, yaklaşık 450 bin parazitoitin salınımı gerçekleştirilmiştir.”

Çalışmayla yıllık yaklaşık 200 bin ton yemlik olacak buğdayın daha kaliteli buğdaya dönüşmesinin sağlandığını belirten Bilgiç 'İlgili kurumların işbirliği ile süne zararlısı için 7 yıldır yapılan biyolojik mücadelede bölge ve ülke ekonomisine toplamda yaklaşık 105 milyon lira ve yılda ortalama 15 milyon lira katkı sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile