ÖMER FANSA - Adana'da iyi tarim uygulamasi yapilan alanlar geçen yila göre 100 bin dönümün üzerinde genisleyerek 695 bin dekara ulasti.
Insan sagligina zararli kalintilar içermeyen, çevreyi kirletmeden veya dogal dengeye zarar vermeden ülkenin tarimsal mevzuatina uygun olarak gerçeklestirilen, kayit altina alinarak kontrol edilip sertifikalandirilan üretim sekli olan iyi tarim uygulamasi yapilan tarla ve bahçelerden elde edilen ürünlerin son yillarda özellikle iç ve dis pazarda tercih edilmesinin etkisiyle uygulamaya Çukurova çiftçisi ragbet gösteriyor.
Adana Tarim ve Orman Müdürlügü verilerine göre, 2018'de 632 bin dekar alanda yapilan üretim, 2019'da salginin kismi olumsuz etkisiyle 578 bin dekarda gerçeklesti. Buna karsin geçen yila göre 100 bin dönümden fazla artis göstererek 695 bin dekara ulasan iyi tarim uygulamasi yapilan alan miktarinin bu yil 1 milyon dönüme yükselmesi hedefleniyor.
Adana Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine, iyi tarim uygulamalarinin, üretimde kullanilan gübre ve ilaçlarin ruhsatli, belirlenen dozda ve tarihte kullanilmasi, sertifikali tohum ve fidan tercih edilmesi, mütemadiyen toprak ve üründeki kalintilarin analizinin yapilmasi, kullanilan ilaç ve gübrelerin poset ve ambalajlarinin dahi saklanip geri dönüsüme teslim edilmesi, ilaç kullanimi sonrasi bitkinin ilaci attiktan sonra hasat edilmesi, sulamada kapali sistemler kullanilarak topragin çoraklasmasinin önlenmesi gibi unsurlari barindirdigini ve tüm bunlarin denetlenmesini kapsadigini belirtti.
Iyi tarim uygulamalarinin AB Yesil Mutabakati hedeflerine uyum gösterdigini ifade eden Tekin, ürünleri iç ve dis pazarda tercih edilen bu uygulamalarin çiftçiler arasinda yayginlasmasi için Bakanligin da destek verdigini vurguladi.
Tekin, uygulamaya Çukurova çiftçisinin ilgisinin her geçen gün arttigini kaydederek sunlari söyledi:
"Bakanligimiz iyi tarim uygulamasina geçen çiftçilerimize tarimsal destekler veriyor. Bu destek, dekara 20 ile 150 lira arasinda degisiyor, çitçilerimizin diger desteklerle dekar basina almis olduklari destek miktari oldukça artiyor. Bu uygulama sayesinde hem Avrupa hem dünyanin çesitli ülkelerine yapilan ihracatimiz basarili bir çizgi seyrediyor. Özellikle AB'nin gündeme getirdigi Yesil Mutabakat'in da aslinda temelini iyi tarim uygulamalari olusturmaktadir. Iyi tarim sayesinde de bizim ihracatimizin sürekliligi devam edecektir."
Adana'da en fazla iyi tarim uygulamalarinin yapildigi ürünlerin basinda narenciyenin geldigini, bunu örtü alti sebze ve meyve üretiminin takip ettigini ifade eden Tekin, söyle devam etti:
"Adana'da su an 695 bin dönüm alanda iyi tarim uygulamalari yapiliyor. Iyi tarimda ilk hedefimiz bu yil 1 milyon dekarda bu uygulamanin yapilmasini saglamak. Önümüzdeki yillarda iyi tarim uygulamasi yapilan alanlari 3 milyon dekara çikarmak istiyoruz. Bazi alanlar ve ürünler bu uygulama kapsaminda degerlendirilmiyor ama alanlari büyüterek bu hedefledigimiz noktaya gelecegimize inaniyoruz. Çiftçilerime çagrimiz bu 695 bin dekar alanin daha üst seviyelere çikarilmasi. Ekiplerimiz sahada sürekli egitim ve yayim çalismalari yapiyorlar. Biz, iyi tarima geçen çiftçilerimize elimizden geldigince yardimci olup, onlarin tüm islerini kolaylastirarak hizli bir sekilde bu uygulamaya geçmesini sagliyoruz. "
- Iyi Tarim Uygulamalari ürüne katma deger katiyor
Seyhan Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Incefikir de uygulamanin tarladan sofraya güvenli olmasi özelligiyle Türk tariminda çok önemli bir yeri oldugunu belirtti.
Iyi tarim uygulamalari sonucu elde edilen ürünlerinin tüketici tarafindan tercih edilmesiyle bu tarimi yapanlarin avantaj kazandigini anlatan Incefikir, "Tüketici marketlere gittiginde kendisi ve çocuklari için çok daha güvenli ürünleri tercih ediyor. Bu tercih de tüketicinin daha çok bu tarz ürünlere yönelmesine neden oluyor. Iyi tarim, üründe daha iyi fiyatlama saglayarak katma deger yaratiyor." dedi.
Oda olarak iyi tarim uygulamalari yapmak isteyenlere yardimci olduklarini ifade eden Incefikir, söyle devam etti:
"Üreticilere, iyi tarimin yapmalari gerektigini, bu sekilde kazançlarinin normal üretimden çok daha yüksek olacagini anlatiyoruz. Onlarin ilaçlamada, gübreleme konusunda ürünün tarladan markete yolculugunda daha duyarli olmasi bizi sevindiriyor. Iyi tarimin gittikçe de daha çok yayginlastigini görüyor, bu alanlarinin gittikçe büyüyecegini tahmin ediyoruz."
- Ürünlere talep oldukça iyi tarim uygulamasi artti
Merkez Sariçam ilçesinde ailesiyle yaklasik 2 bin 500 dönümde iyi tarim uygulamalari yapan Nihan Isik da özellikle devlet destekleri ve kredilerin etkisiyle 2015 yilindan itibaren gerek tarla gerek bahçe tariminda peyderpey bu uygulamaya geçtiklerini belirtti.
Iyi tarim uygulamasindan önce de kontrollü ve disiplinli üretim yaptiklarini, ilaç ve gübre kullanimina dikkat ettiklerini kaydeden Isik, sunlari söyledi:
"Iyi tarima geçtikten sonra tüketicilerin geri dönüsleri ve bize olan taleplerinden dolayi her sene iyi tarim alanlarimizi artirarak devam ettik. Çünkü bu alanlarda ürettigimiz ürünü almaya gelen satici olsun veya onu tüketen tüketiciler gönül rahatligiyla bu ürünleri tüketiyorlar. Insan ve hayvan sagligina, doga ve çevreye saygili bir üretim yapiyoruz."
Çukurova'da Yayginlasan Iyi Tarim Uygulamalarinda Hedef 1 Milyon Dekar
Adana'da tarimsal üretimin insan ve çevre sagligina duyarli yapilmasini öngören 'Iyi Tarim Uygulamasi' yapilan araziler geçen yila göre 100 bin dekardan fazla genisleyerek 695 bin dönüm oldu Adana Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin:'Önümüzdeki yillarda iyi tarim uygulamasi yapilan alanlari 3 milyon dekara çikarmak istiyoruz' Seyhan Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Incefikir: 'Iyi tarimin gittikçe daha çok yayginlastigini görüyor, bu alanlarinin gittikçe büyüyecegini tahmin ediyoruz'.