Çukurova Deltası’nda 10 Bin Turna Kışlıyor

Çukurova Deltası’nda 10 Bin Turna Kışlıyor

Lastik üreticisi Brisa ve WWF-Türkiye’nin işbirliğiyle başlatılan “Turnalar Hep Uçsun Projesi” kapsamında yapılan sayımlarda Çukurova Deltası’nda kışladığı belirleyen 10 bini aşkın turnanın, Türkiye’deki turna sayısının yüzde 95’ini oluşturduğu öğrenildi.


Türkiye’nin lider lastik üreticisi Brisa ve WWF-Türkiye’nin işbirliği ile 2013 yılında turna popülasyonunu koruma ve turnaların güncel durumunu ortaya koyma amacıyla Çukurova Deltası’nda başlatılan “Turnalar Hep Uçsun” projesi, 2015 yılında da alan çalışmalarıyla devam ediyor. Türkiye’de bir kışlama alanında yapılan en kapsamlı çalışma olma niteliğini taşıyan projenin detaylarını düzenli olarak kamuoyuyla paylaşan Brisa ve WWF-Türkiye, bu doğrultuda 20 Şubat Cuma günü Adana Hilton’da basın mensuplarının katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Brisa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, Brisa İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörü Nilgün Özkan ve WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem’in katılımlarıyla gerçekleşen basın toplantısında sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik konularına dikkat çekilerek, projenin detayları paylaşıldı.

Çukurova Deltası, Türkiye üzerinden göç eden turnaların kışı geçirmek için uğradığı en önemli duraklardan biri olma özelliğine sahip. Lagünler, turna sürüleri için geniş ve güvenli geceleme alanları sunarken, tarım alanları ise göç sırasında ihtiyaç duyulan besin kaynaklarını sağlıyor. Turnalara yönelik tehditlerin başında, türün uyuma ve dinlenme için kullandığı yerlerde otlatma yapılması, balıkçılık, su rejimine müdahale edilmesi ve yasa dışı avcılık gibi faaliyetler geliyor.

“HEM TÜRK HEM JAPON KÜLTÜRÜNDE ÇOK ÖNEMLİ”
“Hem Türk hem de Japon kültüründe uzun ömür, iyi şans, refah ve umudu simgeleyen ve önemli bir yere sahip olan ‘Turna’, bu projenin temelini oluşturduğu gibi, aynı zamanda Sabancı Holding ile Bridgestone Corporation arasındaki ortaklığın da sembolü haline geldi” diyerek Brisa’nın “Turnalar Hep Uçsun” projesine özel bir anlam yüklediğine dikkat çeken Brisa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, aynı zamanda Brisa’nın iş alanını ve iş süreçlerinde elde ettiği başarılı sonuçları da basın mensuplarıyla paylaştı.

“RAKAM POTANSİYELİN ÇOK ALTINDA”
WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem ise, kuşların ekosistemlerin sağlığı hakkında önemli bilgiler verdiğini onların varlığı ve zenginliğinin yaşadıkları doğal alanların iyi durumda olmasının göstergesi olduğunu kaydetti.

Türkiye’deki turnaların yüzde 95’inin Çukurova Deltası’nda yaşadığını belirten Kalem, 16 gün süren çalışmalar sonucu tespit ettikleri turna sayısının 10 bin olduğunu dile getirdi. Bu rakamın Çukurova Deltası potansiyelinin çok altında olduğunu kaydeden Kalem, arazi çalışmalarını şöyle aktardı:
“Arazi çalışmamızla turna hakkında edindiğimiz bir yeni bilgi de günün doğmasıyla birlikte geceleme alanlarından havalanan turnaların pamuk, yer fıstığı, mısır ve buğday tarlalarında hasat sonrası kalan tohum ve yumrularla beslenmeleri. Bu da turnaların alandaki davranışlarıyla tarımsal faaliyetler arasında yakın ilişki olduğunu gösteriyor. Tür koruma çalışmaları uzun zaman ve istikrar ister. O nedenle Brisa işbirliğinde başladığımız bu proje ile yapacak çok iş, gidecek daha çok yolumuz var. Bu konuda toplumun tüm kesimlerinden destek bekliyoruz” dedi.

TURNALAR TEHLİKE ALTINDA, LAGÜNLER KORUNMALI”
Yumurtalık, Akyatan ve Ağyatan Lagünleri’nde yaptığı incelemeleri anlatan ve diğer ülkelerdeki durumlarla kıyaslayan Kuş Uzmanı Kerem Ali Boyla ise lagünlerin korunmasını, turnaların tehlike altında olduğunu anlattı. Dünyada toplamda 360 bin turna yaşadığının tespit edildiğini vurgulayan Boyla, tahminen 100 bin civarında turna topluluğunun Karadeniz’in kuzeyinden, Türkiye üzerinden İsrail ve Nil Vadisi’ne indiklerini belirtti.

Boyla, turnaların yaşadığı bölgeler olarak Çukurova Deltası’nda Yumurtalık, Ağyatan, Akyatan lagünleri, Tuzla Gölü ve bunlara ek olarak Göksu Deltası, Sultansazlığı, Ereğli ve Karapınar Ovası’nın önplana çıktığını kaydetti.

Turnaların çiftleşme öncesi kızışma dönemlerinde dans edercesine davranışlar içinde bulunduğunu söyleyen Boyla, bu görüntüyü kaçırmak istemeyenleri Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında lagünlere davet etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile