Çukurova'nın Biyolojik Zenginliği Müzede Sergilenecek

Çukurova'nın Biyolojik Zenginliği Müzede Sergilenecek

Türkiye'nin önde gelen bitki örtüsü ve faunasına sahip Çukurova yöresinin bu zenginliğinin sergilenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımına başlanan Çukurova Biyoçeşitlilik Müzesinin bu yıl açılması planlanıyor Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer: 'Ülkemizin bu muhteşem biyoçeşitliliğini gelecek nesillere aktarmak ve tabiat turizmine katkıda bulunmak amacıyla Bakanlık tarafından projelendirilen bu müzenin ilki Adana'da yapılmaktadır'

ÖMER FANSA - Anadolu'nun önemli bitki örtüsü ve faunasına sahip, barındırdığı bitki ve hayvan tür sayısı ve çeşitliliğinin yanı sıra endemik tür sayısıyla da önemli habitatlarından biri olan Çukurova'nın bu zenginliğini tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımına başlanan Çukurova Biyoçeşitlilik Müzesi, açılış için gün sayıyor.

Merkez Seyhan ilçesi Karslılar Mahallesi'nde Seyhan Baraj Gölü kenarında yaklaşık 2 bin 600 metrekare kapalı alana sahip müzenin eylül ayında açılması planlanıyor. İç donanım hariç inşaat işinin yüzde 75'inin tamamlandığı müzede, biyoçeşitliliği tanıtıcı, anlatıcı bölümler olacak.

Yörede yaşayan endemik türler dahil bitki, kuş, memeli, sürüngen, balık ve amfibi türlerinin yer alacağı müzede, toprak altı yaşamı, tatlı su ekosistemi, kara ekosistem canlandırması bölümleri yer alacak, eklem bacaklı ve sürüngenlerin tematik sergilenme alanı, arttırılmış gerçeklikle kinetik canlı simülatörü bulunacak.

Yörede yaşadığı halde günümüzde yok olan türlerin de tanıtılacağı müzede, bölgedeki milli parklar ve tabiat parklarından canlı yayınlar da yer alacak, çocuklar için interaktif biyoçeşitlilik eğitimi verilecek, iklimsel faktörler 3D animasyon gösterimiyle anlatılacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine, Anadolu'nun Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olarak adlandırılan üç büyük biyocoğrafik bölgenin kesişme noktasında kaldığını, coğrafyasında iklim ve coğrafi faktörlerin kısa süre ve mesafelerle değişmesi sonucu da biyolojik çeşitlilik açısından küçük bir kıta özelliği gösterdiğini belirtti.

Tüm Avrupa'da 12 bin 500 açık ve kapalı tohumlu bitki türü varken sadece Anadolu'da 12 bine yakın bitki türü olduğu ve bunların yaklaşık üçte birinin de ülkeye has endemik tür olduğuna dikkat çeken Kılınçer, fauna yönünden de 484 kuş türü, 160 memeli 140 sürüngen, 500'e yakın balık türüyle muhteşem bir canlı zenginliğine sahip olduğunu kaydetti.

- Anadolu'da biyoçeşitlilik envanter ve izleme projesi yapıldı

Ülkenin bu zenginliğinin kayıt altına alınması, sınıflandırılması, gelecek nesillere aktarılması için Bakan Veysel Eroğlu'nun talimatıyla tüm illerde biyoçeşitlilik envanter ve izleme projesi başlatıldığını anlatan Kılınçer, çalışma sonucunda Çukurova'da 2 bin 48 bitki türü, 331 kuş türü, 65 memeli, 31 balık türü ve 48 sürüngene ev sahipliği yaptığını belirtti.

Sahip olunan zenginlik hakkında farkındalık yaratılması gerektiğine işaret eden Kılınçer, bu nedenle yörede bir biyoçeşitlik müzesi kurulmasına karar verildiğini kaydetti.

Kılınçer, şunları anlattı:

"Ülkemizin bu muhteşem biyoçeşitliğini gelecek nesillere aktarmak ve tabiat turizmine katkıda bulunmak amacıyla Bakanlık tarafından projelendirilen bu müzenin ilki Adana'da yapılmaktadır. Müzeyle bölge turizmine de katkıda bulunulacak, biyoçeşitliğin gelecek nesillere koruma ve kullanma dengesi gözetilerek aktarılması sağlanacak. Projemiz yaklaşık 2 yıl devam etmektedir. İnşaat kısmının yüzde 75'i tamamlanmıştır. İç donanım ihalesi yapılacak. Bu yıl eylül ayında inşallah hizmete açılmış olacaktır. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile