Çukurova'nin Sicagindan Bunalan Hayvanlar Meyveli Buz Kokteyli Ve Yagmurlama Sistemiyle Ferahliyor

İçel'in Tarsus ilçesindeki doga parkinin sorumlu veteriner hekimi Celal Çevirgenoglu: 'Özellikle günesin tam dik oldugu saatlerde onlari serinletmek için sulama ve kokteyl seklinde hazirladigimiz meyvelerle hayvanlardaki sicaklik stresini azaltmaya çalisiyoruz' 'Sicaklik stresine bagli beslenme yetersizliginden kaynaklanan hastaliklarin da önüne geçiyoruz'.

MUSTAFA ÜNAL UYSAL - İçel'de, Tarsus Doga Parki'nin sakinleri Çukurova'nin kavurucu sicagi ve bunaltici neminden etkilenmemeleri için meyveli buz kokteyli ve özel sulama sistemleriyle serinletiliyor.

Hissedilen sicakliginin 40 dereceyi buldugu kentte, doga parkinin sakinleri de hava sartlarindan etkileniyor. Hayvanlarin sicaktan daha az etkilenmesi için park yetkilileri özel önlemler aliyor.

Parktaki ayi, lemur ve maymunlara karpuz veriliyor. Hayvanlar elma, portakal, kivi, çilek, muz ve üzümden olusan buzlu meyve kokteyli ile besleniyor.

Aslan, deve ve atlar da görevlilerce günün belirli saatlerinde tazyikli su ve özel yagmurlama sistemiyle ferahlatiliyor.

Ziyaretçilerin ilgiyle izledigi bu çalisma yaz mevsimi boyunca sürüyor.

- "Hayvanlardaki sicaklik stresini azaltmaya çalisiyoruz"

Doga parkinin sorumlu veteriner hekimi Celal Çevirgenoglu, AA muhabirine, kentte sicakliklarin arttigini söyledi.

Sicakliklar nedeniyle hayvanlarin yem tüketiminin azaldigini dile getiren Çevirgenoglu, bu hava kosullarinda hayvanlarin strese girdigini anlatti.

Çevirgenoglu bu kapsamda bazi önlemler aldiklarini belirterek söyle konustu:

"Hayvanlari serinletmek adina uygulamalarimiz var. Özellikle günesin tam dik oldugu saatlerde onlari serinletmek için sulama ve kokteyl seklinde hazirladigimiz meyvelerle hayvanlardaki sicaklik stresini azaltmaya çalisiyoruz. Bunun haricinde barinaklarda havuzlarimiz var. Suyu seven hayvanlar burada serinliyor. Sicakliga bagli yem tüketiminin azalmasini ortadan kaldiriyoruz. Sicaklik stresine bagli beslenme yetersizliginden kaynaklanan hastaliklarin da önüne geçiyoruz. Faydali oldugunu düsünüyoruz. Yaz boyunca devam edecegiz."

- "Parkta 69 türümüz ve 1700 civarinda hayvan sayimiz var"

Çevirgenoglu, hayvanlarin sicaktan fazla etkilenmemesi için üzerlerine düsen görevleri yerine getirdiklerini, bakicilarin bu konuya duyarlilik gösterdigini ifade etti.

Hayvanlarin buzlu kokteyli çok sevdigini anlatan Çevirgenoglu, "Önce tedirgin oluyorlar. Sonra içerisinde meyveleri görünce buzu isirarak kiriyorlar sonra meyveyi afiyetle tüketiyorlar. Meyveyi seviyorlar. Normal beslemelerini de yapiyoruz. Bu arti takviye olarak düsünebilir. Hava çok sicak ve nem orani yüksek, bunu yapmak zorundayiz." diye konustu.

Bazi ziyaretçilerin sasirip bu çalismayi ilgiyle izledigini belirten Çevirgenoglu, "Parkta 69 türümüz ve 1700 civarinda hayvan sayimiz var. Vatandaslar gelip görsün. Burada rahatça nefes alip dogayla iç içe zaman geçirebilirler." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile