Çukurova Üniversitesi, Çevre Mühendisligi Bölümü, Prof. Dr. Mesut Basibüyük Açiklamasi

Çukurova Üniversitesi, Çevre Mühendisligi Bölümü, Prof. Dr. Mesut Basibüyük Açiklamasi

Çukurova Üniversitesi, Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, bitkilerin metabolizmasinin disaridaki sicaktan etkilendigini belirterek, agaçlarin erken yeserip çiçek açmasinin iklim krizinden kaynaklandigini söyledi.

Türkiye’nin çogu yerinde soguk hava hakimken bahar havasinin yasandigi Adana’da bazi meyve agaçlari çiçek açarken bazi agaçlar ise meyve verdi. Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, agaçlarin çiçek açmasi ve meyve vermesinin havalarin sogumamasindan kaynaklandigini belirterek “Bitki canli bir varlik, metabolizmasi da disarida ki sicaktan etkileniyor. Etkilendigi içinde daha erken uyaniyor, sonuç olarak daha erken meyve veriyor. Burada, aslinda iklim degisikligi çerçevesinde çok ciddi bir problem var. 2012 yilinda çok büyük bir soguk hava dalgasi oldu, o dönemde özellikle Malatya’daki kayisi agaçlarinin yüzde 80’nini don vurdu. Dolayisiyla bitki sicak geçen kis dönemlerinde çiçek açiyor meyve veriyor fakat arkasindan bir soguk hava dalgasi geliyor. Iste iklim krizi dedigimiz hadise bu. Bir soguk hava dalgasi geliyor agaçlarin üzerindeki meyvenin tamamini öldürüyor. Kriz dedigimiz hadise böyle bir hadise" dedi.

Basibüyük, "Agaçlarin erken yaprak açmasi, çiçek açmasi, meyve vermesi veya kuslarin göç etmemesi diger kis uykusuna yatan hayvanlarin kis uykusuna yatmamasi hepsi bunlarin ayni seylerden, havalarin sogumamasindan kaynaklaniyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile