Çukurovali Kadinlarin Geleneksel Nar Eksisi Mesaisi

Kadirli Ziraat Odasi Baskani Hanifi Ispir: 'Kadinlar, yaptiklari nar eksisinin bir kismini kendileri için ayiriyor, geriye kalani ise satarak ev ekonomisine katkida bulunuyor' Ev hanimi Emine Göçer: 'Nar eksisi, salata ve çorba gibi yemeklere çok güzel tat veriyor'.

MENDERES ÖZAT - Çukurova'da kadinlarin dalindan tek tek topladigi narlar, zahmetli bir ugrasin ardindan nar eksisi olarak sofralardaki yerini aliyor.

Aromasiyla özellikle salatalarin vazgeçilmezleri arasinda yerini alan nardan elde edilen eksi, geleneksel yöntemlerle yapiliyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kadinlar, olgunlasan narlari dalindan tek tek toplayarak dilimlere ayiriyor.

Sopa ve kasikla narin tanelerini ayiklayan kadinlar, daha sonra çuvallara doldurduklari nar tanelerini ezerek suyunu çikariyor. Çikan nar suyu, odun atesiyle kazanlarda saatlerce kaynatilarak nar eksisine dönüsüyor.

Kadirli Ziraat Odasi Baskani Hanifi Ispir, AA muhabirine, ev hanimlarinin imece usulüyle yaptiklari nar eksisi mesaisinin basladigini söyledi.

Nar eksisi yapiminin zor ve mesakkatli bir is olduguna isaret eden Ispir, "Kadinlar, yaptiklari nar eksisinin bir kismini kendileri için ayiriyor, geriye kalani ise satarak ev ekonomisine katkida bulunuyor. Çok eski tarihten bu yana yöremizde kadinlar tarafindan nar eksisi yapilir. Küçük çiftçiler ve aileler, hem kendi ihtiyaçlarini çikariyor hem de satarak aile bütçesine katki sagliyor. Makinelesme olmadan, elle nar eksisi çikartiliyor." diye konustu.

Ispir, kadinlarin yaptiklari nar eksisinin kilogramini 35-40 liradan sattigini belirtti.

Ev hanimi Emine Göçer de imece usulü hazirladiklari nar eksilerinin yemeklerin vazgeçilmez tadi oldugunu kaydetti.

Nar eksisinin yapiminin zor ve zahmetli oldugunu anlatan Göçer, nar eksisinin, salata ve çorba gibi yemeklere çok güzel tat verdigini söyledi.

Hacer Özge de tanelerini eksi olarak degerlendirdikleri narin, kabuklarini da kurutarak yakacak olarak kullandiklarini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile