Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Afganistan İçin 2011 Yılı Kritik Bir Yıl

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çabalara her zaman destek verdiklerini söyledi. Gül, 2011 yılının Afganistan için kritik bir yıl olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çabalara her zaman destek verdiklerini söyledi. Gül, 2011 yılının Afganistan için kritik bir yıl olduğuna dikkat çekti.



Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, Afganistan’la ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afganistan’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çalışmalarına her zaman destek vereceklerini söyledi.

Gül, Türkiye olarak Afganistan’a askeri katkılarından ziyade sağlık ve eğitim alanında destek olduklarını anlattı. Gül, Afganistan’ı askeri yöntemlerle değil, Afgan halkının kalbini ve gönlünü kazanarak Afganistan’da normalleşme kanaatine hakim olduklarını söyledi. 2011 yılının Afganistan için kritik bir yıl olduğunu belirten Gül, Afganistan milli ordusu ve polisin güvenliğini almaya başladığı bir yıl olacağına işaret etti. Gül, Afganistan’ın böyle bir dönem içinde birliğini ve bütünlüğünü sağlama konusunda bütün imkânları kullandıklarını hatırlattı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari ise Afganistan’da barış çalışmalarına her türlü desteği verdiklerini kaydetti. Zardari, savaşın hiçbir zaman cevap olmadığını da kaydetti.

ZÜLFİKAR ALİ BUTTO‘NUN İDAM EDİLMESİNE DAVA AÇILDI

Zardari, Pakistan’daki demokratik gelişmeleri anlatırken, 1979 yılında idam edilen Zülfikar Ali Butto ile ilgili davanın açıldığını belirterek, bu davanın Pakistan’da demokrasinin gelişmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Zülfikar Ali Butto’nun idam edilmesini cinayet olarak niteleyen Zardari, “İntikam düşüncesi benim düşüncesinin bir parçası değil. Eşimin babasının ölümünün intikamını almak benim için gaye değil. Tarihi olarak şunu değerlendirmeye çalışıyorum. Bu suçu işleyen kişilerin cezalandırılmasını istiyoruz. Tarihin ve tarih kitaplarının düzeltilmesini istiyoruz. Yarın bir kişi hatırlanmak istiyorsa tarih tarafından kendisinin affedilmeyeceğini bilmesi gerekiyor.” dedi.

Zardari, iki ülke arasındaki ilişkilerin kazan kazan şeklinde olduğunu ifade etti. Zardari, Asya’nın yükselişinden Pakistan ve Türkiye’nin eşit olarak yararlanmasını istediklerinin altını çizdi.



.





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile