İstanbul Huber Köşk’ünde TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi ve Bahçelievler Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halit Yılmaz, Kağıthane Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Akın Atlı, Alibeyköy Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Rıza Yavuz, İstanbul Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatif Başkanı Fahrettin Can ve Türkiye Taksiciler Vakıf Başkanı Güneş Taş’ı kabul eden Gül, minibüs ve taksici esnafının sorunlarını dinledi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Gül’e sorunlarını içeren 80 sayfalık bir dosya sunduklarını ve görüşmeden oldukça memnun ayrıldıklarını belirterek, “Sorunlarımızı en yüksek makama kadar ilettik. Artık çözümünü bekliyoruz” dedi.
UKOME ve İl trafik komisyonlarında mesleğin gerçek sahipleri olan odaların imza yetkilerinin olmadığını ve temsil ettikleri esnaf kesimin haklarını koruyamadıklarını ifade eden Yılmaz, “UKOME’de karar veren birimlerin meslek dışından olması, esnaf temsilcisinin oy hakkının olmaması esnafımızı mağdur etmektedir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler kanununa Mesleki odaların UKOME de temsil hakkı verilmelidir. Yine aynı kanunda taksiciler toplu taşımacı olarak kabul edilmektedir. Oysa taksiler toplu taşım aracı değildir. Bu araçlar özeldir. Bu madde mutlaka değişmelidir. Yine aynı kanunda ‘toplu taşıma araçları ile taksi sayıları çoğaltabilir’ ifadesi yeni ihaleler getireceğinden esnafı mağdur edecektir. Bunun için bu madde yeniden düzenlenmelidir” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda çıkarılan korsan taksi kanununda Rent A Car’ın tarifinin yapılmadığını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ilettiklerini kaydeden Yılmaz, “Rent A Car’ın tarifi yapılmadığı için Rent A Car adı altında korsan taşımacılık yapılmaktadır. Bunun için mutlaka Rent A Car tanımı Avrupa standartlarına göre yapılmalıdır. En önemlisi korsan taksi yasası yazılış biçimi ile de hatalı. Şöyle ki; ‘ilgili belediyelerden taşıma ruhsatı almayan’ diye başlayan kanun maddesi taksici ve minibüsçü esnafımız ruhsatlarını güncelleyemediğinden korsan taksi muamelesi görmektedirler. Araçlarımız 60 gün trafikten men, 1950 lirada trafik cezası uygulanmakta. Kanunda ilgili belediyelerden taşıma ruhsatı almayan diye başlayan maddede değişikliğe gidilerek ‘tescil ruhsatında yazılı olan amacı dışında taşımacılık yapanlar korsan’ statüsüne girmelidir. Çünkü taksiciler vergi dairesine kayıtlı ve ruhsatlarında ticari yazmaktadır. Buna rağmen korsanla aynı cezai işleme tabi tutulmak en büyük haksızlıktır” dedi.
Taksici ve minibüsçü esnafının kaliteli, hızlı ve konforlu taşımacılık yapmak istediğini de görüşmede anlattıklarını da ifade eden Halit Yılmaz, “Ticari taksi ve minibüsçü esnafından araçlarını yenileyenlerden bir defaya mahsus ÖTV ve KDV alınmamalıdır. Ticari taksi ve minibüsler özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde mali mesuliyet sigortaları çok yüksek. Ücretlerin yüksek devam etmesi halinde şoför esnafımız ileriki yıllarda sigorta primlerini ödeyemeyecek duruma gelecektir. Acilen taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmelidir. Öte yandan İstanbul da minibüslerin çalıştığı hatlara yeni otobüs hattı ihalesi yapılması yeniden gözden geçirilmelidir” diye konuştu .
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esnaf Oda Başkanlarını Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi ile beraberindeki heyeti kabul etti.