Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Saraçoğlu Selçuk'ta

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Saraçoğlu Selçuk'ta

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm Fakültesi tarafından Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Prof .Dr İbrahim Adnan Saraçoğlu tarafından “Her Derde Deva Anadolu Toprakları” konulu konferans gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndeki konferansa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Necmi Uyanık, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Anadolu toprakları hastalıklara şifa olmuştur”

Program açılışında konuşan Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Necmi Uyanık, “Bu topraklar 1071’de İslam’la şereflenmeye başlamış ve Haçlı Seferlerinden bu yana Selçuklardan günümüze kadar birçok tarihe olaya tanıklık etmiştir. Türk İslam Medeniyeti, Selçuklu’dan Osmanlıya Anadolu’nun medeniyet mührünün vurulduğu yerdir. Çanakkale’de cephede düşmanın yarasını sarma faziletini gösteren bu millet, bu günde yanı başındaki Suriye’de, Irak’ta zulme uğrayan kardeşlerine kucak açmış ve onları bağrına basarak onların yaralarını sarmışlardır. Anadolu toprakları tarihi boyunca gerek tüm hastalıklara şifa kaynağı gerekse haksızlığa uğrayan mazlumların umut kaynağı olmuştur. Bu vesile ile vatan ve toprak uğrana can veren şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.



“Eğer duygunuz yoksa algılamamız mümkün değil”

Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ise, “Mevlana’nın şehrinde Konya’da Selçuk Üniversitende konuşmak benim için ayrılacaktır. Hz Mevlana’nın dediği gibi öyle dertler vardır ki devası içinde çıkar. Biliyorsunuz aşılar mikropların kendisinden elde edilir. Grip aşısı grip virüsünden elde edilir. Öyle dertler vardır ki devası içinde çıkar derken birkaç yüzyıl öncesinden Mevlana günümüze ışık tutabilmiştir. Günümüzde bir şey anlatmak dinletmek çok kolaydır ancak algılamak zordur. Ayeti Kerim’de ‘Biz insanları gören, duyan olarak yarattık’ diyor. Maalesef İnsanlar günümüzde bakıyorlar ama görmüyorlar, işitiyorlar ama duymuyorlar. Benim ise amacım sizlere bazı şeyleri gösterebilmek, bazı şeyleri duyurabilmektir. Duymak aynı zamanda duygundan kaynaklanır. Eğer duygunuz yoksa algılamanız mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Anadolu toprakların verimli ve ayrıcalıklı topraklar olduğunu ifaden eden Prof. Dr. Saraçoğlu, “Anadolu toprakları 7 farklı bölgeden oluşur. Bu 7 bölge, 70 farklı belde ve her beldede 70 farklı bitki türümüz var. Faktöriyel olarak 34 bin 300 farklı çeşit bitki olduğunu gösterir. İpek ve Baharat Yolu esnasında bu ticaret yolları Anadolu’ya uğradıkları için Asya’dan ve Avrupa’dan çok farklı bitki türleri Anadolu topraklarına ekilmiştir. Anadolu toprakları bir genetik kaynaktır. Bu kaynakların kıymetini bilmek zorundayız, eğer bu verimli toprakların kıymetini bilmezsek gelecek nesiller için endişelenmeliyiz Biz insanların hayatı topraktan çıkan yeşil bitkiye sevinen çiftçiye benzer. Bir bakarsın yeşermiştir, bir bakarsın sararıp kuruyup gitmiştir. Gelecek nesillere daha verimli daha yaşanabilir dünya bırakmak için daha çok çalışmamız ve üretmemiz gerekir” dedi.

Konferansın ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’na, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Ahmet Kaan Karabulut tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Prof. Dr. Saraçoğlu Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’i de makamında ziyaret etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile