Cumhurbaskani Erdogan 2021-2022 Yüksekögretim Akademik Yil Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (3)

'Türkiye, 1 milyonun üzerindeki yurt yatak kapasitesi ile açik ara, dünyada yüksekögretim ögrencilerine en fazla barinma imkani saglayan ülkedir' 'Rektörünün arabasinin üstüne çikip, orada tepinen ögrencilerin oldugu bir Türkiye'yi ben kabullenemiyorum. Bize böyle ögrenciler gerekmez' '(Bogaziçi Üniversitesi Rektörü'nün aracinin önünün kesilmesi) Böyle ögrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sizmis teröristlerdir' 'Bugün artik ülkemizde üniversite egitimi almak isteyen gençlerimizin önünde hemen hiçbir mani kalmamistir. Yeter ki gençlerimiz bu yolda yürüsün, enerjilerini ve vakitlerini egitim ögretim için harcasin, kapasitelerini ve kabiliyetlerini harekete geçirsin. Diger tüm sikintilari çözmek, eksikleri gidermek, talepleri karsilamak hiç endise etmeyin bizim isimizdir, biz bunlari çözeriz' 'Halen insasi süren proje ve ihale asamasinda olan yurt çalismalarimizla birlikte 110 binin üzerinde yeni yatagi ögrencilerimizin hizmetine sunacagiz. Böylece artik yurt sorununu tamamen çözmüs olacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkiye, 1 milyonun üzerindeki yurt yatak kapasitesi ile açik ara, dünyada yüksekögretim ögrencilerine en fazla barinma imkani saglayan ülkedir." dedi.

Erdogan, Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2021-2022 Yüksekögretim Akademik Yil Açilis Töreni'nde, Türkiye'nin salgin döneminde sagliktan sanayiye pek çok alanda gereken alt yapiya ve ufka sahip oldugunun herkes tarafindan görüldügünü söyledi.

Taklit ve takip edici olmaktan çikarak, belirleyici ve yönlendirici konuma gelinmesi gereken bir döneme girildigini ifade eden Erdogan, "Iste bu adimlardan biri de 2030'a dogru Türk Yüksekögretiminde Küresel Vizyonlar Destek Programi dedigimiz Cumhuriyet tarihinden bugüne dek üniversitelere yapilan en büyük mali destek organizasyonudur. Yüksekögretim Kurulunun öncülügünde hayata geçirilecek bu program, üniversitelerimiz insallah ülkemizin dünyadaki yenilikçi çalismalarinin önde gelen merkezlerinden biri olmasina hizmet edecektir." diye konustu.

???????Erdogan, bu programi bizzat destekleyeceklerini, üniversitelerin küresel basarilara imza atmalari için her türlü katkiyi vereceklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Tabii bazilarinin her konuda oldugu gibi yüksekögretim hususunda da yapilanlari takdir etmek, hayirli adimlara destek vermek, milletimizin sahiplendigi vizyona katki saglamak gibi bir derdi olmadigini üzüntüyle takip ediyoruz. Hele rektörünün arabasinin üstüne çikip, orada tepinen ögrencilerin oldugu bir Türkiye'yi ben kabul edemiyorum. Bize böyle ögrenciler gerekmez. Ögrenci her seyden önce irfanin, hikmetin, ilmin kendisini güçlendirdigi insan olmalidir. Halbuki üniversiteye girmenin ayri bir dert, hadi girdiniz okuyup, bitirmenin ayri bir sikinti oldugu dönemlerden bugünkü kapasiteye ulasmis olmamiz gerçekten tarihi bir basari hikayesidir. Ne demek rektörünüz aracin içinde, siz önünü kesiyorsunuz, daha sonra da aracin üstüne çikip tepinmeye basliyorsunuz. Böyle bir ögrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sizmis teröristlerdir. Gelismis ülkeleri dahi geride biraktigimiz bir kapasitemiz var. Kalite ile perçinlendigimizde Allah'in izniyle önümüzde durabilecek hiçbir güç tanimiyoruz. Üstelik sadece bu kadarla da kalmadik, ülkemizde üniversite egitimi almak isteyen hiçbir gencimizin barinma veya maddi kaynak sikintisi çekmemesi için esi benzeri görülmemis adimlar attik. Yurt sayimizi 190'dan 774'e, bu yurtlardaki yatak sayimizi 192 binden 724 bine çikardik. Yurtlarimizin fiziki sartlarini fevkalade iyilestirdik. Eskiden 30, 40 kisilik koguslarda kalan ögrencilerimiz artik 3, 4 kisilik; içinde yatagi, dolabi, çalisma masasi, banyosu, tuvaleti, interneti olan otel standardinda odalara sahiptir. Bunlar yoktu. Devlet yurtlarinin yani sira ülkemizde 300 bine yakin özel yurt kapasitesi de mevcuttur. Türkiye'de 1 milyonun üzerindeki yurt yatak kapasitesi ile açik ara dünyada yüksekögretim ögrencilerine en fazla barinma imkani saglayan ülkedir. Hepsinden öte nedir o Allah askina, parklarda, banklarin üzerinde sere serpe yatanlar... Ya bunlar ögrenci mi? Ne alakasi var. Bunlar disaridan gelip, aynen Gezi'de oldugu gibi buralarda terör estiren teröristler. Biz ögrenciye en büyük saygi duyan bir iktidariz. Göreve geldigimizde verilen burs 45 liracikti, simdi 650 liraya çikti. Nereden nereye."

Geçen yil salgin sebebiyle yurtlar kapali oldugu için bu yil hem yeni kayit yaptiranlar hem de geçen yil üniversiteye baslayanlarin basvuru yaptigini, bunun da basvurularda belli bir yigilmayi beraberinde getirdigini kaydeden Erdogan, üstesinden gelemeyecekleri bir sorunla karsi karsiya olmadiklarinin altini çizdi.

Pek çok sehirde yurtta kalmak için basvuran ögrencilerin neredeyse tamaminin talebini karsiladiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Halen insasi süren proje ve ihale asamasinda olan yurt çalismalarimizla birlikte 110 binin üzerinde yeni yatagi ögrencilerimizin hizmetine sunacagiz. Böylece artik yurt sorununu tamamen çözmüs olacagiz. Gençlerimize sadece yurtlarimiza barinma imkani saglamakla kalmiyor aylik 570 lira da beslenme yardimi yapiyoruz. Bu yardimdan yurtlarimizda kalan tüm ögrencilerimiz yararlanabiliyor. Yurtlarda ücretsiz kalma hakki olan ögrencilerimiz için bu rakam 870 lirayi buluyor. Hatta bazi sehirlerimizde 'Komsum Projesi'yle gönüllü gençlerimiz vasitasiyla yurtlarda artan yemekler bölgedeki ihtiyaç sahibi ailelere dagitilmaktadir. Yaklasik 1,5 milyon ögrencimizi lisansta 650 lira, yüksek lisansta 1300 lira, doktorada 1950 liralik kredi veya burs ödemesi ile destekliyoruz. Böylece hiçbir evladimizin maddi imkansizlik sebebiyle egitiminden geri kalmasina izin vermiyoruz. Geçmiste üniversitelerde 'harç' diye bir sorun vardi. Her akademik yil açilisinda, harçlari protesto için gösteriler yapilir, gerginlikler yasanir, huzursuzluklar çikardi. Biz üniversite harçlarini kaldirarak, egitim ögretimin önündeki bu engeli de geride biraktik. Bugün artik ülkemizde üniversite egitimi almak isteyen gençlerimizin önünde hemen hiçbir mani kalmamistir. Yeter ki, gençlerimiz bu yolda yürüsün, enerjilerini ve vakitlerini egitim, ögretim için harcasin, kapasitelerini ve kabiliyetlerini harekete geçirsin. Diger tüm sikintilari çözmek, eksikleri gidermek, talepleri karsilamak hiç endise etmeyin bizim isimizdir, biz bunlari çözeriz. Her hususta oldugu gibi egitim konusunda da durmak yok, yola devam diyoruz."

Erdogan, gayretleri ve çalismalariyla üniversitelerde basarili bir egitim ögretim döneminin geride birakilacagina inandigini belirterek, "Üniversitelerimizi açikta tutarak, bu akademik yili tamamlama kararinda oldugumuzun altini bir kez daha çizmek istiyorum." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, YÖK Üstün Basari Ödülleri'ne layik görülen akademisyenlere, hocalara ve ögrencilere hayirli basarili bir egitim ögretim yili diledi.

- Törenden notlar

Program saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan Istanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuari tarafindan verilen konser ile basladi.

Yüksekögretim Kurumu (YÖK) tarafindan hazirlanan "Dünden bugüne ülkede yüksekögretim" adli video gösterildi.

Cumhurbaskani Erdogan, hitabinin ardindan YÖK Üstün Basari Ödülleri'ni hak kazanlara verdi.

Erdogan, sosyal ve beseri bilimler kategorisinde, "Farkli Reklam Içerigine Maruz Kalan Deneklerin Islevsel, Bilissel ve Genetik Yanitlari Üzerinden Reklam Etkinliginin Analizi" konusunda yaptiklari doktora teziyle Dr. Çagatay Akdogan ve tez danismani Prof. Dr. Ayse Akyol'a, fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde, "Optoelektronik Nöral Arayüzleri Için Yeni Biyouyumlu Kuantum Noktalari ve Nanoteknolojik Birlesimler" konusundaki doktora teziyle Dr. Houman Bahmani Jalali ve tez danismani Doç. Dr. Sedat Nizamoglu'na, saglik bilimleri kategorisinde ise "Santral Sinir Sistemine Yönelik Nanopartiküller Ilaç Tasiyici Sistemlerin Gelistirilmesi ve Parkinson Hastaliginda Tedavi Etkinliginin Degerlendirilmesi” konusundaki doktora teziyle Dr. Sema Arisoy ve tez danismani Prof. Dr. Tansel Çomoglu'na ödülünü verdi.

Cumhurbaskani Erdogan, kurumsal ödül kategorilerinde Yerel Kalkinmaya Katki Ödülü'nü Süleyman Demirel Üniversitesinin, Uluslararasi Isbirligi Ödülü'nü Marmara Üniversitesinin, Üniversite-Sanayi Isbirligi Ödülü'nü Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasanin, Topluma Hizmet Ödülü'nü ise Erciyes Üniversitesinin rektörlerine verdi.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile