Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dostumuz ve kardeşimiz Türkmenistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyededir. Birçok alanda stratejik iş birliği yürütüyoruz. Bu ilişkileri daha da geliştirmek, bu konuda hemfikir olduğumuzu da ifade etmek durumundayım" dedi.

Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un davetiyle Aşkabat'a hareket edeceğini belirterek, yarın Türkmenistan'ın daimi tarafsızlığının 20. yıl dönümü çerçevesinde düzenlenecek Barış, Güvenlik ve Kalkınma Adına Uluslararası İşbirliği Konferansı'na katılacağını söyledi.

Ziyaretinde kendisine bakanlar ile bürokratların refakat edeceğini dile getiren Erdoğan, Türkmenistan'ın, aktif tarafsızlık politikasıyla güvenlik ve kalkınma alanlarında çok önemli gelişmeler kaydeden bir kardeş ülke olduğunu ifade etti.

"Bu vesileyle tüm Türkmenistan halkanın tarafsızlığının 20. yıl dönümünü canı gönülden tebrik ediyorum" diyen Erdoğan, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türkmen kardeşlerinin iyi ve kötü günlerinde yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dostumuz ve kardeşimiz Türkmenistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyededir. Birçok alanda stratejik iş birliği yürütüyoruz. Bu ilişkileri daha da geliştirmek, bu konuda hemfikir olduğumuzu da ifade etmek durumundayım. Başta devlet başkanları olmak üzere üst düzeyde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler, bu irademizin en güzel göstergesidir. Bu çerçevede değerli kardeşim Berdimuhamedov, bu yıl içerisinde ülkemizi üç kez ziyaret etti. Ben de son olarak 2014 yılı kasım ayında Türkmenistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştim. Bu ziyaret, cumhurbaşkanı seçildikten sonra Orta Asya bölgesine gerçekleştirmiş olduğum ilk ziyaret olması bakımından da ayrıca önemliydi. Hatırlayacağınız üzere 12 Ekim'de Avaza'da düzenlenmesi ön görülen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü zirvesini, 10 Ekim'deki terör eylemi nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. Üçlü zirvenin bölge istikrarına ve kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. İnşallah mümkün olan en kısa zamanda da gerçekleştirmek üzere bu konuda bir mutabakatımız oldu."

Yarın Berdimuhamedov ile bir araya gelerek, baş başa bir görüşme gerçekleştireceklerini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Görüşmede, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere ekonomi, eğitim ve kültür gibi birçok konuda iş birliği imkanlarını ele alacağız. Ayrıca yine bu törenlere katılacak olan devlet başkanlarından bazılarıyla orada ikili ve heyetler arasında görüşmelerimiz olacak. Gündemdeki bölgesel ve küresel meseleleri de değerlendirme fırsatını bulacağız. Şunu burada altını çizerek ifade etmek isterim. Ana vatanımız Türkmenistan'da, iş adamlarımız, müteşebbislerimiz gerçekten göğsümüzü kabartan, iftihar etiğimiz işlere imza atıyorlar. Aramızda önemli bir köprü olan iş adamlarımızı her platformda desteklemenin gayreti içerisindeyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferans marjında ayrıca bazı ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarıyla yapacakları görüşmelerde aynı zamanda o ülkelerle de ikili ilişkileri ele alma fırsatını bulacaklarını belirtti.

Erdoğan, "Bu ziyaretimin hem Türkmenistan ile iş birliğimiz hem de tarih, kültür, din ve dil ortaklığımız bulunan Orta Asya bölgesi ile ilişkilerimiz bağlamında hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile