Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi '1 Yil Içinde Evler Tamamlanacak'

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi '1 Yil Içinde Evler Tamamlanacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Antalya’nin Manavgat ilçesindeki yanginlara iliskin, acil ihtiyaçlar için 50 milyon lira ödenek gönderildigini belirterek, "1 ay içinde evlerin insasina baslanacak, 1 yil içinde kirsal bölgelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler yöresel mimariye uygun sekilde ahiri, deposuyla tüm müstemilatiyla tamamlanacak" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Manavgat ilçesinde orman yanginlarindan etkilenen bölgelerde helikopterden incelemelerde bulundu. Daha sonra Ulualan Yangin Yönetim Merkezi’nde brifing alan Erdogan, ardindan Gençlik ve Spor Bakanligi Manavgat Gençlik Merkezi içerisinde bulunan AFAD Koordinasyon Merkezine geçti.

Yangin alanlarini afet bölgesi ilan ettiklerini belirten Erdogan, “ Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan etmek suretiyle de suan da vatandaslarimizin bu beklentilerini devlet olarak, gidermis olduk. Antalya Manavgat, Akseki, Alanya, Gündogmus, Gazipasa ilçelerinde yagindan etkilene tüm mahalleler bu kapsamda. İçel Aydincik, Silifke; Osmaniye merkez ve Kadirli; Mugla Marmaris, Bodrum, Milas, Köycegiz, Seydikemer; Adana Aladag, Imamoglu, Karaisali, Kozan ilçelerinde yangindan etkilenen tüm mahalleler bu kapsamdadir. Yangindan etkilenen bölgelerde ortaya çikan acil ihtiyaçlari karsilamak için 50 milyon ödenek gönderildi” diye konustu.

Erdogan, yanan ve hasar gören evlere bu yardimin disinda kira yardimi yapilacagini, tarim, hayvancilik ve sera faaliyetlerinin hasarlarinin karsilanacagini ve vergilerinin ertelenecegini belirtti.

Vatandaslara faizsiz esnaf kredisi verileceginin altini çizen Erdogan, “KOSGEB acil destegi verilecek, bir ay içinde evlerin insasina baslanacak.1 yil içinde kirsal bölgelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler yöresel mimariye uygun sekilde ahiri, deposuyla tüm müstemilatiyla tamamlanacak” ifadelerine yer verdi.

Yangin söndürme çalismalarinin çok genis bir sekilde yürütüldügünü dile getiren Erdogan, “Yaklasik 3 gündür maruz kaldigimiz yangin felaketinden dolayi özellikle Manavgat halkina geçmis olsun dileklerimi ifade ediyorum. Devletimiz tüm imkan ve kurumlariyla yanginlarin söndürülmesi, vatandaslarin magduriyetlerin giderilmesi, hasarlarin tanzim, zarar yerlerin ihyasi için çalismaktadir. Bu bölgedeki yanginlarda Manavgat’ta Osman Gardas, Sehri Gardas, Akseki’de Hasan Ali Yüksel hayatini kaybetti. Yangindan etkilenen 334 vatandasimiza gerek müdahale yapilmistir ve hemen hepsi taburcu edilmisti. Hastanede tedavisi süren pek az vatandasimiz kaldi” ifadelerine yer verdi.

Erdogan, yapilan ilk tespitlere göre 16 mahallenin yangindan zarar gördügünü, bazi mahallerin ise bosaltildigini aktardi. Çesitli derecelerde hasar gören yapilarla ilgili çalismalarin yürütüleceginin altini çizen Erdogan, “Evlerdeki esyalarla ilgilide hasar tespit çalismasi tamamlanmisti. Köylerde 320 büyükbas, 3 bin küçükbas, 4 bin kanatli hayvan, 360 ari kovani telef olmustur. 650 dekar muz, 129 sebze serasi, 15 bin dekar zeytin, defne, keçiboynuzu narenciye alani zarar görmüstü. Bölgedeki kredi yurtlar kurumu binalari afetzede ve yardim personeline açildi. Elektrik sikintisi yasanan 35 köyden tedbiren kesintisi süren 12’si hariç digerlerine elektrik verilmistir. Su kesintisi olan mahallesi sayisi 28’den 15’e düsürülmüstür. Yanginda evleri kullanilamaz hale gelen vatandaslarimiza yeni konutlar insa edip verecegiz. Milletimizi müsterih olsun. Hiçbir vatandasimizin magdur olmasina müsaade etmeyecegiz her türlü zararlarini karsilayacagiz. Giden canlara rahmet dilemenin ötesinde bir sey yapamayiz. Ama yanan her seyi geriye koyabiliriz. Anayasamizin 169. Maddesine göre yanan alanlar baska amaçla kullanilamaz ve tekrar agaçlandirilir. Türkiye’nin orman varligini arttirmis bir yönetimi olarak, yan n her yeri daha fazlasiyla bizim en basta gelen görevimizdir” dedi.



THK uçak açiklamasi

Böyle dönemlerin birlik beraberlik ve dayanismaya en fazla ihtiyaç duyulan zamanlar olduguna deginen Erdogan, Yanginlarin çogu kontrol altin alinmistir. Sadece son 3 gündeki yanginlar için 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, bir insansiz helikopter, 9 insansiz hava araci, 660 arasöz, 65 is makinesi, 117 itfaiye araci 31 ambulans görev yapmistir. Son attigimiz adimlarla 6 uçak, 13 uçaga çikarilmistir. Bazilari amfibiktir bazilari da yüklü tankerledir. Ülkemizdeki yüzde 55 yangina hassas olan yerlerdedir. Bu mücadeleyi hassas sekilde yürütmek mecburiyetindeyiz. Orman teskilatimiz 4 bin 300 araç, 21 binin üzerinde personelle görev yapmaktadir. Uçak sikintisinin ana sebebi uzun yillardir bu görevi yürüten THK’nin filosunu ve teknolojisini yenileyememis olmasidir. Buna ragmen 2021 yilinda da artik hurda görünümüne bürünen bu uçaklardan 3’ü ile 18 helikopter, THK ortakligindaki bir sirketten kiralanmistir. Son yanginlarda amfibik uçak ve gelismis helikopterle yanginla mücadelede filomuzdaki zafiyeti ortadan kaldirmaya çalistik. Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve Iran’dan gelen uçaklarla sayimiz artmistir” diye konustu.



"Siyaset meselesi degil"

Erdogan, insansizi hava araçlari ile geçen yil 234 yanginin büyümeden söndürüldügünü hatirlatti. Filoyu güçlendirmeye devam edeceklerinin altini çizen Erdogan, “Bu teskilatimizi mücadelesine herkesi saygi duymaya davet ediyorum. Bölgemizdeki yanginlara en etkin ve hizli mücadele eden ülkeler arasinda ilk siralarda yer aliyoruz. Her dönemde oldugu gibi bugünde birileri milletin yüregindeki yangini kendi kisir çekismelerine meze yapmanin gayreti içine düsmüstür. Bu siyaset konusu yapilabilecek bir mesele degildir. Sosyal medya ve diger medya mecralarinda dolasima sokulan miadini doldurmus hurda araç gereç görüntüleri üzerinden yürütülen fit fesat bozgunculuk faaliyetlerine kimse itibar etmelidir. Sadece yetkili mercilerin açiklamasina kulak verin. Gün dayanisma el birligi ile afetlerin üzerinden gelme günüdür” ifadelerine yer verdi.

"Uzantilarini da kaziyacagiz"

Yanan alanlarin yeniden agaçlandirilmasina ilk yagmurlarla birlikte baslanacagini kaydeden Erdogan, “Bölgemizdeki diger yanginlar konusundaki sabotaj süpheleri herkes gibi bizi de rahatsiz ediyor. Emniyet, jandarma yangin çikan yerlerdeki her isareti bilgiyi degerlendirerek soru isaretlerini giderecektir. Sayet bu vatani atese verecek kadar ülkemize ve milletimize ihanet içine girenler varsa onlarin yakasina yapisip en agir sekilde cezalandirilmalarini saglamak boynumuzun borcudur. Terör örgütü ele baslarinin geçen yil ormanlari yakma talimatini vermesinin ardindan ülkemizde yangin sayisi yana asan büyüklügü iki katina çiktigimi biliyoruz. Teröristleri nasil daglarda ve sinir ötesindeki inlerinde bitmeye yaklastiysak, sehirlerimizdeki uzantilarini kaziyip atmakta kararliyiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile