Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda pozisyon değişti. Bundan sonraki süreç daha farklı olacak. Ayın 2'sinde tezkere parlamentoya geliyor. Parlamentoda görüşülecek ve tezkere temenni ederim ki parlamentodan geçtikten sonra atılması gereken adımlar ona göre atılacaktır. Bu tezkere Silahlı Kuvvetlerimizi yetkilendirme tezkeresidir" dedi.

New York'taki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönen Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, "Az önce şunu belirttiniz: Biz, 4 yıl önce yalnız kaldık. Esed'e karşı savaşan gruplar vardı. 4 yıl önce bunlar silahlandırıldı ve bu silahların bazıları şu an IŞİD'in elinde. Önümüzdeki süreçle ilgili olarak da bazı gruplara yeniden silah sağlanması şeklinde bazı bilgiler konuşuluyor. Siz buna destek veriyor musunuz ve özellikle sizin Suriye rejimine karşı BM veya NATO ile birlikte ortak operasyon öneriniz oldu mu?" soruları üzerine, 4 yıl önce bu örgütlerin hemen hemen tamamına yakınının bulunmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu örgütlerin doğduğu yer Irak'ta El Kaide. O zaman IŞİD, El Kaide'nin içerisinde olan bir örgüttü, daha yeni El Kaide'den kopmuştu. Ve Suriye'de ne oldu? Palazlanmaya başladı, güç kazanmaya başladı ve IŞİD Suriye'de güç kazandıktan sonra... Çünkü her zaman bir ifadem vardır. Terör veya terör örgütleri, bataklığı sever. Onların bataklığı nedir? Ya iç savaştır ya bu tür terör esintilerinin olduğu ortamlardır. Onlar buradan palazlanırlar. Suriye'de şunu da bilmeniz lazım, Amerika silahı olmaz; Suriye'de daha çok Rus silahı olur, oradan beslenir" diye konuştu.

Irak'ta Maliki ordusu kaçtığında Amerika'nın Maliki'nin ordusuna verdiği silahların IŞİD'in eline geçtiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bunların içerisinde ağır silahlar var, hafif silahlar var vesaire... Bunu kendileri de kabul ediyorlar, 'bizim yanlışımız' diyorlar. Böyle bir tablo ortada. Bunların hepsinin değerlendirmesini kendileriyle de aramızda yaptık. Öyle veya böyle daha sonra birçok irili ufaklı terör örgütleri türemeye başladı.

Şu anda geldiğimiz nokta odur. Bütün bunlara karşı Cidde'de 40 ülke bir araya geldi. O toplantıya biz de katıldık. Dışişleri bakanım o toplantıda bizleri temsil etti ve o toplantıda hatırlarsanız bizler 'İnsani yardım boyutunda buradaki müdahalenin bulunabiliriz ama işe fiili olarak katılamayız' dedik. Niçin? O günün şartı onu gerektiriyordu. Çünkü 49 başkonsolosluk görevlimiz rehin durumdaydı. Şu anda pozisyon değişti. Bundan sonraki süreç daha farklı olacak. Bunları da Ankara'da yapacağımız çalışmada... Biliyorsunuz ayın 2'sinde tezkere parlamentoya geliyor. Parlamentoda görüşülecek ve tezkere temenni ederim ki parlamentodan geçtikten sonra atılması gereken adımlar ona göre atılacaktır. Bu tezkere Silahlı Kuvvetlerimizi yetkilendirme tezkeresidir."
Erdoğan, güvenlik konusundaki 3 başlığı çok daha güçlü güçlendirmek gerektiğinin altını çizerek, "Bu adımları süratle atacağız. Fakat, BM Güvenlik Konseyi'nde toplantıyı yaptığımız gün, o 40 ülkenin katıldığı koalisyon oluşumuna destek 104'e çıktı. Belki bu sayı şimdi daha da artmış olabilir. Yani 104 ülke bu gelişimi şu anda destekliyor. Böyle bir durum söz konusu. Bu sayı daha da artabilir. Bunda benim doğrusu umudum var. Çünkü şu anda en karşı olanların dahi özellikle bu terör örgütlerine karşı mücadelede bulunma sözü verdiklerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gördüm" diye konuştu.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile