Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Angola Ile Ticaret Hacmi Hedefimiz Ilk Etapta 500 Milyon Dolara Ulasmak'

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Angola Ile Ticaret Hacmi Hedefimiz Ilk Etapta 500 Milyon Dolara Ulasmak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Angola ile ticaret hacminin düsük oldugunu belirterek, "Suanda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar, iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi çok ama çok hafif. Ilk etapta mutabakatimiz 500 milyon dolara ulasmak" dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Angola Cumhurbaskani Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Cumhurbaskani Erdogan, Angola Cumhurbaskani Lourenço ile bas basa ve heyetler arasi gerçeklestirilen görüsmelerin verimli geçtigini belirterek, iki ülke arasinda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, savunma sanayini kapsayan etraflica görüsmeler gerçeklestirildigini kaydetti.

Angola ile ilk üst düzeyde görüsmenin bugün Türkiye’de gerçeklestirildigini aktaran Erdogan, "Su anda gerçekten Sayin Laurenço ile gelecege yönelik atacagimiz adimlarda Angola rastgele bir ülke degil. Angola 33 milyon nüfusa sahip, bizim 84 milyon nüfusumuz var. 117 milyon nüfus topladigimiz zaman. 2 milyon 26 bin metrekare toplam yüzölçümüne sahip iki ülke. Dolayisiyla müsterek yapilabilecek çok sey var. Yarin is adamlarimizla bir araya gelecekler. Altyapi, üstyapiya yönelik bir çok konuyu muhataplariyla görüsecekler" diye konustu.



Angola’ya BM Genel Kurulu sonrasi isadamlariyla birlikte bir ziyaret gerçeklestireceklerini bildiren Erdogan, ziyarette farkli alanlarda yapilabilecek isbirliklerinin yerinde ele alinacagini ifade etti.

Angola ile önemli bir çok adimin atilacagina inandigini bildiren Erdogan, "Degerli dostumla bir çok adimlari atacagimiza inaniyorum. Burada ilk adimi attik bugün. 10 tane anlasma imzalandi. Bunlari hayata geçirmek sart. Suanda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar, bu iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi çok ama çok hafif. Ilk etapta mutabakatimiz 500 milyon dolara ulasmak. Afrika’da ne tür sikintilar yasaniyor Angola’da uzaktan da olsa takip ettik biliyoruz" seklinde konustu.



Türkiye’nin terörle mücadelede her zaman kendini ispatlamis bir ülke olarak Angola’nin da yaninda yer alacagina dikkat çeken Erdogan, ”Degerli dostum sahsinda, buradan tüm Angola halkina selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu seyahatin yarin yapilacak is adamlari görüsmesiyle zirve yapacagina inaniyorum" diye konustu.



Angola Cumhurbaskani Joao Manuel Gonçalves Lourenço ise iki ülke arasinda is birliklerinin devam edecegini belirterek, "Türk misafirperverligine ayrica deginmek istiyorum. Özellikle burada Sayin Baskan Erdogan’a ve Türk halkina beni evimde gibi hissettirdikleri için tesekkür ediyorum. Ülkem ve kendi adima tesekkürlerimi sunuyorum. Iki lider burada bas basa bir görüsme yaptik. Heyetler arasi bir görüsmemiz oldu çok verimli. Aramizdaki iliskileri, isbirligi hedeflerini görüstük, bunu nasil daha yüksege tasiriz bunu görüstük. Sonuç olarak; isbirliklerimizde eksi ve artilarimizi gördük. Eksilerimizi nasil artiya dönüstürürüz bunlari konustuk. Bu görüsmelerin sonucu olarak 10 adet anlasma imzaladik. Yatirimlarin tesviki ve korunmasi anlasmasi ile hava tasimaciligi anlasmalarinin önemi çok büyük. Bundan sonra Türk yatirimcilar güvenle Angola’ya gelip yatirimlarini yapabilecek. Haftada 4 uçus olacak. Bütün alanlarda isbirliklerini daha yüksek seviyeye çikaracak" açiklamasinda bulundu.

Iki ülke arasinda 10 anlasma imzalandi

Cumhurbaskani Erdogan ve Lourenço huzurund iki ülke arasinda 10 anlasma imzalandi. Imzalanan anlasmalar ise su sekilde:

"Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Angola Devlet Televizyonu Arasinda Isbirligi Protokolü", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasinda Hava Ulastirma Anlasmasi", "Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi ile Angola Cumhuriyeti Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Destekleme Ulusal Enstitüsü Arasinda Mutabakat Zapti", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasinda Yatirimlarin Karsilikli Tesviki ve Korunmasi Anlasmasi", "Türkiye-Angola Ticari, Ekonomik ve Teknik Isbirligi Ortak Komisyonunun Ikinci Oturum Tutanagi", "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Angola Cumhuriyeti Mineral Kaynaklar, Petrol ve Dogalgaz Bakanligi Arasinda Hidrokarbon ve Madencilik Alanlarinda Isbirligine Iliskin Mutabakat Zapti", "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanligi Arasinda Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliligi Alanlarinda Isbirligine Iliskin Mutabakat Zapti", "Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi Diplomasi Akademisi ile Angola Cumhuriyeti Dis Iliskiler Bakanligi Diplomasi Akademisi Arasinda Diplomasi Egitimine Iliskin Mutabakat Zapti", "Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi ile Angola Cumhuriyeti Dis Iliskiler Bakanligi Arasinda Siyasi Istisare Mekanizmasi Kurulmasina Iliskin Mutabakat Zapti, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasinda Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri Için Vize Muafiyeti Anlasmasi."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile