Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bu Sehir Dogu Ve Bati Medeniyetleri Arasinda Köprü Olmustur'

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bu Sehir Dogu Ve Bati Medeniyetleri Arasinda Köprü Olmustur'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Malazgirt Zaferi’nin 950’nci yili etkinlikleri kapsaminda Bitlis’in Ahlat ilçesine geldi. Selçuklu Meydan Mezarligi’ni ziyaret eden Cumhurbaskani Erdogan, daha sonra Çarho mevkisine giderek buradaki etkinliklere katildi.

Mus’tan helikopterle Bitlis’in Ahlat ilçesine gelen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ilçe merkezine yaklasik 10 kilometre uzaklikta bulunan etkinlik alanina geçmeden önce esi Emine Erdogan, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Saglik Bakani Fahrettin Koca, Adalet Bakani Abdulhamit Gül, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas ve Okçular Vakfi Genel Baskani Haydar Ali Yildiz ile birlikte bölgenin en büyük Türk ve Islam mezarligi olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi’ni ziyaret etti.

Mezarlik ziyaretinin ardindan Türkiye’nin en büyük ikinci Millet Bahçesi olan Çarho alanina geçen Erdogan burada halka hitap etti. “Bu sehir dogu ve bati medeniyetleri arasinda köprü olmustur” diyen Cumhurbaskani Erdogan, “Malazgirt Zaferi’nin 950’nci seneyi devriyesinin hayirli olmasini diliyorum. Demiri demirle dövenlerin Anadolu’yu askla milletimize yurt yapan, Anadolu’nun kapilarini açan büyük zaferin 950’nci yilinda bu topraklarin vatanimiz olarak kalmasinda emegi geçen sehitlerimizi, kahramanlarimizi rahmet, sükran ve minnetle aniyorum. Anadolu’nun Fatihi kutlu komutan Alparslan’dan bugüne kadar eser vermis tüm büyüklerimizi tazimle aniyorum. Ahlat’in hikayesi kendine özgüdür. Bu sehir dogu ve bati medeniyetleri arasinda köprü olmustur. Orta Asya’dan Bati’ya Müslüman göçerlerin toplanma ve dagilma merkezi olmustur. Bu sehir, alimleri, seyyahlari, dervisleri, zanaatkarlari misafir eden bu kadim sehir atasehir olarak anarlar. Kale, kümbet, hamam, zaviye, mezarlik gibi eserleri ile günümüzde de tarihe sahitlik ediyor. Ahlat, taslarin konustugu sehirdir. Tarihi Islam mezarliklarinin en büyügü olan Büyük Selçuklu Meydan Mezarligi bin yillik varligimizin hafiza kayitlaridir. Anadolu’nun Orhun abideleridir. Milletimize ait tapu senedi hükmündedir. Bu topraklari ecdadimiza çok görüp baska medeniyetlere yamama faaliyetlerine sahit olmuyor degiliz. Buranin neresi oldugunu ne anlama geldigini gayet iyi biliyoruz. Malazgirt Zaferi’nin de, bu sehrin önemi bellidir. Bu sehir, düsmanin öncü kuvvetlerinin Selçuklu güçleri tarafindan yok edilmesi ile Malazgirt zaferinin kazanilmasinda önemini bir kez daha ortaya koymustur. Bu topraklarda hosgörü ve sevgi iklimini tesis etmistir. Ecdad bu topraklarda harap bitap bir sehir görmüstür. Ahlat önemli bir ilim ve sanat merkezi olmustur” diye konustu.



“FETÖ VE PKK ILE MÜCADELEDE GENÇLERIMIZI TEKNOLOJIK KABILIYETLERLE DONATILABILMESININ ÖNÜNDE HIÇBIR ENGEL KALMAMISTIR”

FETÖ ve PKK ile mücadeleye de deginen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Salgin döneminde daha da zenginlestigini görmek bizlerim memnun ediyor. Bu yil yurt disindan gelenleri görmek de ayri bir duygu. Vakfi ile birlikte, Gençlik ve Spor Bakanligi ile Çevre ve Sehircilik Bakanliginin emekleri de büyük. Geçtigimiz yil Ahlat Gençlik kampinin açilisini yapmistik. Bu yil da millet bahçesinin açilisini yapiyoruz. Resmi otogar açilisi ülkemize hayirli olsun. Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan yapilan maziden atiye köprü eseri olan bu eserin kazandirilmasinda emegi geçenleri tebrik ediyorum. Gören göz, isiten kulak, hakikatleri konusacak dil ve gerçeklere istirak edecek yürek lazim. Ayni mücadeleleri sürdürdügümüz için ülkemizi ileriye götürdük. Büyük Türkiye’nin ilerleyisine ne terör olaylari ne ekonomik yaptirimlar engel olamayacaktir. Küresel ve ekonomik düzenin yapilanma sürecinde bu gücü çok daha iyi görüyoruz. Kendi sinirlari içinde aciz olan bir ülkeden kendi bölgesinde güçlü olan bir ülkeye dönüstük. Adalet, refah, ahlakin sembolü olan ülkeye az kaldi. Ülkemize yönelik saldirilarin biçim degistirmesinin arkasindaki sebep iste budur. Kimi zaman sagci solcu, Alevi Sünni, Kürt, Türk diyerek birbirine düsürmek istedikleri gençler bu kez oyuna gelmemistir. Cumhur Ittifaki olarak bizleri karsisinda görecektir. FETÖ ve PKK ile mücadelede gençlerimizi teknolojik kabiliyetlerle donatilabilmesinin önünde hiçbir engel kalmamistir. Ilhamini kendi medeniyetinden alan iyi dogru güzel ve hakka hakikate uygun ne varsa daha çok çalisacagiz. Milletinin felaketinden medet uman eserleri tüm imkanlari harekete geçiriyoruz. Dogu Karadeniz’de, Bartin, Sinop, Kastamonu’da yapilanlari gördünüz. Aninda adimlarimiz attik. Kaybedecek tek bir gün saat ve animizin olmadigi bilinci ile mücadele bayragini tasiyarak yolumuza devam edecegiz. Anadolu’nun kapilarinin Islam’a açildigi Malazgirt Zaferi’nin 950’nci yilini kutluyorum. Bizlerle birlikte olan herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan han otagina geçti. Geceyi Ahlat’ta geçirecek olan Cumhurbaskani Erdogan, Ahlat Cumhurbaskanligi Külliyesinde aksam yemeginde yabanci ülkelerin büyükelçileri ile bir araya gelerek bölge illerinin valilileri ile bir istisare toplantisi gerçeklestirecek.

(Vahit Olcay - Özkan Olcay - Mehmet Salih Akkus - Yilmaz Sönmez - Mücahit Tarlan/IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile