Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Dünyamiz Bir Alacakaranlik Kusagindan Geçiyor'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Dünya Hükûmetler Zirvesi’nde gerçeklestirdigi konusmasinda, “Dünyamiz degisim, gerilim, krizler ve kimi yerlerde çatismalarin birbirlerini tetikledigi bir alacakaranlik kusagindan geçiyor” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Dünya Hükümetler Zirvesi çerçevesinde bulundugu BAE’nin Dubai kentinde ikili temaslarini sürdürüyor. Cumhurbaskani Erdogan, Madinat Jumairah Mina Salam Konferans Merkezi’nde, onur konugu olarak katildigi "Gelecegin Hükûmetlerini Sekillendirmek" temasi altinda düzenlenen Dünya Hükûmetler Zirvesi’nde konustu.

Samimi misafirperverlikleri nedeniyle Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Baskani Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile BAE Basbakani ve Dubai Emiri Muhammed bin Rasid Al Maktum’a tesekkür eden Cumhurbaskani Erdogan, Dubai’de onur konugu olarak bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

"Gelecegin Hükûmetlerini Sekillendirmek" temasiyla zirvenin küresel baris ve adaletin tesisine pozitif etki yapacagina inandigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Zirvenin temasiyla uyumlu sekilde Türkiye olarak Cumhuriyetimizin 100. yil dönümüyle birlikte hayata geçirdigimiz Türkiye Yüzyili vizyonumuzla gelecegin Türkiye’sini insa ediyoruz” dedi.

Dogru degerlerle yola çikildiginda büyük dönüsümlerin nasil basarildigini bugüne kadar gösterdiklerini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, son 21 yillik iktidarlari döneminde Türkiye’yi her alanda 3 kat, 5 kat, 10 kat büyüterek ileriye tasidiklarini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, 20 yil öncesinin Türkiye’sini hatirlayanlar ile bugünün Türkiye’sini görenlerin ülkenin kisa sürede nasil büyük bir basari hikâyesi yazdigini, nasil sessiz bir devrim gerçeklestirdigini kabul ve takdir ettigini vurguladi.

"Bugün büyüyen ekonomisiyle güçlü altyapisiyla uluslararasi alanda artan etkinligiyle diplomasi kulvarinda elde ettigi basarilariyla savunma alanindaki hamleleriyle kendinden söz ettiren bir Türkiye gerçegi var" diyen Cumhurbaskani Erdogan, böyle bir Türkiye’yi insa etmekten gurur ve heyecan duyduklarini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, "Çevremizde yillardir devam eden sicak çatismalara, terör ve istikrarsizlik dolayisiyla maruz kaldigimiz göç baskisina, ülkemizi hedef alan envaiçesit terör eylemlerine ragmen istikrar, güven ve kalkinma yolunda asla sapmadan bugünlere geldik” ifadesini kullandi.

“31 binden fazla konutu depremzedelerimize teslim ettik”

Geçen yil 6 Subat’ta Türkiye’nin tarihinin en büyük dogal afetlerinden birini yasadigini, 11 il ve 14 milyon insani dogrudan sarsan depremde 53 binden fazla kisinin hayatini kaybettigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Depremin üzerinden daha 1 sene bile geçmeden enkazlari kaldirdik. Vatandaslarimizin acil barinma ihtiyaçlarini giderdik. Insasi tamamlanan 31 binden fazla konutu depremzedelerimize teslim ettik. Her ay 15-20 bin konut teslim ederek yil sonuna kadar 200 bin konutun teslimatini yapmayi hedefliyoruz. Tam bir yil önce asrin felaketini yasamis bir millet olarak dost ve kardes ülkelerin de destegiyle hamdolsun yaralarimizi süratle sariyoruz. Buradan bir kez daha milletimizle dayanismasini esirgemeyen basta Emirlikler olmak üzere tüm dostlarimiza yürekten tesekkür ediyorum”

Tüm bu adimlari atarken dünyanin farkli köselerindeki milyonlarca ihtiyaç sahibine yardim elini uzatmayi da ihmal etmediklerini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin yaklasik 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu askin siginmaciya yillardir ev sahipligi yaptigini animsatti.

"Hiçbir zaman dikensiz bir gül bahçesinde yürümedik"

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasina su sekilde sürdürdü:

"Etrafi adeta ates çemberiyle kusatilmis ülkemizin bugünkü konumuna gelmesi süphesiz kolay olmadi. Türkiye’nin son çeyrek asrina mührünü vurmus bir hükûmet olarak hiçbir zaman dikensiz bir gül bahçesinde yürümedik. Elde ettigimiz her bir basarinin, kazandigimiz her bir zaferin, hayata geçirdigimiz her reformun arka planinda çok büyük bir emek, sabir, gayret, tecrübe ve dirayet vardir. Türkiye’yi takip edenler bu zorlu sürecin kilometre taslarini çok iyi biliyor. Önümüzdeki engeller ne kadar büyük olursa olsun, yilmadan yorulmadan Türkiye’yi hedefleriyle bulusturma mücadelemizi azimle sürdürdük. Bugün de sarsilmaz bir inanç ve kararlilikla yürüyüsümüz devam ediyor”

Çok samimi bir hissiyatini paylasmak istedigini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, 40 yili askin süredir siyasetin içinde oldugunu, halkina siyaset yoluyla hizmet etmeye çalistigini aktardi. Ilk gençlik yillarinda sivil toplumda basladigi mücadelesini daha sonra siyasetin farkli kademelerinde görev üstlenerek yürüttügünü anlatan Cumhurbaskani Erdogan, "1994 senesinde henüz 40 yasinda bir siyasetçiyken Türkiye’nin en büyük sehri olan Istanbul’un Büyüksehir Belediye Baskanligina seçildim. Yaklasik 4,5 yil sürdürdügümüz bu vazifemiz sirasinda bugün bile takdirle konusulan çok önemli hizmetlere, eserlere ve yatirimlara imza attim. Okudugumuz bir siir nedeniyle hapse atilmamiz sonucu siyasi hayatimiz bir süre kesintiye ugradi. Ama buna ragmen Istanbul’daki basarimiz, önümüzde yeni kapilarin açilmasina, çok daha büyük bir basari hikâyesinin yazilmasina vesile oldu. 2001 senesinde artik hiçbir sey eskisi gibi olmayacak siariyla bugün genel baskanligini yürüttügümüz AK Parti’mizi kurduk. Partimizin kurulusundan sadece 15 ay sonra girdigimiz ilk seçimlerden açik ara birinci çikarak Türkiye’yi yönetme sorumlulugunu üstlendik. Hapse girdigimizde kimi gazeteler ’muhtar bile olamaz’ mansetleri atmisti ama biz insanimizin teveccühüyle önce basbakan, sonra cumhurbaskani sifatiyla yaklasik 21 yili askin süredir milletimize hizmetkârlik ediyoruz."

“Halkimizin gücü ve destegi olmasaydi bunlarin hiçbirini basaramazdik”

Bu döneme sadece ülkeye çag atlatan eserleri, hizmetleri ve reformlari sigdirmadiklarini, ayni zamanda 17 seçim zaferini de sigdirdiklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Son olarak mayis ayinda yüzde 90’lari bulan katilim oraniyla gerçeklesen ve oldukça çekismeli geçen seçimlerde tarihî bir basariya daha imza attik. Simdi de 31 Mart Mahalli Idareler Seçimleri’ne hazirlaniyoruz. 48 gün sonra, Allah’in izniyle bu seçimlerde 18. zaferimizi elde edecegiz. Çünkü biz geçmiste oldugu gibi simdi de ’insan için ancak emeginin karsiligi vardir’ inanciyla çalismalarimizi çok yogun ve çok siki sekilde sürdürüyoruz. Burada bir noktayi da özellikle vurgulamam gerekiyor. Tüm bu süreçler boyunca hükûmet islerinde daima ’insani yasat ki devlet yasasin’ prensibini kendimize rehber edindik. Biz insani yasatarak insana dokunarak insani yücelterek insanlarin kalbini kazanarak devleti yasattik, büyüttük, güçlendirdik. Insanimiza sahip çiktikça insanimiz da devletine ve bize sahip çikti. Halkimizin gücü ve destegi olmasaydi bunlarin hiçbirini basaramazdik. Bugün de ayni çizgide yolumuza devam ediyoruz. Bizim siyasette varlik gayemiz geride hayirla sükranla ve hayir duayla yad edilecek güzel bir miras birakmaktir”

"Bölgemiz ve ötesinde adil ve kalici barisa hâkim kilmak, bu vizyonumuzun temel yapi taslarindan biridir”

Türkiye Yüzyili vizyonunu hayata geçirince kadar durmadan, dinlenmeden, zorluklar karsisinda yilmadan kosturacaklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Bölgemiz ve ötesinde adil ve kalici barisa hâkim kilmak, bu vizyonumuzun temel yapi taslarindan biridir. Nasil dünya besten büyükse daha adil bir dünyada mümkündür. Buna gelecek nesiller basta olmak üzere tüm insanligin ihtiyaci vardir. Ancak dünyamiz degisim, gerilim, krizler ve kimi yerlerde çatismalarin birbirlerini tetikledigi bir alacakaranlik kusagindan geçiyor" ifadelerini kullandi.

“Türkiye, bu meydan okumalari en iyi yöneten ülkelerin basinda geliyor”

Henüz bir krizi çözmeden yenisinin patlak verdigi, sancili bir tabloyla karsi karsiya olundugunu kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, konusmasini su sekilde sürdürdü:

"Hatirlanacagi üzere Covid-19 salgininda bunun saglik boyutuna sahitlik ettik. Tam tünelin sonundaki isigi gördügümüzü düsündügümüz anda Rusya-Ukrayna Savasi ile sarsildik. Bu savas, zaten ciddi belirsizliklerle bogusan küresel ekonomi ve siyaseti çok daha büyük bir girdabin içine sürükledi. Enerji fiyatlarindan gida krizine, silahlanma yarisindan düzensiz göç baskisina genis bir alanda ilave sorunlarla yüzlestik. Türkiye, bu meydan okumalari en iyi yöneten ülkelerin basinda geliyor. Ilk günden itibaren hep baristan, adaletten, diplomasiden ve dayanisma halinde sikintilarin üstesinden gelmekten yana olduk. Rusya-Ukrayna Savasi’nda ateskesin saglanmasi ve ardindan kalici barisa giden yolun aralanmasi için elimizi tasin altina koyduk. Istanbul Süreci, taraflarin bir araya gelip asgari noktalarda bulusabildigini gösterdi. Karadeniz Girisimi, gida krizinin daha da derinlesmesinin önüne geçti. Daha bunun gibi atesi körüklemek yerine yangini söndürmeyi amaçlayan pek çok siyasi, diplomatik ve ekonomik hamle yaptik. Akan onca kana, yikima ve aciya ragmen adil bir barisin mümkün olduguna dair inancimizi hâlen koruyoruz. Insallah bunun için çabalarimizi yogunlastirarak yola devam edecegiz"

"Türkiye, mesuliyetlerini yerine getirdi"

Sürdürülebilir kalkinma hedeflerinin hayata geçirilmesinin de bu sürecin önemli bir parçasi oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, bu hedefleri ulusal kalkinma plan, strateji ve vizyonlarinin ana unsurlarindan biri olarak degerlendirdiklerini kaydetti.

"Bununla yetinmiyor, hedeflere ulasmak için uluslararasi çabalarda en ön saflarda yer aliyoruz" diyen Cumhurbaskani Erdogan, "Ancak bu konuda da uluslararasi toplum ne yazik ki basarili bir sinav veremiyor. 2030 itibariyla sifir açliga ulasma hedefinden giderek uzaklasilmaktadir" ifadelerini kullandi.

Kapsayici ve sürdürülebilir bir kalkinma için yesil dönüsümün gerekliliginin gün geçtikçe daha net görüldügünü dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, "ortak yuva" olan dünyayi çevre felaketlerinden, atik krizinden korumanin da herkesin sorumlulugu oldugunu vurguladi.

Aralik ayinda Birlesik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliginde düzenlenen COP28 Dünya Iklim Eylemi Zirvesi’ne bu bilinçle katki verdiklerini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye olarak belirledikleri "2053 itibariyla net sifir emisyon" hedefi ve esi Emine Erdogan’in himayesinde baslatilarak yürütülen Sifir Atik projesiyle bu alandaki mesuliyetlerini yerine getirdiklerini söyledi.



Cumhurbaskani Erdogan, 2026’da düzenlenecek Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi 31. Taraflar Konferansi’na ev sahipligi için açikladiklari adaylik konusunda da katilimcilardan destek istedi.

"Adimlarimizi ’Dijital Türkiye’ vizyonu temelinde atmaktayiz"

Yapay zekâ gibi çigir açan teknolojilerin çalisma hayatindan ekonomiye, bilgiye erisimden uluslararasi siyasete her alani dönüstürdügüne dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, konusmasini su sekilde sürdürdü:

"Türkiye olarak dijitallesmenin sundugu firsatlardan yararlanirken beraberinde getirdigi riskleri de basariyla yönetmenin çabasi içindeyiz. Adimlarimizi ’Dijital Türkiye’ vizyonu temelinde atmaktayiz. Teknoparklari yayginlastirarak üniversite sanayi is birligini destekleyerek AR-GE çalismalarini, bilimsel faaliyetleri, genç girisimcileri tesvik ederek ülkemizde güçlü bir yenilikçilik ekosistemi kurduk. Yenilikçiligin mimari ve tasiyicisi olan TEKNOFEST gençliginin yetismesi için tüm imkânlarimizi seferber etmis durumdayiz. Elektronik devlet kapisiyla 65 milyona yakin kullanicinin 8 bine yakin kamu hizmetine ulasmasini sagliyoruz. Olusturmakta oldugumuz Türkiye dijital devlet stratejisiyle de devletin dijitallesmesi için ana yol haritasini belirlemis olacagiz. Yapay zekânin gayrisafi yurt içi hasilaya katkisini yüzde 5’e bu alandaki istihdami ise 50 bin kisiye çikarmayi hedefliyoruz. Birlesik Arap Emirlikleri dâhil körfez ülkelerinin dijital dönüsüm, teknoloji ve yenilikçilik alanlarinda gerçeklestirdikleri hamleleri de takip ediyoruz. Bu alanlarda is birligi ve ortakliklarimizi gelistirmemizde fayda görüyoruz."

Türkiye’nin uluslararasi barisin teorisine ve pratigine katkisini pekistirmek misyonuyla hayata geçirdigi Antalya Diplomasi Forumu’nun 3’üncüsünün 1-3 Mart’ta düzenlenecegini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Krizler döneminde diplomasiyi öne çikarmak temasiyla gerçeklestirecegimiz forum vesilesiyle sizleri turizmimizin baskenti Antalya’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyacagiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Dünya Hükümetler Zirvesi’nin basariyla icra edilmesinde emegi geçenlere tesekkür ederek, hayirli olmasini diledi.

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan düzenlenen GovTech ödül törenine katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile