Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ekonomideki yeni hedef ve politikalarin yer aldigi Orta Vadeli Program’i açikladi.
Dün Kirklareli ve Istanbul’da yasanan sellerde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Erdogan, Içisleri Bakanligi, AFAD ve diger kurumlarin su baskinlarindan olumsuz etkilenen insanlarin sikintilarinin giderilmesi için yogun sekilde çalistigini belirtti.
Orta Vadeli Program’in ülke için hayirlara vesile olmasini dileyen Erdogan, programin hazirlanmasinda emegi geçen herkese tesekkür etti. Erdogan, ”Degerli fikirleriyle, tenkit ve tespitleriyle programin içerigine katki sunan is dünyamizin temsilcilerine, odalarimiza, sendikalarimiza, meslek örgütlerine, STK ve tüm paydaslara tesekkür ediyorum. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile birlikte Türkiye’nin basta yönetiminde istikrar olmak üzere nasil büyük kazanimlar elde ettigini her gün çok daha iyi görüyor ve idrak ediyoruz” dedi.
"Türkiye’nin sorunlarina çözüm üretmeye odaklaniyoruz”
Katilim düzeyi ve rekabet seviyesi ile sadece Türk siyasi tarihine degil, dünya siyaset literatürüne de giren 14 ve 28 Mayis seçimlerinin tam bir demokratik olgunluk içinde tamamlandigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, sandiklarin açilmasiyla birlikte tüm belirsizliklerin ortadan kalktigini belirtti.
Erdogan, “Türkiye’yi kimin yönetecegi belli oldu, halkimiz bir kez daha ‘güven ve istikrar’ dedi.
Ülkemize vakit, nakit, enerji kaybettiren krizlerin, tartisma ve pazarliklarin hamdolsun hiçbiri yasanmadi. Seçimlerin üzerinden henüz bir hafta geçmeden kabinemizi açikladik. Ekonomideki kurmay kadromuzu kurduk. Ülkemize ve milletimize hizmet yolculugumuza kaldigimiz yerden süratle yeniden basladik. Eski Türkiye’nin aliskanliklarindan kendilerini kurtaramayanlari ise içimiz aciyarak izliyoruz. 28 Mayis’in üzerinden geçen 102 güne ragmen birileri hala kavga ve iç çekismelerden baslarini dahi kaldiramazken, biz isimizi yapiyor, Türkiye’nin sorunlarina çözüm üretmeye odaklaniyoruz” dedi.
Yakin cografyada savaslarin ve çatismalarin devam ettigini ifade eden Erdogan, küresel ekonomideki olumsuzluklarin çesitlenerek sürdügünü, Afrika kitasinin yeni siyasi krizlere sürüklendigini belirterek, dünyada hemen hiçbir ülkenin önünü net olarak göremedigi, mevcut belirsizliklere yenisinin eklendigi zor denklemde Türkiye’nin riskleri basariyla yöneterek krizleri firsata çevirmeye çalistigini kaydetti.
“Hiç kimseye ve hiçbir fikre ön yargi ile yaklasmiyoruz”
“Muhalefetin de artik birbirleriyle çekismeyi birakarak yapici elestirileriyle millet adina denetim görevini yerine getirmesini temenni ediyoruz” diyen Cumhurbaskani Erdogan, “Biz Türkiye için en dogrusunu, Türk milleti için en hayirlisini yapmanin pesindeyiz. Siyaseti de ikbal vasitasi olarak degil, millete hizmet araci olarak görüyoruz. Hiç kimseye ve hiçbir fikre ön yargi ile yaklasmiyoruz. Kimden geldigine bakmadan ülkemiz faydasina olacak her türlü öneriyi hayirhahlikla degerlendirmeye haziriz. Israrla sürdürdügümüz müspet tavrimizi bundan sonra da koruyacagiz. Muhalefetin de geçmis hatalarindan ders alarak OVP gibi ülkemizin hayrina olan islerimize destek vermesini bekliyoruz” dedi.
Ekonomi ile ilgili planlarinda 6 Subat’ta meydana gelen ve 11 ilde yasayan 14 milyon insani etkileyen depremi asla göz ardi etmediklerini belirten Erdogan, “Ülkemiz ekonomisine maliyeti 104 milyar dolari bulan deprem felaketi yükümüzü agirlastirmakta, mücadelemizi daha da zorlastirmaktadir. Dünyadaki diger ülkelerden farkli olarak küresel sorunlara ilaveten asrin felaketinin yol açtigi sikintilarla da mücadele etmektedir. Devlet-millet dayanismasi ile nasil bugüne kadar nice engelleri astiysak, ayni basariyi depremin yaralarini sarmada da sergiliyoruz. Geride biraktigimiz 8 aya dair veriler bu gerçegi açikça ortaya koyuyor. 2023 yilinin ilk yarisinda yüzde 3,9 oraninda büyüme kaydederek büyüme performansimizi kesintisiz 12 çeyrege çikardik. Yillik bazda ise 13 yildir araliksiz büyüyoruz” açiklamasini yapti.
"Ekonomimizi yilliklandirilmis olarak ilk kez 1 trilyon dolari asan bir ekonomik büyüklüge ulastirmayi basardik"
Çeyreklik büyüme performansi ile Türkiye’nin OECD üyesi ülkeler içinde pozitif ayristiginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, “Yine bu dönemde ekonomimizi yilliklandirilmis olarak ilk kez 1 trilyon dolari asan bir ekonomik büyüklüge ulastirmayi basardik. Böylece depremin iktisadi faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerinin sinirli kalmasini temin ettik. Ihracatta da yilin ilk 8 ayinda 165 milyar dolari, yillik bazda da 253,5 milyar dolari yakaladik. Turizmde önceki seneye göre çok daha iyi bir sezon geçiriyoruz. Istihdamda da herhangi bir kaybimiz söz konusu degil. Yilin ilk 6 ayinda emeklilige hak kazanma kosullarina yönelik düzenlemeler ve depremin olumsuz etkilerine ragmen net 220 bin istihdam artisi sagladik. Dünyada son 60-70 yilin zirvelerine çikan enflasyon bizim de sorunumuzdur. Enflasyonla mücadelede bizim de dogalgaz olmak üzere hayata geçirdigimiz sübvansiyonlar ve kira artislarina taban fiyati uygulamamizin yani sira bir takim ilave tedbirleri aldik” diye konustu.
Firsatçilara yönelik denetimlerin artarak devam ettigini ifade eden Erdogan, “Kimi sektörlerde olusan fiyat köpügünün indigine ve piyasanin dengelenmeye basladigina sahit oluyoruz. Merkez Bankasi rezervlerimiz ayni sekilde 117,3 milyar dolar seviyesindeki güçlü seyrini sürdürüyor. Sermaye piyasalarimizin hem arz hem de talep tarafinda gelisimi devam ediyor. Hane halki borçlulugunda ülkemiz gelismekte olan ülkeler ortalamalarina göre oldukça düsük risklilige sahiptir. 2022 yilini milli gelire oranla yüzde 1’liik bütçe açigi ile kapattik. Bütçe disiplinimiz deprem felaketine daha etkin müdahale etmemizi sagladi. Karsi kasiya oldugumuz çesitli zorluklara ragmen hedeflerimize ulasma noktasinda en küçük süphemiz yoktur” dedi.
“Hükümet olarak OVP’ye destegimizin tam oldugunu ifade etmek istiyorum”
“Cumhurbaskani Yardimcimiz, Strateji ve Bütçe Baskanligimiz ile Hazine ve Maliye Bakanligimizin koordinasyonunda katilimci bir anlayisla hazirlanan OVP, iste bu mücadelemizde bizlere destek verecektir” diyen Erdogan, ”Program ayni zamanda 2024-2026 döneminde Türk ekonomisi için kapsamli bir yol haritasi teskil edecektir. OVP ile Türkiye Yüzyili vizyonumuzun ekonomik perspektifini de yerli ve yabanci yatirimcilarla paylasmis oluyoruz. Is dünyamizin ve tüm kesimleriyle toplumuzun destekleriyle OVP’nin ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katki saglamasini diliyorum. Hükümet olarak OVP’ye destegimizin tam oldugunu ifade etmek istiyorum” dedi.
"Daha güçlü, güvenli ve müreffeh Türkiye hedefi dogrultusunda ekonomideki ilk yol haritasini OVP ile ortaya koyduk"
Daha güçlü, güvenli ve müreffeh Türkiye hedefi dogrultusunda ekonomideki ilk yol haritasini OVP ile ortaya koyduklarini ifade eden Erdogan, ”Programimizda temel ilkeler, politikalar, hedef ve gösterge niteligindeki ekonomik büyüklükleri paylasirken hiçbir sorunu görmezden gelmedik. Önceki dönemden farkli olarak yeni programda yapisal dönüsümlere özel bir baslik açtik. Temel konulari bir takvim ile programin önemli bir parçasina dönüstürdük. Büyüme ve ticaretten fiyat istikrari ve finansal istikrara, beseri sermaye ve istihdamdan yesil ve dijital dönüsüme, afet yönetiminden kamu maliyesiyle is ve yatirim ortamina 7 temel alanda öncelikli reform adimlarini belirledik. Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyecegiz. Yüksek katma degerli yatirimlarin önünü açarak ve finansmanini kolaylastirarak saglikli ve kaliteli bir büyüme saglayacagiz. Bununla birlikte siki para politikasinin da destegiyle enflasyonu yeniden tek haneye düsürecek, cari islemler dengesini iyilestirecegiz” açiklamasini yapti.
6 Subat depremlerinin yaralarinin en kisa sürede sarilmasinin gündemlerinin ilk sirasinda yer aldiginin bir kez daha altini çizen Erdogan, ”Depremzedelerimizi, sirf oy tercihlerinden dolayi kapi disari eden, onlara hakaretler savuran zihniyetin insafina birakmamakta kararliyiz. Programin ilk yilinda tüm kaynaklarimizi deprem bölgesinin yeniden insa ve ihyasina göre tahsis ettik. Ek bütçe ile bölgeye 762 milyar lirayi ayirmistik. 2024 yilinda deprem bölgesi için 1 trilyon liralik kaynak ayiracagiz. Program döneminin tamaminda yaklasik 3 trilyon lira kaynak deprem bölgesi için kullanilmis olacaktir. Bu kaynakla afetzedelerimizin konut ihtiyacini hizla giderirken, zarar gören tarim ve sanayi alanlariyla tüm altyapi ayaga kalkacaktir. Depremin sebep oldugu tahribati ortadan kaldirirken dengeli bir ekonomik büyüme ile istihdami artirmak, enflasyonu tek haneye düsürerek gelir dagilimini iyilestirmek önceligimizdir” diye konustu.
Bu 3 yillik dönemde enflasyonla mücadele sürecini destekleyici bir çerçevede ekonomik büyümede dengelenmeyi, yüksek katma degerli özel sektör yatirimlarinin öncülügünde ortalama yüzde 4,5 oraninda büyümeyi hedeflediklerini ifade eden Erdogan, ”Yasadigimiz afete ve diger olumsuz sartlara ragmen yüzde 3 civarinda beklenen dünya ortalamasinin üzerinde büyümeye devam edecegiz. 3 yillik dönem sonunda tarihimizde ilk kez 1,3 trilyon dolari asan bir ekonomik büyüklük ve 14 bin 855 dolara çikan, buranin altini çiziyorum, fert basina milli gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasina girmeyi öngörüyoruz. Program döneminde para, maliye ve gelirler politikalarini tüm araçlariyla uygulayarak, enflasyonu artiran yapisal unsurlari da ortadan kaldiracagiz” dedi.
Hindistan’da yapilacak olan G-20 toplantisinda da bütün bu konulari ele alacaklarini söyleyen Erdogan, ”Tipki daha önce oldugu gibi yine orta vadede tek haneli enflasyon rakamina ulasacagiz. Mali disiplinle gerçeklesen dezenflasyon süreci güven ve istikrar ortamini pekistirerek is ve yatirim ortamizi iyilestirecek, ihracat odakli bir büyüme iklimi saglayacaktir. Orta vadede bir taraftan orta vadeli enflasyon hedefiyle uyumlu gelirler politikasi izlerken, diger taraftan vatandaslarimizi özelikle sabit ve dar gelirli kesimlerimizin alim gücünü yükseltecegiz. Programla istihdami artiracak saglikli bir yatirim ve is yapma zemini olusturmayi amaçliyoruz. Program döneminde istihdamin yillik ortalama 909 bin kisi, toplamda da 2,7 milyon kisi artmasini ve issizlik oraninin program dönemi sonunda tek haneli rakamlarda gerçeklesmesini hedefliyoruz” diye konustu.
Yatirim, istidam, üretim ve ihracati önceleyen politikalarin merkezine yesil ve dijital dönüsümü içeren iki dönüsümü koyduklarini belirten Erdogan, “Bu sekilde ürün ve hizmetlerimizde teknolojik kompozisyonu iyilestirmeyi hedefliyoruz. Ihracatimizi 300 milyar dolarin, turizm gelirlerimizi ise 70 milyar dolatin üzerine çikartarak mal ve hizmet ihracati gelirlerimizi tarihi seviyelere ulastiracagiz. Temel ithalat kalemimiz olan enerjide dogalgaz ve petrol arama ile üretimine yönelik attigimiz hizli adimlarin katkisini daha fazla görecegiz. Atasehir’de su andaki Istanbul Finans Merkezi’ni ayni zamanda bizim enerji hub’imiz haline getirecegiz. Yani burada dogalgazin da, bütün madenlerin de degerlendirmesi yapilacak. Dünya buradan bunlari takip edecek. Nasil birçok konuda Londra Borsasi, Hamburg Borsasi varsa bizim finans merkezinde enerji, ama enerji derken akliniza sadece elektrik gelemesin, enerjinin bütün ürünleri nelerse bütün bunlarin pazarlamasinin yapildigi yer burasi olacak. Bu kulelerden bir tanesi bu isin pazarlamasinin yapildigi bir yer haline gelecek. Bu adimi da insallah atmak için ilgili arkadaslarimiz bunun çalismalarini yaparak, suretle bu adimi atacagiz. Ve bütün bunlarla beraber son Soçi ziyaretimde Sayin Putin’le yaptigimiz görüsmelerde ayni sekilde Trakya dogalgaz hub’i olarak o da yine planlamasi içerisinde ayrica yürüyecek” degerlendirmesini yapti.
Dönemin sonunda cari islemler açiginin yüzde 4’ten yüzde 2 civarina inmesini öngördüklerini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, ”Programdaki iyilesmenin devamiyla ve yapisal dönüsüm sürecinin meyvelerini vermesiyle ileride cari islemler fazlasina da Allah’in izniyle ulasacagiz. Orta Vadeli Program’da uygulayacagimiz politika sepetiyle enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldiracagiz. Para, maliyet ve gelirler politikalarinda es güdüm içerisinde hareket edecek, enflasyon ataletini gidermeye yönelik adimlar atacagiz. Makro ihtiyati politikalarda sadelesmeye gidilerek ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artislarini önleyecegiz. Yatirim, istihdam, üretim ve ihracata dayali büyüme politikalariyla fiyat istikrari odakli olarak reel sektörü destekleyen finansman imkani saglayacagiz. Gida fiyatlarinda istikrari ve arz güvenligini teminen stratejik tarim ürünlerinde yeterlilik oranlarini belirleyerek, üretim planlamasi yapacagiz” diye konustu.
"Mevsimselligi en aza indirmek amaciyla sera organize tarim bölgesi kurulmasina yönelik yatirimlari hizlandiracagiz"
Yas sebze ürünlerinde mevsimselligi en aza indirmek amaciyla sera organize tarim bölgesi kurulmasina yönelik yatirimlari hizlandiracaklarini sözlerine ekleyen Cumhurbaskani Erdogan, ”Yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatirimlarini daha fazla destekliyoruz. 500 bin ton domates sadece Rusya’ya göndermis olduk. Aramizdaki bu dayanismanin nereden nereye vardigini göstermesi bakimindan bu çok çok önemli. Tüketici aleyhine uygulamalar ile rekabetin sinirlayici kiyaslama davranislarini ve haksiz kazanci önlemeye yönelik düzenleme ve denetimleri uygulamaya koyacagiz” açiklamasinda bulundu.
Konut stokundaki kayiplarin telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri gelistirerek dar gelirli vatandaslarin konuta erisim imkanini arttiracaklarini açiklayan Erdogan,” Yeni, yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklari ile arz güvenligini garanti altina alacak adimlar atmaya devam edecegiz. Kur korumali mevduat sistemimiz görevini yerine getirmis, kur istikrarini saglamada önemli katki saglamistir. Kur korumali mevduatlarimizin kur istikrarinin pekistigi bir zeminde Türk lirasi mevduatlara dönüsmesinin yolunu açacagiz. Merkez Bankamiz, Yeni sartlara göre güncelleyecegimiz yatirim taahhütlü avans kredisiyle para politikasinin gerektirdigi durusundan taviz vermeden yatirimlarimizi destekleyecektir” dedi.
"Dijital Türk liramizla ilgili çalismalarimiz devam ediyor"
Program döneminde uzun süredir üzerinde çalistiklari Istanbul Finans Merkezi projesinin de meyvelerini vermeye baslayacagini aktaran Erdogan, ”Finans ve finansla ilgili danismanlik hizmetlerimizde hizmet ihracatimizi arttiracak ve ülkemize döviz girdisi saglayacagiz. Dijital Türk liramizla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Bununla ilgili takvimi ayrica paylasacagiz. Katilim finans sektörümüzün sigortacilik dahil tüm alanlariyla gelismesi ve Istanbul Finans Merkezi projemizde ana unsur olmasi için destek verecegiz. Yenilikçi, kapsayici ve dinamik katilim finans sektörü için katilim esasli faaliyet gösteren Fintech’leri destekleyecegiz” diye konustu.
"Temel vergi kanunlarinda yatirimci dostu, sade, anlasilir ve adil bir vergi sistemi olusturmaya yönelik düzenlemeler yapacagiz”
Katilim finansta Istanbul’u küresel merkezlerden biri haline getireceklerin dile getiren Erdogan, sunlari söyledi:
"Menkul kiymetlerimizin ihraç süreçlerini dijitallestirecek ve ihraçlarimizin akilli sözlesmeler üzerinden gerçeklestirilmesini saglayacagiz. Program döneminde bastan deprem kaynakli harcamalar olmak üzere gerek ihtiyaçlar süratle karsilanirken, ekonomimizde güvenin ve istikrarin sigortasi olarak gördügümüz mali disiplini koruyacak ve güçlendirecegiz. Yani bu iki kavram bizim için çok çok önemli. Güven olmadan istikrar olmaz. Güveni saglayacagiz ki istikrari ne yapalim? Yakalayalim. Depremlerin etkisiyle artan bütçe açiklarini dönem sonunda Avrupa Birligi standartlarina uyumlu sekilde yüzde 3’ün altina çekecegiz. Gelir Kurumlar ve Vergi Usul Kanunlari basta olmak üzere temel vergi kanunlarinda yatirimci dostu, sade, anlasilir ve adil bir vergi sistemi olusturmaya yönelik düzenlemeler yapacagiz.”
Cumhurbaskani Erdogan, imkanlardan azami düzeyde faydalanarak kayit disilikla her alanda kararli sekilde mücadele edeceklerini belirterek, ”Kamu yatirim
projelerini gözden geçirerek, ekonomiye hizla kazandirilabilecek projelere öncelik verecegiz. Kamu harcamalarimiz periyodik gözden geçirmelerle, verimsiz harcama programlarini tasfiye ederek, kaynaklarin öncelikli alanlara tahsisini saglayacagiz. Sosyal yardim sistemimizi, is gücüne katilima mani olmayacak sekilde bütünlesik bir yapida aile odakli ve fert basina asgari bir geliri garanti edecek bir çerçevede yeniden kurgulayacagiz. Kamu iktisadi tesebbüslerinin üst yönetiminde kurumsal yönetim anlayisini güçlendirerek, piyasa kosullarinda daha verimli ve rekabetçi bir biçimde faaliyet göstermelerini temin edecegiz. Ekonomik büyüme ve ticaret alaninda teknolojik altyapimiz, beseri sermaye, girisimcilik, arastirma, yenilikçilik ve tasarim kapasitemiz güçlenecektir. Hedef odakli ve seçici bir yaklasimla finansmana erisimi kolaylastirirken enflasyonist baskiya yol açabilecek uygulamalardan kaçinacagiz. Sanayide yerli üretim ve teknolojik dönüsüme yönelik ürün bazli yatirim yol haritalari hazirlayacagiz. Turizm ve tasimacilik gibi döviz kazandirici hizmet ticaretini destekleyecegiz. Avrupa Birligi ile ticaretimize yeni bir boyut kazandirmak üzere Gümrük Birligi’nin güncellenmesine yönelik çalismalarimizi yogunlastiracagiz” seklinde konustu.
"Dogrudan yatirimlari ülkeye çekmeyi hedefliyoruz"
Bürokratik ve hukuki öngörülebilirligi güçlendirerek dogrudan yatirimlari ülkeye çekmeyi hedeflediklerini söyleyen Erdogan, “Büyümeye yönelik öngördügümüz verimlilik artisini, özel kesim yatirimlari ve yapisal reformlarla saglayacagiz. Özel kesim girisimlerinin önünü daha da açarak yatirim, ticaret ve finans alaninda hukuki süreçleri kolaylastiracagiz. Sirket kurmak ve tasfiye süreçlerini iyilestirecek bürokrasinin azaltilmasi, islemlerin hizlandirilmasi ve islem maliyetlerinin düsürülmesiyle hukuki ve mali süreçlerin iyilestirilmesi için düzenlemeler yapacagiz. Bürokratik islemlerde sadelesmeye gidecek, sirket ve ticaret sicili islemlerinde dijital uygulamalari yayginlastiracak, yatirimlara iliskin izin, lisans, ruhsat gibi islemlerin çevrim içi platforma tasinmasini saglayacagiz. Yargilama süreçlerini etkinlestirecek, alternatif uyusmazlik çözüm yöntemlerini devreye alacagiz. Mal ve hizmet ihracatini etkileyen yönleriyle Avrupa Birligi dijital ekonomi düzenlemeleri dogrultusunda birlik müktesebatina uyumlu hale getirilecektir. Yatirimcilarin faydalanmasi için uygun yerleri içeren yatirim yeni envanteri olusturulacaktir” dedi.
"Yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli is gücü yetistirmeye yönelik programlarini hayata geçirecegiz"
Meslek edindirici nitelikli istihdami ve üretkenligi arttirici bir yaklasimla is gücü potansiyelini azami sekilde kullanacaklarini açiklayan Erdogan, “Mesleki ve teknik egitimde müfredatin güncellenmesini, staj ve isbasi egitimi programlarinin yayginlastirilmasini saglayacak sekilde yönetim ve finansman konulari da dahil olmak üzere özel sektör ile is birligini arttiracagiz. Yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli is gücü yetistirmeye yönelik kamu-üniversite, özel sektör is birligi programlarini hayata geçirecegiz. Yüksekögretim kontenjanlarini, kamu ve özel sektörün orta vadeli ihtiyaç duydugu is gücüyle uyumlu hale getirecegiz. Uzaktan kismi ve geçici süreli yeni nesil esnek çalisma modellerinde yasanan gelismeler dogrultusunda mevzuat düzenlemeleri yapacagiz. Kuracagimiz Aile ve Gençlik Bankasi’yla ayni yapimizi güçlendirirken, gençlerimizin istihdaminin ve girisimciligini çesitli kanallarla destekleyecegiz. 2053 net sifir emisyon hedefimiz ve kalkinma önceliklerimiz ekonominin her alaninda yesil dönüsümü gerçeklestirmek üzere çalisacagiz. Iklim degisikligiyle mücadeleye iliskin planlama ve uygulama araçlarini düzenlemek üzere yasal çerçeveyi gelistirecegiz. Ulusal emisyon ticaret sistemi hukuki altyapisini tamamlayacak, sistemi Avrupa Birligi sinirda karbon düzenleme mekanizmasina uyumlu bir yapida gelistirecegiz” degerlendirmesinde bulundu.
"Ulastirma sektöründe düsük karbonlu ulasim sistemine geçisi kolaylastiracagiz"
Türk vergi sistemini karbon fiyatlandirma çerçevesinde gözden geçireceklerini belirten Erdogan, ”Döngüsel ekonomiye geçis için bütüncül bir ulusal döngüsel ekonomi eylem plani hazirlayacagiz. Basarili sonuçlarini aldigimiz sifir atik uygulamalarini yayginlastiracagiz. Tasimacilik terminalleri, demir yolu ulastirmasi ve kent içi ulasim basta olmak üzere ulastirma sektöründe düsük karbonlu ulasim sistemine geçisi kolaylastiracagiz. Orman alanlarinin artirilmasina ve korunmasina, yeni yutak alanlarin olusturulmasina devam edecegiz. Burada detayini veremedigimiz birçok baslik ve politika ile kalkinma sürecini insallah daha üst asamaya tasiyacagiz. Programi bugün sizlerle paylasiyoruz. Yarin sabah cumhurbaskani yardimcim ve ilgili bakanlarimiz yerli ve yabanci basin mensuplariyla bir araya gelerek sorulara ayrica cevap vereceklerdir. 2024 yili Cumhurbaskanligi yillik programinda burada yer alan tedbirler daha ayrintili ele alinacaktir. Bu kapsamda Meclisimize sunacagimiz 2024 yili Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Teklifi’ne yönelik ödenek teklif tavanlarini belirlemis bulunuyoruz. Insallah Meclisimizin de onayini aldiktan sonra 2024 yilinda uygulamayi hedefledigimiz tüm çalismalari hizla baslatmis olacagiz. Ayrica ekim ayinda Meclise sunacagimiz 2053 perspektifiyle hazirladigimiz 5 yillik Kalkinma Plani ve program dönemini de içeren bir atilim sürecini baslatacagiz. Orta Vadeli Programimizin simdiden ülkemize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.
Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Enflasyon Sorununu Ülkemizin Gündeminden Kaldiracagiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Orta Vadeli Program’da uygulayacagimiz politika sepetiyle enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldiracagiz. Para, maliyet ve gelirler politikalarinda es güdüm içerisinde hareket edecek, enflasyon ataletini gidermeye yönelik adimlar atacagiz” dedi.