Cumhurbaskani Erdogan  Açiklamasi'Ihracat Rakamimiz Cumhuriyet Tarihimizin Rekorunu Kirmistir'

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi'Ihracat Rakamimiz Cumhuriyet Tarihimizin Rekorunu Kirmistir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “2023 yili ihracatimiz, geçen yila göre yüzde 0,6 oraninda artisla 255 milyar 809 milyon dolara ulasarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kirmistir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ankara’da bir otelde gerçeklesen programda 2023 Yili Ihracat Rakamlarini açikladi.

Cumhurbaskani Erdogan,” Bugün 2023 yilinin dis ticaret verilerini degerlendirmek üzere bir araya gelmis bulunuyoruz. Öncelikle sizlerin sahsinda Türk is dünyamizin milletimizin her bir ferdinin yeni miladi yilini tebrik ediyorum. Yeni yila gerek Gazze basta olmak üzere bölgemizdeki savaslar gerekli depremlerle ve terörle mücadelede kaybettigimiz sehitlerimizin acisi sebebiyle buruk girdik. Rabbim tüm sehitlerimizi cennetiyle cemaliyle müserref eylesin diyorum. Bununla birlikte 2024’ün ülkemize, milletimize ve bütün insanliga hayirlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Yeni yilin ilk is gününde ihracatçilarla ve is dünyasi temsilcileriyle bir arada olmaktan mutluluk duydugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, programda dis ticaret alaninda Türkiye’nin 2023 karnesini tüm yönleriyle ayrintili bir sekilde ele alacaklarini aktardi.

“Türkiye olarak gerçekten stratejik oldugu kadar mesakkatli bir cografyada yasiyoruz” diyen Cumhurbaskani Erdogan,” Tarih boyunca oldugu gibi bugün de, küresel güç mücadelesinin odaginda ülkemizin merkezinde yer aldigi bir bölge vardir. Petrol ve dogal gaz basta olmak üzere, dünya ekonomisini ayakta tutan yeralti kaynaklarinin kahir ekseriyeti bu cografyada yer aliyor. Dogal zenginliklerin yani sira bölgemiz, dünya ticaret yollarinin da tüm geneli itibariyle kalbinde bulunuyor” diye konustu.

Karadeniz’i Akdeniz’e baglayan Istanbul ve Çanakkale Bogazlari, Akdeniz’i Hint Okyanusu’na baglayan Süveys Kanali, Basra Körfezi’ni Hint Okyanusu’na baglayan Hürmüz Bogazi, Akdeniz’in Atlas Okyanusu’na açilan kapisi olan Cebelitarik Bogazi’nin dünya ticareti için hayati öneme sahip baglanti noktalarindan sadece birkaçi oldugunu vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, Küresel ticaret arttikça bu bogazlarin ehemmiyetinin de özellikle artmakta ve Türkiye’nin durumunu da öne çikarmakta oldugunu belirtti.

Son dönemde patlak veren krizlerin, gerilimlerin ve sicak çatismalarin hemen hepsinin ülkemizin yakin çevresinde yasanmakta olduguna dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan,” Bu muhatarali tablo karsisinda amacimiz, ülkemizin ekonomik, diplomatik ve ticari kazanimlarini korumak ve daha da gelistirmektir. Simdiye kadar hamdolsun bunda muvaffak da olduk. Ülkemizi, kuzeyimizdeki ve güneyimizdeki kanli çatismalarin tarafi haline getirmek isteyen savas baronlarina müsaade etmedik. Üçüncü taraflarin aksi yöndeki müdahalelerine ragmen komsularimizla iliskilerimizi kazan-kazan anlayisi temelinde güçlendirmeye gayret ettik. Kimi bölge ülkeleriyle aramizda ortaya çikan görüs ayriliklarini gidererek isbirligimizi yeniden olmasi gereken seviyelere tasidik. Türk dünyasiyla münasebetlerimizi tarihi zirvelere ulastirirken, Avrupa ve Amerika’yla da karsilikli saygiya dayali is birlikleri gelistirmeye çalistik” dedi.



Ülkemize uzanan hiçbir dostluk elini geri çevirmedik”

Afrika ve Latin Amerika ülkeleriyle iliskilerin zaten olumlu bir mücadele ve mecrada yeni boyutlar kazanarak ilerledigini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, “Ülkemize uzanan hiçbir dostluk elini geri çevirmedik. Bize bir adim gelene biz gerektiginde kosarak gittik. Türkiye merkezli ama küresel perspektifli bir anlayisla dis siyasetimizi sekillendirdik. Bundan geriye gidis kesinlikle olmayacak. Türkiye dostlarinin sayisini arttirmaya devam edecek” diye konustu.

Çesitli provokasyonlarla ve art niyetli söylemlerle Türkiye’yi bölgesinden, bölgedeki ortaklarindan çok güçlü tarihi, dini, beseri, ekonomik ve ticari baglarinin oldugu kardes ülkelerden koparma girisimlerinin farkinda olduklarini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, ”Yaz aylarinda ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden biri olan turizmi baltalamaya yönelik dis baglantili bir kampanya yürütülmüstü. Simdi benzer bir dalganin muhalefet partilerinin de destegiyle bu sefer spor üzerinden olusturulmaya çalisildigini görüyoruz. Asla tasvip etmeyecegimiz nefret söylemleriyle insanlar, toplumlar, inançlar, ülkeler hedef aliniyor. Sirf kökeninden dolayi insanlar horlaniyor, asagilaniyor, hakarete maruz birakiliyor. Islam düsmanligina ve yabanci karsitligina varan bir furyayla karsi karsiyayiz” diye konustu.



Erdogan, muhalefetin tutumunu elestirerek, “Muhalefet aktörleri de gündeme gelmek ugruna maalesef bu pespaye, bu son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlik yapmaktadir. Bu nefret dalgasinin Türkiye’ye yatirim yapan, deprem felaketi dahil zor zamanlarimizda yanimizda olan ülkemizin en önemli ticari ortaklari arasinda yer alan kardes ülkeleri hedef almasi asla tesadüfi degildir. Burada Türkiye’ye ve Türkiye’nin çikarlarina yönelik sinsi bir operasyon, çok açik bir sabotaj girisimi vardir. Nasil daha önceki kirli senaryolari yirtip attiysak Allah’in izniyle bu oyunu da mutlaka bosa çikaracagiz. Türkiye ve Türk düsmani çevreler tarafindan körüklenen nefret siyasetiyle mücadelede siz ihracatçilarimiza da çok önemli görevler düsüyor. Kamuoyunu, özellikle gençlerimizi dogru bilgilendirme konusunda sizlerin de elini tasin altina koymasi gerekiyor. Ihracatçilarimizdan ve is dünyamizdan bu noktada daha fazla çaba harcamalarini, daha fazla görünür olmalarini, daha fazla inisiyatif almalarini bekledigimizi burada özellikle vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin yatirim, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme ilkeleri dogrultusunda gelismeye, yeni basari hikayeleri yazmaya devam ettigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan,” Rahatsiz olanlar var, ama bu rahatsiz olanlara bakmayacagiz, biz isimize bakacagiz. Terörden darbe girisimine sokak olaylarindan kur ataklarina kadar yakin geçmisimizde maruz kaldigimiz sikintilari dikkate aldigimizda ekonomide elde ettigimiz basarilarin ne denli önemli oldugu daha iyi anlasilacaktir. Tüm bu olaylarin yasandigi 2012-2022 döneminde dünya ekonomisi yillik ortalama yüzde 3,4 oraninda büyürken, Türkiye ekonomisi yillik ortalama yüzde 6 oraninda büyüme kaydetti” dedi.



“G20 ülkeleri içinde en hizli büyüyen ikinci ülke olduk”

Cumhurbaskani Erdogan, son birkaç yila bakildiginda tüm dünyayi derinden etkileyen Kovid 19 salgini, küresel tedarik zinciri aksakliklari, Rusya-Ukrayna Savasi, hammadde ve enerji krizinin bile ülke ekonomisinin hizini kesemedigini belirterek, Önceki yil yani 2022’de yüzde 5,5 oraninda büyüdük. Bu büyüme oranina en büyük katki ise, 2,4 dört puanla ihracatçimizdan geldi. 2023 yilinin üçüncü çeyreginde yüzde 5,9 oraninda büyüyerek son 13 çeyrektir süren kesintisiz büyüme trendimizi devam ettirdik. Böylece G20 ülkeleri içinde en hizli büyüyen ikinci ülke olduk. Ihracat tarafinda da benzer bir tablo karsimiza çikiyor. Ilk defa 2021 yilinda yüzde 1 seviyesini asan küresel ihracattan aldigimiz pay, 2022 yilinda yüzde 1,02’ye yükseldi. Geçtigimiz yilin ilk iki çeyreginde ise bu oran yüzde 1,03’e çikti. Güçlü büyüme performansinin yaninda büyüme kompozisyonumuz olumlu yönde gelisti. Nitekim 2023 yilinin üçüncü çeyreginde yatirimlarda yasanan yüzde 14,7 oranindaki artis son iki yilin en yüksek seviyesini ifade ediyor. Mal ve hizmet ihracatinin Gayri Safi Yurt Içi Hasila büyümesine katkisi 2023 yili üçüncü çeyreginde yüzde 0,3 puan oldu.Üretimin güçlü etkilerini son açiklanan istihdam verilerine de yansidigini memnuniyetle görüyoruz” dedi.

Salgin öncesi döneme göre, son üç yilda dört milyonun üzerinde ilave istihdam olusturduklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti;

“ Yalnizca 2022 yili Ocak ayina kiyasla dahi bakildiginda saglanan ilave istihdam 1 milyon 848 bin kisinin üzerindedir. Ekim ayinda issizlik oranimiz yüzde 8,5 olarak gerçekleserek son 11 yilin en düsük seviyesine geriledi. Dünyadaki diger ekonomiler gibi bizim de en büyük bas agrimiz hayat pahaliliginin tetikledigi enflasyondur. Avrupa’sindan Amerika’sina son 60-70 yilin zirvelerinde çikan enflasyon oranlari, alinan onca tedbire ragmen yüksek seyretmeye devam ediyor.”

Üretim, istihdam ve ekonomik büyümeden taviz vermeden, enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedeflediklerini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan,” Son dönemde uygulamaya koydugumuz tedbirler enflasyonun atesini düsürmeye baslamistir. Özellikle yilin ikinci yarisindan itibaren küresel ekonomide yeni bir olaganüstülük yasanmazsa, politikalarimizin etkilerini daha net görecegiz. Tabii bu süreçte çesitli bahanelerle milletimizin, çoluk çocugunun rizkina, refahina, malina, mülküne, cebindeki parasina kasteden açgözlülere kesinlikle firsat vermeyecegiz. Hayat pahaliligina karsi mücadelemizi bir tarafta denetimlerin diger tarafta tedbir ve düzenlemelerin oldugu çift kulvarli bir sekilde yürütüyoruz. Yatirimi, istihdami ve üretimi gözeten ihracatçinin finansmana erisimine öncelik veren bu sürecin sonunda, daha önce oldugu gibi insallah enflasyon meselesini vatandasimizin günlük hayatindan çikaracagiz” dedi.

2023 senesinin ülke açisindan gerçekten zorluklarla, sikintilarla deprem basta olmak üzere pek çok imtihanla geçen sancili bir yil oldugunu aktaran Erdogan, bu süreçte sadece bölgemizdeki belirsizliklerle mücadele edilmedigini ayni zamanda Ülke ekonomisine 104 milyar dolarlik ilave fatura yükleyen 6 Subat depremlerinin de olumsuz sonuçlariyla da mücadele edildigini söyledi.



50 binden fazla insanin kaybedildigi 11 ilde çok ciddi yikima ve tahribata yol açan bir tabii afetin altindan kalkmanin kolay olmadigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan,” Depremin yaralarini sarma konusunda devleti ve milletiyle Türkiye’nin elde ettigi basariyi dünyada baska hiçbir ülke gösteremezdi.

Asrin felaketi olarak gördügümüz, bildigimiz bu olayda ve dün de siddetli bir depremle sarsilan Japonya’ya ve dost Japon halkina, ülkem ve milletim adina geçmis olsun dileklerimi ilettim, iletiyorum.Asrin felaketi denen bir tabii afetin hemen ardindan üretim basta olmak üzere her alanda hizla toparlanmayi basardik. Depremin ihracatimiza etkisi eksi 6 milyar dolari buluyor. Küresel ekonomide Kovid 19 salginiyla baslayan Rusya-Ukrayna savasiyla derinlesen, Gazze’deki katliamlarla yeni boyutlar kazanan sarsintilar halen devam ediyor” dedi.



Küresel ekonomide Covid- 19 salgini ile baslayan Rusya, Ukrayna savasiyla derinlesen, Gazze’deki katliamlarla yeni boyutlar kazanan sarsintilarin halen devam ettigini belirten Erdogan,tüm bunlara ragmen dis ticareti gelistirmeye verdikleri emegin ve önemli meyvelerinin özellikle ihracatta toplandigini söyledi

2023 yili ihracat rakamlarini paylasan Erdogan,”2023 yili ihracatimiz geçen yila göre yüzde 0. 6 oraninda artisla 255 milyar 809 milyon dolara ulasarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kirmistir.Bu rakamla orta vadeli programdaki 255 milyar dolarlik ihracat hedefimizi de astik.2023 yili Aralik ay ihracatimiz yüzde 0, 44 dört artisla 23 milyar dolar oldu. 2023 senesinde ihracatin ithalati karsilama orani 0,8 puan artisla yüzde 70, 7’ye yükseldi. Bakiniz bu oran biz göreve geldigimizde sadece yüzde 50 civarindaydi. Ülkemizin dis ticaret açigi geçen yila göre yüzde 3, 2 oraninda geriledi. Temmuz, agustos, ekim, kasim ve aralik ayinda en yüksek ihracat rakamina ulasti. Temmuz hariç yilin son 7 ayinda dis ticaret açigimiz bir önceki yilin ayni ayina göre azaldi” seklinde konustu.

2023 yili ekim ayi itibariyle yillik hizmet ihracatinin tarihi rekor seviyeyle 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçeklestigini diile getiren Cumhurbaskani Erdogan,”Yilin ikinci yarisinda dis ticaret açigindaki düsüs ve hizmet ticaretinde verilen fazla ile cari islemler açiginda düsüs yasandi. Eylül ve ekim aylarinda cari islemler hesabinda 2 milyar dolarin üzerinde fazla verildi.

Kasim ve Aralik aylarinda dis ticaret açigindaki düsüsün etkisiyle cari islemler açigindaki kapanmanin devam etmesini bekliyoruz. Son 5 aydir dis ticaret açigi ve cari islemler açiginin kalici olarak düsmeye basladigini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde iyilesmenin sürecegine inaniyoruz. Bu rekora ulasilmasinda payi olan herkesi cani gönülden tebrik ediyorum. Günümüzün belirsiz siyasi ve ekonomik sartlarindan ihracat yapan üreten, istihdam olusturan ülke ekonomisine katki saglayan tüm ihracatçilar gurur duyuyorum.Yola çiktigimiz 2002 yilinda aylik ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylik ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçeklestiriyoruz. Geçtigimiz sene ihracat yapmayan ilimiz kalmadi.

Bunun yaninda daha önce bir milyar dolarin üzerinde ihracat yapan il sayimiz 5’ten 30’a yükseldi. 2023 yilinda fazla ihracat yapan 5 ilimiz sirasiyla su sekildedir; Toplam 59,4 milyar dolarlik ihracatla Istanbul birinci oldu. Istanbul’u 30,7 milyar dolar ile Kocaeli takip ediyor. Izmir, 23, 8 milyar dolar ile ihracattan yüzde 9.3 oy aldi. Bursa 17.7 milyar dolarla dördüncü, Tekirdag 12 buçuk milyar dolarla besinci sirada yer aldi. Ihracatta en büyük ortagimiz olan Avrupa Birligi, toplam 104,3 milyar dolarla yönelik sirada bulunuyor. Avrupa Birligi ve disi, Avrupa ülkelerine olan ihracatimiz yüzde 8,3 oraninda Yakin Dogu ve Orta Dogu ülkelerine olan ihracatimiz yüzde 1,7 oraninda artmistir. Küresel talepte ve bilhassa Avrupa Birligi’nde görülen yavaslamaya ragmen ihracatta bu performansin yakalanmis olmasi çok önemlidir. Ihracatimizda deger bazinda artista öne çikan ilk üç ülke su sehirdedir. Yüzde 63,4 ile Birlesik Arap Emirlikleri, Yüzde 16,9 ile Rusya Federasyonu ve yüzde 150,4 oraninda artisla Suudi Arabistan. Ihracatimizin deger bazinda en çok arttigi ilk üç fasil da söyledir. Yüzde 15, 1 artis ve 30, 8 milyar dolarla motorlu kara tasitlari, yüzde 33,7 artis 13,7 milyar dolarla kiymetli ve yari kiymetli taslar, yüzde 11,3 artis ve 25,2 milyar dolarla elektriksiz makine var. Katma deger olarak artan ihracatimizin kilogram birim kiymeti yüzde 8,8’lik yükseliste 1,6 dolara çikmistir” ifadelerini kullandi.

Hükümete geldiklerinde yalnizca 14 milyar dolar olan hizmet ihracatini 2023 yili Ekim döneminde 85 milyar dolarin üzerine tasidiklarini bildiren Cumhurbaskani Erdogan,” Gerek mal ticaretinde izlenen performans. Gerekse hizmet sektörünün güçlü, katkisi, cari islemler dengemize olumlu etki ediyor. Son iki aydir fazla verilen cari islemler dengesindeki tablonun sürmesiyle ekonomimizin saglam temelleri daha da güçlenecektir. Ülkemizin medari iftihari olan siz ihracatçilarimizla el ele verdik. Çok çalistik. Ve basardik. Insallah 2024 yilinda çok daha büyük basarilara birlikte imza atacagiz. Bugün sadece 2023 yilinin degerlendirmesini yapmiyoruz. Ayni zamanda 2024’ün de hedeflerini belirliyoruz. Ben sizlere inaniyorum. Sizlere güveniyorum. 2024 yilinda mal ve hizmet ihracatimizi 375 milyar dolarin üstüne çikarabilecegimize inaniyorum Türkiye bunu basaracak güce kabiliyete ve imkana fazlasiyla sahiptir. Insallah sene sonunda belirledigimiz hedefleri de asan bir ihracat rekorunu kirmanin gururunu hep birlikte yasayacagiz.Buna yürekten inaniyorum. Bu hedefe yürürken sizlerin yaninda olmayi hep sürdürecegiz. Devlet olarak 2023 yilinda mal ve hizmet ihracatçilarimiza 11,6 milyar lira destek sagladik. Ihracat desteklerine tahsis ettigimiz bütçeyi 2024 iki katina çikartiyoruz. Mevcut desteklerimizi güçlendirirken, ihracatçilarimiza yeni destek paketleri ve yeni hizmetler sunmanin hazirliklarini yapiyoruz” diye konustu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi’nin finansmana erisimi desteklemek amaciyla reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar liraya çikardigini söyleyen Erdogan,” Simdi de yurt disindaki ithalatçilar ile ihracatçilarimizi bir araya getirecek Ihracat süreçlerinin dijitallesmesine katki saglayacak yerli ve milli bir platform olan Türkiye Elektronik Ihracat Platformu’nun hayata geçiriyoruz. Amacimiz; Türk ürünlerinin taninmadigi, ihracatçimizin ayak basmadigi ülke birakmamaktir. . Sizler çalistikça, yatirim yaptikça, ürettikçe ihracat gerçeklestirdikçe bizler tüm imkanlarimizla, tüm kurumlarimizdan sizlerin yaninda olacagiz. Bugün elde ettigimiz basarilar sadece birer baslangiçtir. Insallah çok daha yüksek rakamlara, çok daha göz kamastirici neticelere hep birlikte ulasacagiz. Cumhurbaskaniniz olarak sizlere sesleniyorum. Ve güveniyorum Rabbim yolumuzu bahtimizi açik etsin diyorum. Geçtigimiz yil geçtigimiz yil gerçeklestirdigimiz rekor Ihracatimizin milletimize ve sizlere hayirli olmasini diliyorum.Türk bayragini gururla dalgalandiran tüm ihracatçilarimiza her birinize bu rekor için sükranlarimi sunuyorum. Önümüzdeki yil yeniden bir araya geldigimizde hedeflerimizi de asan bir ihracat rakamini paylasacagimiza yürekten inaniyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile