Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Insa Edilecek Konut Sayisi 650 Bini Buluyor'

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Insa Edilecek Konut Sayisi 650 Bini Buluyor'

Hatay’in Kirikhan ilçesinde halka hitap eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, su ana kadar yapilan tespitlere göre insa edilecek konut sayisinin 650 bini buldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli ile birlikte Hatay’in Kirikhan ilçesinde incelemelerde bulunarak, halka hitap etti. Erdogan, depremde yapilan hizmetlerden bahsederek, hayatini kaybedenler için herkesten Fatiha suresini okumalarini istedi.

Erdogan, depremin ardindan devletin ve milletin tek yürek oldugunu hatirlatarak, devletin tüm birimlerinin sahada oldugunu belirtti.

Erdogan, “Devlet ve millet hep beraber, tek yürek tek bilek olarak deprem bölgesine dogru adeta sel olup aktik. Kamu görevlileriyle, sivil toplum kuruluslariyla, gönüllüleriyle, ferdi olarak yardima gelenleriyle birlikte neredeyse yarim milyon insan deprem bölgesinde vazife üstlendi. Askeriyle, polisiyle, jandarmasiyla, saglikçisiyla, diger kurumlarimizin ekipleriyle devletimiz sahadaydi. Belediyelerimiz, baskanlari, personelleri ve araç gereçleriyle birlikte ilk günden itibaren buradaydi. Bunlarla birlikte ülkemizin dört bir ucundaki, ihtiyaç duyulabilecek her türlü is makinesini ve malzemeyi bölgeye yönlendirdik” dedi.



"Muhalefet yalan üretti"

Erdogan, ana muhalefetin ‘havalimanini biz onardik’ yalanini ortaya koyduklarini ifade ederek, “Depremde zarar gören Hatay Havalimanini bir hafta içerisinde yeniden isler hale getirerek çalismalarin kolaylasmasini sagladik. Ama gel gör ki ana muhalefet ‘havalimanini biz onardik’ yalanini ortaya koydu. ‘Oranin hafriyatini biz tasidik’ yalanini ortaya atti. Yaptiklari böyle bir sey yok. Ben Serinyol’a geldigimde, genel baskan yardimcimiz sayin Binali beyi arkadaslarimizla beraber, ‘geçin havalimanina, bu havalimaninin yapiminda emegin var, orada basin toplantisini da yap ve bunlarin yalanini ortaya koy’ ve Binali bey basin toplantisini yaparak Hatay Havalimani böylece devreye alindi” seklinde konustu.



Yardima kosan ülkelere tesekkür etti

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye’nin yardimina kosan ülkelere tesekkür ederek, "Yaptigimiz uluslararasi çagriya cevap veren 100 ülkenin 90’indan gelen arama kurtarma ekipleri de çok faydali çalismalar yürüttü. Ülkemizin bu zor gününde bizimle dayanisma saglayan herkese yurt içindeki ve yurt disindaki tüm gönül dostlarimiza bir kez daha milletim adina sahsim olarak sükranlarimi sunuyorum" dedi.



“Cumhur Ittifaki olarak buradayiz”

Cumhurbaskani Erdogan, sik sik Hatay’i ziyaret edeceklerini açiklayip, “Bugün ikinci kez Hatay’a gelmis bulunuyoruz. Cumhur Ittifaki olarak buradayiz. Geçen sefer oldugu gibi MHP Genel Baskani sayin Devlet Bahçeli’yle birlikte bu ziyaretleri yatim. Insallah Hatay’i hiç yalniz birakmayacagiz. Deprem gününden itibaren koordinatör bakanlarimiz olan sayin Hulusi Akar ve sayin Fahrettin Koca hep buradaydi. Diger bakanlarimiz da kendi alanlariyla ilgili konulari katip etmek üzere sürekli Hatay’a geldi. Basta sayin Süleyman Soylu geldi, Murat Kurum bey geldi. Bunun yaninda Vahit Kirisci bey geldi. Sürekli olarak burayi taradilar, yalniz birakmadilar. Milletvekillerimiz de sizleri yalniz birakmadi. Bazilari kendi yakinlarindan birçok kisiyi kaybetmis olmalarina ragmen basta Hüseyin Yayman kardesim, acilarini yüreklerine gömüp sehirleri için canla basla çalistilar. Diger arkadaslarimiz da sizlere faydali olabilmek için Hatay’i yol yapti. Biz de önümüzdeki dönemde her firsatta sehrinize gelerek sizlerle dertlesecek, yapilan çalismalari bizzat denetleyecegiz” diye konustu.



"650 bin konut insa edilecek"

Cumhurbaskani Erdogan, su ana kadar yapilan tespitlere göre insa edilecek konut sayisinin 650 bini buldugunu söyledi.

Erdogan, “Hatayli kardeslerim çok iyi bilir. Basbakanligimdan günümüze kadar Hatay’in altyapisindaki emegimizi Hatayli kardeslerim çok iyi bilir. Bizim burada emegimiz var, dertliyiz. Bundan sonra da emegimiz olacak. Depremin ilk günlerinde önceligimiz olan arama kurtarma faaliyetlerinin bitmesiyle enkaz kaldirma faaliyetlerini hizlandirdik. Sirf enkaz kaldirma çalismasinin bile ne kadar zor ve mesakkatli bir is oldugunu en iyi siz görüyor ve siz biliyorsunuz. Yeni konutlarin insasi için gerekli çalismalari süratle yürütüyoruz. Hasar tespit çalismalarinin bitmesiyle birlikte netlesecek olmakla birlikte mevcut duruma göre Hatay’da 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayi planliyoruz. Kirikhan’da 15 bin 785, bölge genelinde insa edecegimiz mesken ve köy evi sayisi 650 bini buluyor. Yer seçimi yapilan zemin ve etüt çalismalari biten her safhada insaata basliyoruz. Ilk etapta bir yil içerisinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayip hak sahiplerine teslim etmeyi planliyoruz. Daha önceki depremlerde, sellerde, terör olaylarinda nasil ki sehirlerimizi adeta sifirdan insa ettiysek Allah’in izniyle hiç kimseyi magdur etmeyecegiz” ifadelerine yer verdi.

Hatay’da 30 bin konteyner

Erdogan, sadece Hatay’da 30 bin konteyner konutun hizmete sokulacagini vurgulayarak, “Sadece Hatay’da 30 bin konteyneri depremzedelerimizin hizmetine sunuyoruz. Yine Hatay’da Türk Silahli Kuvvetlerimizin 2 gemisini hastane olarak degerlendiriyor, Enerji Bakanligimizin temin ettigi gemileri de barinma amaçli kullaniyoruz. Ambalajli içme suyunun tedarik ve dagitiminda sorun olmamakla birlikte kullanma suyundaki sikintinin henüz tamamen çözülemedigini biliyoruz. Aritma tesislerinin aktif hale gelmesiyle insallah bu mesele de kati olarak çözülecek. Seyyar tuvalet ve dus sistemlerinin yayginlastirilmasiyla bu konudaki ihtiyaç da karsilanmaya baslanmistir. Merkezde ve ilçelerimizde kurulmaya baslanan 2 bin 640 geçici is yeriyle esnaflarimizin faaliyetlerini yürütebilmelerini temin ediyoruz. Depremden her seviyede zarar gören hanelerimize yapilan 10’ar bin liralik ödemeler tamamlanmak üzeredir. Hayatini kaybedenlerin yakinlarina 100’er bin lira ödeniyor. Sartlari karsilayan haneler için 15’er bin lira tasinma, 3 ila 5 bin lira arasinda kira destekleri de baslamistir” dedi.



“Isi gücü yalan, baska sermayesi yok”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kiliçdaroglu’nu isaret ederek, “Çiftçilerimize destekleme ödemelerinin pesin yapilmasindan hayvan ve yem hibesine kadar pek çok kalemde destek veriyoruz. Ama aksam yalan sabah yalan maalesef bu ana muhalefetin basindaki zat çiftçilerimize destek verilmediginden bahsediyor. Yem verilmediginden bahsediyor. Isi gücü yalan. Baska sermayesi yok. Tabi böylesine büyük bir afette biz can derdindeyiz o ise yalan derdinde. Insan iradesini asan hususlarin olmamasi kimi aksakliklarin yasanmamasi mümkün degildir. Ama böyle büyük bir felaketi yasiyoruz. Böyle büyük bir felaketi yasadigimiz dönemde aksam yalan, sabah yalan böyle bir iftira içerisinde girilir mi? Düsünebiliyor musunuz yani sahsimin buraya gelmedigini söyleyecek kadar yalanci. 3 kez kendim geldim. Arkadaslarimla beraber buralarda oldum. Tüm heyetim, bakanlarim aninda ilk gün kendilerini buralara gönderdim. Milletimizin de sahit oldugu gibi her türlü gayreti göstermemize ragmen eger sikintilar yasadiysaniz bize düsen degerli kardeslerim sizlerden helallik istemektir” seklinde konustu.



“Birlikte yeni bir gelecek insa edecegiz”

Erdogan, birlikte yeni bir gelecek insa edeceklerini ifade ederek, sözlerini su sekilde tamamladi: “Kaybettiginiz yakinlarimizin acilari hayat boyu yüregimizi yakmayi sürdürecek. Biz geride kalanlarin hayatlarini eviyle, esyasiyla, isiyle, sagligiyla, egitimiyle yeniden düzene koymak için mücadele ediyoruz. Bunun için sizlerden sehrinize sahip çikmanizi istiyorum. Tek bir vatandasimin bile deprem yüzünden dogdugu, büyüdügü, yasadigi sehrini terk etmesine gönlümüz razi degil. Ne yapacaksak bunu da yapacagiz. Neyi basaracaksak burada basaracagiz. Insallah bu mücadeleyi beraber yürütecek, beraber yeni bir gelecegi insa edecegiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile