Cumhurbaskani Erdogan, BM Genel Kuruluna Hitap Etti Açiklamasi (3)

'Paris Iklim Anlasmasi'ni, atilacak yapici adimlara uygun sekilde ve ulusal katki beyanimiz çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayina sunmayi planliyoruz' 'Her firsatta dile getirdigimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitini, iklim degisikligi hususunda da tekrarliyoruz' 'Tabiata, havamiza, suyumuza, topragimiza, yeryüzüne kim en çok zarari verdiyse, dogal kaynaklari kim vahsice sömürdüyse, iklim degisikligiyle mücadeleye en büyük katkiyi da onlar yapmalidir' 'Glasgow'da yapilacak Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansindan önce, 'karbon nötr' hedefli anlasmanin onay asamasini tamamlamayi düsünüyoruz' 'Küresel hiçbir soruna, krize, çagriya kayitsiz kalmayan Türkiye, iklim degisikligi ve çevrenin korunmasi hususlarinda da üzerine düsenleri yapacaktir'.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Paris Iklim Anlasmasini, atilacak yapici adimlara uygun sekilde ve ulusal katki beyani çerçevesinde, önümüzdeki ay Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayina sunmayi planladiklarini bildirdi.

Erdogan, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurul Salonu'nda BM'nin 76. Genel Kurulu görüsmelerinde katilimcilara hitap etti.

Erdogan, dünyanin, üzerindeki milyonlarca canli türüne kucak açarken bu cömertliginin karsiliginda, sadece tabiatin dengesine saygi duyulmasini istedigini belirterek, insanoglunun tarih boyunca sürdürdügü gelisme ve kalkinma arayisinda dünyanin sundugu kaynaklari hoyratça kullandigini söyledi.

Asirlardir devam eden bu sürecin sonunda tabiatin kendi dengesi disinda, tamamen insanoglunun yol açtigi tehditlerle karsi karsiya bulunduguna isaret eden Erdogan, söyle konustu:

"Iklim degisikligi, hava kirliligi, su ve gida güvenligi, biyoçesitliligin kaybi gibi basliklar altinda toplayabilecegimiz sorunlar, insanligin gelecegini belirsizlige atacak boyuta ulasmistir. Bu basliklardan iklim degisikligi, çevre sorunu olmanin ötesinde telafisi imkansiz sonuçlara yol açmasi bakimindan, üzerinde özellikle durulmasi gereken bir konudur. Sanayi öncesi döneme kiyasla yüzde 50 artis gösteren karbondioksit, metan, azot oksit gibi sera gazlari, dünyamizin adeta atesini yükseltiyor. Nitekim bir süredir dünyanin her tarafinda, sanayi öncesi döneme göre 1,1 santigrat derece artis gösteren sicakligin yol açtigi afetler yasaniyor. Asya ve Avrupa'da seller, Amerika'da kasirgalar, Afrika'da kuraklik, Akdeniz çanaginda yanginlar, Grönland'in zirvesine yagmur, çöllere kar yagmasi gibi alisik olmadigimiz hadiselerle karsilasiyoruz. Bu afetler, çevreye ve ekosisteme verdigi zararlar yaninda, insanlarin can ve mal güvenligini de tehdit ediyor."

- "Iklim degisikliginin en büyük etkisi büyük sehirlerin merkezinde yasayan nüfuslar üzerinde görülecektir"

Cumhurbaskani Erdogan, pek çok yerde insanlarin toplu olarak baska yerlere gitmeye, göç etmeye hazirlandigina dikkati çekerek, "Halbuki dünya henüz Suriye ve Afganistan gibi çatisma kaynakli kriz bölgelerinin yol açtigi mülteci meselesine çözüm bulamadi. Böyle bir dönemde, kuraklik, gida sikintisi, hava olaylari gibi sebeplere dayali yüzlerce milyonluk göçlerle nasil bas edilecegi meçhuldür. Iklim degisikliginin en büyük etkisi büyük sehirlerin merkezinde yasayan nüfuslar üzerinde görülecektir. Mesela içinde bulundugumuz New York sehri, sadece iki hafta arayla maruz kaldigi dev kasirgalarin yol açtigi ve her biri ancak 500 yilda bir görülebilen yagislar yüzünden zor günler geçirmistir. Avrupa'nin batisini etkileyen yagislarin sebep oldugu yikimlar, hala onarilamamistir." ifadelerini kullandi.

Türkiye olarak bu konuda en hizli ve etkin çözümler üreten ülke olunmasina ragmen, oldukça sikintili günler yasandigini vurgulayan Erdogan, "Dünyadaki altyapinin önemli bir bölümü son iki asrin ürünüdür. Iklim degisikliginin yol açtigi degisimleri bu altyapiyla karsilayabilmek mümkün degildir. Küresel sicaklik artisinin devam etmesi, dolayisiyla daha yogun yagislarin gelecek olmasi hepimizi yeni arayislara yöneltmelidir. Mesela, sehir planlamalarinin artik iklim degisiklinin yol açtigi sonuçlar göz önünde bulundurularak yapilmasi zorunlu hale gelmistir. En önemli karbon yutak alanlari arasinda yer alan ormanlarin, bir yandan arazi kullanimiyla, diger yandan yanginlarla yok olmaya yüz tutmasi, dünyamizi bekleyen bir diger tehlikedir." degerlendirmesini yapti.

Erdogan, sicaklik artisinin etkiledigi bir diger alanin da denizler olduguna isaret ederek, genlesen su ve eriyen buzullarin, deniz seviyelerini son bir asirda 20 santimetre yükselttigini vurguladi.

Bu rakamin, "dünyanin son 3 bin yilindaki en hizli artisi" ifade ettigini aktaran Erdogan, "Sayet etkin önlemler alinmaz ve sera gazi emisyonlari artmayi sürdürürse, yüzyilimizin sonunda deniz seviyelerinin 1 metreden fazla yükselmesi bekleniyor. Böyle bir yükselis, kiyi sehirlerinin ve ada devletlerinin önemli bölümünün haritalardan silinmesi demektir. Tabii bu durum beraberinde yeni ve devasa kitlelerden olusan göç dalgalarini da getirecektir. Dikkatinizi çekmek istiyorum, saydigim tüm bu sorunlar sadece sicakliktaki 1,1 santigratlik artisla ortaya çikmistir. Bu artis 1,5 santigrata, 2 santigrata ve daha fazlasina yükseldiginde nelerle karsilasabilecegimizin takdirini sizlere birakiyorum." diye konustu.

- "Ülkelerin elini tasin altina koymasi sarttir"

Cumhurbaskani Erdogan, tüm bu gelismeler üzerine, dünya devletleri olarak, iklim degisikligiyle mücadele için 2015'te bir araya gelerek, Paris Iklim Anlasmasinda mutabik kalindigini animsatti.

Anlasmanin, yüzyilin ortasina kadar küresel sicaklik artisini 1,5 derece ile sinirli tutulmasini hedefledigine isaret eden Erdogan, "Ancak gidisat, tedbir alinmadigi takdirde, bunun çok da mümkün olmadigina isaret ediyor. Bunun için öncelikle ve en çok da iklim degisikligine yol açan sorunlarin ortaya çikmasinda tarihi sorumlulugu olan ülkelerin elini tasin altina koymasi sarttir." ifadelerini kullandi.

- "Bu defa kimsenin, 'ben güçlüyüm, fatura ödemem' deme hakki yoktur"

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Koronavirüs salgininin önüne, gelistirilen asilarla geçmek belki mümkün olabilecek. Ama iklim degisikligi konusunda böyle bir laboratuvar çözümü bulunabilmesi söz konusu degildir. Iste bunun için her firsatta dile getirdigimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitini, iklim degisikligi hususunda da tekrarliyoruz. Tabiata, havamiza, suyumuza, topragimiza, yeryüzüne kim en çok zarari verdiyse, dogal kaynaklari kim vahsice sömürdüyse, iklim degisikligiyle mücadeleye en büyük katkiyi da onlar yapmalidir. Geçmisten farkli olarak bu defa kimsenin, 'Ben güçlüyüm, fatura ödemem' deme hakki yoktur. Çünkü iklim degisikligi, insanogluna oldukça adil davraniyor. Avrupali-Asyali, Amerikali-Afrikali, zengin-fakir farki dinlemeden herkese ayni muameleyi yapiyor."

- "Paris Iklim Anlasmasi'ni önümüzdeki ay Meclisimizin onayina sunmayi planliyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, "Hepimize düsen görev, bu tehdit karsisinda, hakkaniyete dayali bir yük paylasimiyla tedbirlerimizi almak, yükümlülüklerimizi süratle yerine getirmektir." diye konustu.

Türkiye olarak bu anlayisla hareket ettiklerini vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Paris Iklim Anlasmasina ilk imza atan ülkelerden biriyiz. Ancak, yükümlülüklerle ilgili adaletsizlikler sebebiyle henüz bu anlasmayi yürürlüge koymamistik. Son dönemde bu çerçevede kaydedilen mesafenin ardindan aldigimiz karari, buradan, Birlesmis Milletler Genel Kurulundan tüm dünyaya duyurmak istiyorum. Paris Iklim Anlasmasi'ni, atilacak yapici adimlara uygun sekilde ve ulusal katki beyanimiz çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayina sunmayi planliyoruz. Glasgow'da yapilacak Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansindan önce, 'karbon nötr' hedefli anlasmanin onay asamasini tamamlamayi düsünüyoruz. Yatirim, üretim, istihdam politikalarimizda köklü degisiklige yol açacak bu süreci, 2053 vizyonumuzun ana unsurlarindan biri olarak kabul ediyoruz."

- "Türkiye, iklim degisikligi ve çevrenin korunmasi hususlarinda da üzerine düsenleri yapacaktir"

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'de iklim degisikligiyle ilgili atilan diger adimlara da isaret ederek, Avrupa Birligi Yesil Mutabakatina uyum için gereken eylem planinin hazirlanip, geçen aylarda devreye alindigini belirtti.

Esi Emine Erdogan öncülügünde yürütülen "sifir atik" projesiyle, geri kazanim oranini 3 yilda 9 puan artirdiklarina dikkati çeken Erdogan, "Orman varligimizi 20,8 milyon hektardan yaklasik 23 milyon hektara yükselterek yutak alanlarimizi çogalttik. Yenilenebilir enerji kaynaklarinin elektrik üretiminde kurulu gücümüz içindeki payini yüzde 53'e çikardik." bilgisini paylasti.

Erdogan, sanayiyi temiz üretim faaliyetlerine uygun sekilde yapilandiracak adimlarin uzunca bir süredir tesvik edildigini animsatarak, bu çalismalari, gereken finansman destegini alarak daha ileriye tasima konusunda kararli olduklarinin altini çizdi.

"Küresel hiçbir soruna, krize, çagriya kayitsiz kalmayan Türkiye, iklim degisikligi ve çevrenin korunmasi hususlarinda da üzerine düsenleri yapacaktir." diyen Erdogan, karsi karsiya kalinan tüm zorluklara ragmen daha adil bir dünyanin mümkün oldugu inancini tasidiklarini vurguladi.

Erdogan, Birlesmis Milletleri, bu dogrultuda tüm insanligi ilgilendiren meselelerin çözümü için yegane platform olarak görmeyi sürdürdüklerinin altini çizerek, BM binasinin hemen karsisinda yer alan ve açilisi dün yapilan yeni Türkevi'nin de Birlesmis Milletler sistemine olan güvenin bir ifadesi oldugunu dile getirdi.

- "Baris, istikrar, refah ve mutluluk içinde bir dünyayi beraberce insa edebiliriz"

Cumhurbaskani Erdogan, "Dünyadaki en büyük bes diplomatik agdan birine sahip bir ülke olarak, genis bir cografyada, vicdanli ve adil çözümler için sahada ve masada güçlü sekilde varlik gösteriyoruz. Baris, istikrar, refah ve mutluluk içinde bir dünyayi beraberce insa edebiliriz." diye konustu.

Erdogan, BM'nin 76'nci Genel Kurul çalismalarinin basariyla geçmesi temennisinde bulundu.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile