Cumhurbaskani Erdogan'dan 9 Mayis Avrupa Günü Mesaji

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Avrupa Birligi’nin küresel güç olmasini da olumsuz anlamda etkileyen ülkemize yönelik dislayici politikalar karsisinda Türkiye, sahip oldugu stratejik imkân ve kabiliyetlerini kullanmaktan ve gelistirmekten geri durmayacaktir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 9 Mayis Avrupa Günü nedeniyle bir mesaj yayimladi. Cumhurbaskani Erdogan mesajinda, Avrupa bütünlesmesinin temellerini atan Schuman Deklarasyonu’nun yayimlandigi 9 Mayis tarihinin Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne (AB) adaylik statüsünün tescil edildigi 1999 yilindan bu yana Türkiye’de “Avrupa Günü” olarak idrak edildigini hatirlatti. 9 Mayis Avrupa Günü’nün sadece Avrupa’nin siyasi ve ekonomik birliginin baslangici olmakla kalmayip, ayni zamanda onlarca yil süren ortak çabanin meyvesi durumundaki barisin ve istikrarin anilmasina da imkân sagladigini belirten Erdogan, “Ancak küresel düzeyde ve yakin bölgemizde yasanan savaslar, çatismalar, terör eylemleri, düzensiz göç ve iklim degisikligi gibi birçok meydan okuma, tüm dünyada oldugu gibi Avrupa kitasinda da düzeni tehdit etmektedir. Kita genelinde giderek tirmanan Islam düsmanligi, yabanci karsitligi ve irkçilik, Avrupa’da hayatlarini sürdüren insanlarimiz ve göçmenler için en büyük endise kaynaklarindan biridir. Avrupa Türk toplumuna yönelik ayrimcilik ve nefret suçlari günden güne olagan hale gelmektedir” ifadelerini kullandi.

Erdogan, bugüne kadar 15 bini çocuk toplam 35 bin Filistinlinin katledildigi Gazze krizi baglaminda bazi Avrupa kurumlarinin ve ülkelerinin izledigi politikalarin Avrupa degerlerine yönelik inancin sarsilmasina sebep oldugunu da vurgulayan Erdogan, “Avrupa’yi ve müsterek cografyamizi etkileyen krizler, çatismalar ve savaslar çözümsüzlüge mahkûm oldukça, bu degerlerin sorgulanmasi artarak devam edecektir. Mevcut jeopolitik konjonktürde AB’nin genis Avrupa cografyasi ve Akdeniz Havzasi’nda kapsayici, isbirligini önceleyen ve adaletli politikalar izlemesi, kitamizin gelecegi açisindan her zamankinden daha önemli hale gelmistir” dedi.

Genisleme politikasinin ivme kazandigi bu kritik dönemeçte Türkiye ve AB’nin iliskilerinin temeli olan katilim müzakereleri dahil, her alanda isbirligini gelistirmesi ve daha saglam bir zemine oturtmasinin vaktinin çoktan geldigini bildiren Erdogan, “AB’nin ülkemizle iliskilerini ahde vefa ilkesi çerçevesinde adil ve sonuç odakli bir yaklasimla yürütmesi, iliskilerimizi çikmaza sokan politika ve söylemlerden kaçinmasi hayati öneme sahiptir. Avrupa Birligi’nin küresel güç olmasini da olumsuz anlamda etkileyen ülkemize yönelik dislayici politikalar karsisinda Türkiye, sahip oldugu stratejik imkân ve kabiliyetlerini kullanmaktan ve gelistirmekten geri durmayacaktir. Türkiye olarak gelecekte daha müreffeh, daha dayanismaci, daha açik, ülkemizin hak ettigi yeri aldigi bir Avrupa tablosu için birlikte çalismaya hazir oldugumuzu bu vesileyle bir kez daha hatirlatmak isterim. Bu düsüncelerle vatandaslarim basta olmak üzere tüm Avrupalilarin 9 Mayis Avrupa Günü’nü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile