Cumhurbaskani Erdogan'dan Dünya Mülteciler Günü Mesaji Açiklamasi

'Yasanan mülteci krizinin çözümü, hayata tutunma mücadelesini veren bu onurlu insanlara, sadece insani yardim göndermek degildir. Mültecileri ve siginmacilari göçe zorlayan sebeplerin ortadan kaldirilmasi, çatismalarin ve istikrarsizliklarin sonlandirilmasi ve bu kisilerin evlerine dönmeleri için çaba gösterilmesi sarttir' 'Mültecilerin Statüsü Hakkinda Cenevre Sözlesmesi'nin 70. yil dönümü olan 2021 senesinde küresel ölçekte is birligi ve dayanisma ortami halen saglanamamistir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Yasanan mülteci krizinin çözümü, hayata tutunma mücadelesini veren bu onurlu insanlara, sadece insani yardim göndermek degildir. Mültecileri ve siginmacilari göçe zorlayan sebeplerin ortadan kaldirilmasi, çatismalarin ve istikrarsizliklarin sonlandirilmasi ve bu kisilerin evlerine dönmeleri için çaba gösterilmesi sarttir." ifadesini kullandi.

Erdogan, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayisiyla yayimladigi mesajinda, dünya genelinde 82 milyonun üzerinde yerinden edilmis kisi ve 26 milyonu askin mültecinin oldugunu belirtti.

Son 9 yildir sürekli artan rakamlarin dünyanin küresel bir mülteci kriziyle karsi karsiya oldugunu gösterdigini ifade eden Erdogan, her bir rakamin bir insan oldugunu düsünmenin, yasanmakta olan acilarin ve insani trajedinin boyutunu anlamak için yeterli oldugunu vurguladi.

Afganistan ve Suriye'de devam eden istikrarsizligin milyonlarca Suriyeli ve Afgani evinden yurdundan ettigini, Sahraalti Afrika'da ve Myanmar'da da durumun farkli olmadigini vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz asirlara sari tarihi boyunca daima mazlum ve magdura kucak açmis, din, dil, irk ve köken ayrimi gözetmeden kendisine siginanlara sahip çikmistir. Halihazirda ülkemiz 3,7 milyonu Suriyeli yaklasik 4 milyon siginmaciya güvenli liman konumundadir. Türkiye'nin bu fedakarliklari hem insanligin onurunu hem de magdur ve mazlumlarin hayatini kurtarmistir. Mültecilerin Statüsü Hakkinda Cenevre Sözlesmesi'nin 70. yildönümü olan 2021 senesinde küresel ölçekte is birligi ve dayanisma ortami halen saglanamamistir. Bunda gelismis ülkelerin siginmacilarin ve mültecilerin haklarini kisitlayan, yeniden yerlestirme kotalarini azaltan, mültecilerin dramlarina kayitsiz kalan politikalarinin da önemli payi vardir. Gelismis ülkeler adil sorumluluk ve yük paylasimina gitmedikleri gibi, uluslararasi mesuliyetlerini de üçüncü ülkelere yüklemeye çalismaktadir. Yasanan mülteci krizinin çözümü, hayata tutunma mücadelesini veren bu onurlu insanlara, sadece insani yardim göndermek degildir. Mültecileri ve siginmacilari göçe zorlayan sebeplerin ortadan kaldirilmasi, çatismalarin ve istikrarsizliklarin sonlandirilmasi ve bu kisilerin evlerine dönmeleri için çaba gösterilmesi sarttir."

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nün, koronavirüs salginiyla beraber acilari ve sikintilari daha da artan siginmacilarin tüm bu sorunlarinin çözümüne katki saglamasini dileyen Erdogan, on yillardir topraklarina kavusma hasretiyle bekleyen Filistinliler basta olmak üzere tüm mültecileri saygiyla selamladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile