Cumhurbaskani Erdogan'dan Ek Istihdama Destek Açiklamasi

Cumhurbaskani Erdogan'dan Ek Istihdama Destek Açiklamasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Isbasi Egitim Programi kapsaminda mevcut çalisanlarinin üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmalarin ise alacaklari her isçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleri ile sosyal destek primlerini Çalisma Bakanligimiz karsilayacak” dedi.

Cumhurbaskanligi Kabinesi Toplantisi sonrasinda kameralarin karsisina geçen Cumhurbaskani Erdogan, 2053 Ulastirma ve Lojistik Ana Planini paylasti. Erdogan, istihdami artirmak için atilan yeni adimlari açiklarken, hazineye ait ve tarimsal amaçli kullanilan arazilerinin kullanimina iliskin önemli açiklamalarda bulundu.

“Ulastirma ve haberlesme sektörünün 2053 yilina kadar üretime katkisi 1,94 trilyon dolar çikacaktir”

2053 Ulastirma ve Lojistik Ana Planini paylasan Cumhurbaskani Erdogan, “Limanlar, hem tasimacilik modlarinin entegre edilmesi hem de uluslararasi ulasim koridorlarini birbirine baglamak bakimindan giderek daha da önem kazanmaktadir. Önümüzdeki yil limanlarimizdan 255 milyon tona yakin yük tasimasi yapilacagi öngörülürken, bu rakamin 2053 yili için yaklasik 421 milyon ton olmasi planlanmaktadir. Bu amaçla halen 217 olan liman tesisi sayimiz, 2053 yilinda 255’e çikartilacaktir. Kanal Istanbul Projesi ise Istanbul Bogazi’nda yasanan gemi trafigini azaltilmasi ve ülkemizin jeopolitik konumundan kaynakli gücünün artirilmasi bakimindan kritik ehemmiyete sahiptir” diye konustu.

Hava ulasiminda Türkiye’nin Avrupa, Asya’nin batisi ve Afrika için yolcu ve yük trafigi açisindan önemli bir merkez oldugunu söyleyen Erdogan, “Türkiye hizla büyüyen ekonomisini ve turizmini destekleyen 56 havalimanina sahiptir, önümüzdeki yillarda bu sayi 61’e yükselecek. Bayramin ertesinde insallah Rize-Artvin Havalimani’nin da açilisini yapiyoruz. Ülkemizin 2053’e kadar olan ihtiyacini karsilayacak seviyeye insallah kavusacagiz. Halen yillik 210 milyon olan havayolu yolcusu sayisi 2053 yilinda 344 milyona çikacaktir. Haberlesme alaninda ileri teknoloji ile yolumuza devam ederken ülkemizin dört bir yanini fiber aglarla örecegiz. Hedefimiz 2053 yilinda mobil genis bant abone yogunlugunu yüzde 100’e ulastirmak, 5-G teknolojisinin de nüfusun yüzde 100’ünü kapsamasini saglamaktir. Genisleyen uydu filomuz ve uluslararasi isbirliklerimiz sayesinde bu alanda küresel ölçekte hizmet verebilen dünyanin lider ülkelerinden biri haline gelecegiz. Netice itibariyle 5’er yillik planlamalarda 2053 yilina kadar demiryolu, karayolu, denizyolu ve haberlesme için 198 milyar dolar yeni yatirim yapacagiz. Sektörün milli gelirimize katkisi 2053 yilina kadar bir trilyon dolari geçerek yatirim bedelinin 5 katindan fazlasini ülkemize kazandiracaktir” ifadelerini kullandi.

Ulastirma ve haberlesme sektörünün 2053 yilina kadar üretime katkisinin 1,94 trilyon dolar ile yatirim bedelinin yaklasik 10 katina çikacagini, istihdama katkisinin da 27,7 milyon kisiyi bulacagini kaydeden Erdogan, “Amacimiz, bu süreç sonunda ülkemizin dünyanin gelismekte olan degil, gelismis ülkeleri arasindaki seçkin yerini almasidir” dedi.



“Büyük ve güçlü Türkiye’nin insasina artik kimse mani olamayacaktir”

Erdogan, “Her demokrasi ve kalkinma tesebbüsü tek parti fasizminden vesayete, siyasi ve ekonomik istikrarsizliklardan darbelere kadar nice yöntemle engellenen büyük ve güçlü Türkiye’nin insasina artik kimse mani olamayacaktir. Sagliktan egitime, güvenlikten adalete, ulastirmadan enerjiye, spordan sosyal desteklere kadar her alanda Türkiye’ye çag atlatmis olmanin gururunu yasiyoruz. Ülkemizi, geçtigimiz 20 yilda kurdugumuz güçlü eser ve hizmet alt yapisinin üzerinde hedeflerine ulastirmakta kararliyiz. Diger ülkelerin ve toplumlarin bugün baslasalar çeyrek asirda tamamlayamayacaklari isleri biz önemli ölçüde bitirdik” açiklamasinda bulundu.

“Gelecek güzel günler bu sikintilarin hepsine degecektir”

Üretim ve tedarik zincirlerindeki aksakliklar sebebiyle yasanan küresel krizlerin ülke içinde de sikintilara yol açtigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Dengesiz fiyat artislari, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaslarimizin refah seviyelerinin geçici olarak bir parça gerilemesine sebebiyet verebilir. Ama emin olun arkasindan gelecek güzel günler bu sikintilarin hepsine degecektir. Bizim için asil olan her bir insanimizin çalisacak is, evine götürecek ekmek, basini sokacak yuva bulabilmesidir. Bunun için fiyatlardaki istisnai siçramanin yol açtigi belirsizligi bir an önce ortadan kaldirarak yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme üzerine kurulu ekonomi programimizi fazlasiyla odaklanacagiz. Fabrikalarin tam kapasite çalistigi, yollari mal tasiyan kamyonlarin doldurdugu, gümrük kapilarinda siralarin olustugu Türkiye gerçegini kimse gözlerden kaçiramaz. Nitekim Subat ayi itibariyle yillik sanayi üretim endeksi yüzde 13,3 oraninda artarak üretim temelli büyümenin sürdügünü göstermektedir. Bu tablonun degerini sanayici, nakliyeci, ihracatçi bilir. Isgücü istatistikleri Subat ayida da 30 milyonun üzerinde seyreden istihdamin artmaya, issizligin azaltmaya devam ettigine isaret etmektedir. Istihdami sürekli artirmamizin kiymetini de ancak yillarca çalisacak is bulamadigi için çolugunun çocugunun karsisinda boynu büyük kalanlar bilir. Simdi istihdam ile ilgili yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye basladik. Isbasi Egitim Programi kapsaminda mevcut çalisanlarinin üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmalarin ise alacaklari her isçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleri ile sosyal destek primlerini Çalisma Bakanligimiz karsilayacak. Böylece bu kapsamda ise giren her bireye bir veya 2 yillik istihdam garantisi olusturmus olacagiz. Isverenlerimizi istihdam garantili yeni Isbasi Egitim Programimizdan istifade etmeye çagiriyorum. Diger yandan, vatandaslarimizla kamunun arasindaki mülkiyet çekismelerine son vermek için baslattigimiz 2B arazilerinin satisi ile ilgili basvuru ve ödeme süresini de sartlari dikkate alarak 31 Aralik tarihine kadar uzatma karari aldik. Asni sekilde tarim amaçli kullanilmak üzere çiftçilerimize ecri misil bedelinin yarisina 10 yil süreyle kiralama imkani getirdigimiz hazine tasinmazlarinda da basvuru süresini kaldiriyoruz. 2020 yilinin basindan itibaren 3 yil süreyle hazine tasinmazini kullanan çiftçilerimize baska sart aramadan bu araziyi kiralama imkani getiriyoruz. Süresi bitenler araziyi yeniden kiralayabilecek. 10 yillik süreyi dolduranlar da satin alabilecektir. Hazine arazileri üzerindeki tarimsal üretimin devamliligini saglamayi amaçlayan bu düzenlemenin çiftçilerimize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.



“Son 20 yilda 95 milyar dolarlik enerjiye yatirim yaptik”

Türkiye’nin kurulu enerji gücünün 100 megavat sirini geçtiginin müjdesini paylasan Erdogan, “Böylece kurulu güç bakimindan Avrupa’da 6., dünyada 14. siraya çikmis olduk. Ülkemizi bu seviyeye getirmek için son 20 yilda 95 milyar dolarlik enerjiye yatirim yaptik. Biz geldigimizde hidroelektrik disinda neredeyse hiç olmayan yenilenebilir kaynaklar konusunda da toplam kurulu gücümüzün yüzde 54’üne ulasarak adeta bir devrim gerçeklestirdik. Milletimize gururla sundugumuz bir diger önemli hizmetimiz de Karadeniz’de kesfettigimiz ve insallah önümüzdeki yil kullanima sunacagim dogal gaz çalismasidir. Geçtigimiz hafta Yavuz sondaj gemimizi gerekli ekipman ve sistemleri kuyulara yerlestirmek üzere Karadeniz’deki Türkali-2 kuyusuna gönderdik. Yeni aldigimiz sondaj gemimizin de filomuza katilmasiyla bu çalismalarimizi daha da hizlandiracagiz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile