Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk - Kanal D ortak yayınında fesih yetkisi tartışmalarından erkem seçim konusuna kadar önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk - Kanal D ortak yayınında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'fesih yetkisiyle' ilgili tartışmalar hakkında 'Saf tipler var. Televizyona çıkıyor ve cumhurbaşkanının fesih yetkisi var diyor. Böyle bir şey yok. Yalan bunlar. Cumhurbaşkanı böyle bir fesih yetkisine sahip olmadığı gibi ülke erken seçim kararı sadece parlamentoya aittir. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yok. Bunu sadece parlamento yapabilir. ' ifadesini kullandı.  

Erken seçim konusuna değinen Cumhurbaşkanı, erken seçimlerle idare edilen ülkede istikrarın olmayacağını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: 'Bu yapı 2019'un Kasım'ına kadar böyle gidecek fakat hükümetin Bakanlar için tasarrufu olabilir. Hükümet herhangi bir oylama yapar mı yapmaz mı bilmiyorum. Mevcut anayasa 16 Nisan'dan sonra bu hükümet kalkıp yerine yenisi gelmesi gibi zorlama söz konusu değil. Hükümet böyle bir karar alır mı hükümetin kendi tasarrufudur. Şu andaki görüntüde 2019 Kasım'a kadar gidecek bir hükümet var. Başbakan biz erken seçimi düşünmüyoruz diyor. Bana sorulsa ben de aynı kanaatteyim. Erken seçimlerle idare edilen ülkede istikrarı bulamazsınız.'

Erdoğan, yeni sistemde Devlet Bahçeli'nin görev alıp almayacağı sorusuna ise şu cevabı verdi: 'Ortada 2019'a kadar bir hükümet var. Hükümetin tasarrufunda olan çok şey var. Diyelim ki 2019 seçimlerinde şahsım aday gösterilirse ayrı bir konu gösterilmezse ayrı bir konu. Bunların tümü Kasım 2019'dan sonra. Fakat 16 Nisan çok şeyin belirlenmesine faydalı olacağını düşünüyorum. Bu konuda gönlümden güzel şeyler geçiyor.'

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

'Bu anayasa 339 ile Meclis'ten geçti. Yine de millete gidiyoruz. AK Parti ve MHP dayanışma ile referandumun yolunu açtılar. Bundan sonraki süreç milletimizde. Söz onun, karar onun! Yargının bağımsızlığına, tarafsızlık da ekleniyor. Bu bir defa önemli bir aşamadır. Eskiden bağımsız derken, bağımsız ama tarafsız değil deniyordu. İkinci olarak milletvekili sayısı 600'e çıkarılıyor. Temsilde adalet istiyoruz. Sebebi budur. Bu parlamento ne işi yarar? Yasama faaliyetlerinde bulunmuyor mu? Bitti bu kadar. Eğer uygun değil derse zaten yapabilecek bir şey yok. Biz egemenlik milletin diyorsak, çıkacak karara da saygı göstermek gerekiyor.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNDİRİLİYOR

Bakın bugün bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir. Üniversitesini bitirdiği zaman hatta okurken ben siyasette varım diyecek, adımını atacak. Şu anda biz geldiğimizde seçilme yaşını 25'e indirdik. Dünyayı geziyorum ama bu durum böyle değil. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18'dir.

İKİ SEÇİM BİRLEŞTİRİLİYOR
Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri birleştiriliyor. Bu düzenlemeyle milletvekili seçimleri 4 yıldı 5'e yeniden çıkarılacak. Böylece şu anda bileceğiz ki 5 yıl sonra şu gün bu ülkede cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri olacak. Bu istikrarı ve güveni getiriyor. Bizim eksik de olsa 14 yılki süreçte en sihirli kelimelerimiz istikrar ve güvendir.

GENSORU KALDIRILACAK
Güven oylaması kaldırılıyor. Niye? Millet diyor ki bu görev benim. Bundan sonra gensoru diye bir şey yok. Bu konu çok çok suistimal edildi. Şu ana kadar 484 gensoru verildi. Verenler de biliyor ki bundan bir sonuç elde edemeyecek ama Meclis'in çalışmasını engellemek istiyor. Çok çalışmamız lazım, çok gayret etmemiz gerekiyor. Ne yazık ki işleri güçleri gensorularla önleri tıkamak oldu. Başaramadılar ama zaman kaybı oldu.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Bir diğer adım cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıl ve bir isim en fazla iki kez seçilebilecek. Daha fazlası yok. Seçim zamanı geldi, seçim yapıyoruz. Mesela 100 bin seçmen, o seçim zamanında kalkıp kendileri bir cumhurbaşkanı adayı gösterebilir. Bu yok, ilk kez yapılıyor. Millete güveni gösteren bir değişikliktir. Bundan sonraki süreçte, seçim kanunuyla ilgili değişiklikler parlamento içerisinde temenni ederim ki uzlaşma olur ve yapılır. Bana göre bu gereklidir.

AB İLE İŞİLKİLER
AB ile ekonomik ilişkilerimizi devam ettirebiliriz ama siyasi ve idari noktada gözden geçirmeye ihtiyacımız olabilir. Bizim yatırımcılarla sorunumuz yok. Yatırımcıların hepsinin önünü açtık ve devam ediyoruz. Bizim için küstah diyorlar, aynaya baksınlar. Küstahlar kalkıp bize küstahlık taslayamaz. İleri gidenler bizden aynen karşılık bulurlar. Türkiye ile gayri ahlaki yarışa girilmez, aynen cevabını alırlar. Bir taraftan müzakere masasında olacaksın bir taraftan bunu yapacaksın.

BEN DE FAŞİST DİYECEĞİM
Bunlar kendilerine ait bir düşünce kirliliği içerisinde dolaşıyorlar. Siz bu tür kendi vatandaşınızı bizim de soydaşımız olanları eğer bu şekilde AB üyesi olup, AB kriterlerine göre değil de duygusal veya o baskıcı faşizanlıkla insanların üzerine giderseniz bunlar dünyanın değişik ülkelerinde değişik şekilde algılanacaktır. Oradaki insanlar Hollanda vatandaşı ve çok büyük hizmetleri olmuş insanlar. Siz onlara orada zulüm ediyorsunuz. Aynı şey Almanya için geçerli. Orada yine terör örgütlerine müsaade ediyorsunuz ama elinde bayrağı ile başka hiçbir teröre yönelik unsur olmayanlara karşı hakkı vermiyorsunuz. O çok övündükleri gazeteleriyle bana diktatör diyorlar. Bana diktatör demeye devam ettikleri sürece bu kavramlarla hitap etmeye devam edeceğim.

BND BAŞKANI'NIN FETÖ AÇIKLAMALARI
Bir istihbarat örgütünün başı böyle bir açıklama yapamaz.Yapılıyorsa bunun arkasında başka bir şey var. Siz hiç Hakan beyin bu şekilde ülkeyi bağlayacak açıklama yaptığını duydunuz mu? Bu, Alman yönetiminin nereye oturduğunu gösteriyor. Bunun kararını verebilecek yer Türkiye'dir. Sen ne anlarsın cemaat midir değil midir? Bunlar orada Diyanet'in imamlarını ajan diye topluyorlar. Gamalı haç işaretlerini camilere yapanlar kimler? Almanya'da, Hollanda'da, Avusturya'da yaptılar bunları. Bunlar Nazizmin ayak sesleri.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile