Cumhurbaşkanı Erdoğan Genelkurmay Başkanlarına seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genelkurmay Başkanlarına seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanları Konferansı'nda konuştu.

Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Karadeniz adeta Rusya'nın bir gölü haline dönüştü. Burada kıyıdaş ülkeler olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak konumdayız.' dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Konferansın Balkan ülkelerin istikrar, huzur ve güvenliğine katkı sağlamasını temenni ediyorum. 10. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı bölgesel ve küresel ilişkiler bağlamında kritik bir dönemde başlıyor. Böylesi bir büyük değişime dünya en son 1991 yılında Sovyetler'in dağılmasıyla şahit oldu. Dış politika, ekonomi, ticaret, enerji gibi tüm alanlarda parametrenin yeniden belirlemesini bu kırılma sağladı. Yarım asra yakın süren güç rekabetinin odak noktası Ortadoğu ve Balkanlar'dır. Duvarların yıkılması tüm bölgede yeni umutların yeşermesine, barış ve istikrar beklentilerin artmasına sebep oldu. Özgürlükleri gasp edilen, tek tipçi, baskıcı yönetimlere mahkum edilen Kafkaslar ve Balkanlar'daki kardeşlerimizi sevindirmiştir. Ancak Balkan coğrafyasında hepimizin yüreğini burkan, içini acıtan olaylara şahit olduk. Krizleri çözmek yerine dondurmanın doğru bir yaklaşım olmadığını çok acı bir tecrübelerle gördük. Çıkarlar adına gerilimleri tırmandırmanın sonuçlarının birkaç ülkeyle sınırlı kalmadığını, krizin tüm bölgede uzun süren tahribata yol açtığını gördük.

BATI BUNUN FARKINDA DEĞİL

Savaştan kaçan 3 milyon Suriyeli ve Irak'lıya biz sahip çıktık. Dünyada eşi benzeri olmayan evsahipliğini şu anda Türkiye yapıyor. Acaba bize yardım gelecek mi, para gelecek mi, biz bunları düşünmedik. Biz kendi milli bütçemizden şu ana kadar 10 milyar doları aşkın harcama yaptık. Bu faturalı olan harcamadır. Bir de STK, belediyelerimizin yapmış olduğu harcamalarla birlikte yaklaşık 20 milyar dolara ulaşmıştır. şu anda Batının hala yaklaşım tarzına baktığımızda verelim mi, vermeyelim mi, bu mülteci sorunu nasıl hallederiz, göç nasıl duracak... Biz zaten bu sorunu düşünmüyoruz. Biz onların üzerine kapıları kapamadık, güvenlik güçlerimizi onların üstüne sürmedik. Biz kapıları kapamanın bir zulüm olduğuna inandık. Şu anda onların sağlık, gıda, yiyecek, eğitim bütün sorunlarını çözüyoruz. Yılda 3 Milyar Avro verme kararını veren Avrupa henüz bu yardımı, desteği yapamadı. Biz milli bütçemize destek istemiyoruz, Suriyeli ve Iraklılara destek istiyoruz. Maalesef hala Batı bunun farkında değil.

ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPMAK KONUMDAYIZ

Biz başta kendi vatandaşlarımızın güvenliğini temin etmek için sınırımızın terör örgütlerinin sığınağı olmaktan çıkaracak adımları atmakta kararlıyız. Balkanlar tüm acılara rağmen son 25 yıldır barış ve istikrar konusunda önemli adımlar atmıştır. Bunun artarak devam edebilmesi için koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmemiz gerekiyor. Bölgemizde hiçbir ülkenin güvenlik kaygıları bir diğerinin hilafına giderilemez. Varşova'da 8-9 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak NATO zirvesinin önemi artmıştır. Bu zirveden somut sonuçlar çıkmasını arzu ediyorum. Saraybosna ve Üsküb'ün oranın izninden giderek NATO üyelik süreçlerini en kısa sürede tamamlamaları Balkanlar'da güvenliğin kalıcı temellere oturtulması bakımından önemlidir. Kapasite geliştirme çabalarına katkılarımızı NATO kapsamında sürdüreceğimizi vurgulamak istiyorum. Karadeniz'de güvenlik anlayışı temelinde tekrar bir istikrar havzası oluşturmamız gerekiyor. Karadeniz adeta Rusya'nın bir gölü haline dönüştü. Burada kıyıdaş ülkeler olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak konumdayız. Eğer adımlarımızı atmazsak tarih bizi affetmez.

 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile