Cumhurbaskani Erdogan, Güneydogu Avrupa Ülkeleri Zirvesi Sonrasi Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi

'Güneydogu Avrupa 2030 Strateji Belgesinin, sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefimize ulasmamiza yardimci olacagina inaniyorum' 'Biz, bölgedeki siyasi sorunlar için diyalogdan baska bir çözüm yolu bulunmadigina inaniyoruz. Bu anlamda, Güneydogu Avrupa Isbirligi Sürecinin sundugu firsatlardan azami ölçüde istifade edilmesini destekliyoruz' 'Türkiye'nin Avrupa Birligine katilim sürecinin canlandirilmasi ve Güneydogu Avrupa'daki tüm aday ve potansiyel adaylarin üyelik süreçlerinin hizlandirilmasi, birlige küresel ölçekte fayda saglayacaktir. Temennimiz, muhataplarimizin da bu gerçegi görerek hareket etmesidir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Güneydogu Avrupa 2030 Strateji Belgesinin, sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefine ulasmada yardimci olacagina inandigini ifade etti.

Erdogan, NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi'nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Bölgenin baris ve istikrari adina bugün önemli bir toplanti için Antalya'da samimi bir ev sahipligi gerçeklestirdiklerini belirten Erdogan, Türkiye'nin dönem baskanligini 3'üncü defa üstlendigi Güneydogu Avrupa Isbirligi Sürecinin Zirve Toplantisinin tamamlandigini kaydetti.

Zirvede alinan kararlarin, ülkeler ve Avrupa halklari için hayirli olmasini dileyen Erdogan, toplantiya istirak edenlere katilimlari ve degerli katkilari için sükranlarini belirtti.

Erdogan, ayni zamanda bu yil 25'inci yil dönümünü kutlayan örgütün, Güneydogu Avrupa Isbirligi Sürecinin aradan geçen çeyrek asirda çok önemli mesafe katettigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, sürecin, kurulusundan bu yana geçen zamanda, katilimci ülkelerin bir araya geldigi, meselelerini açik yüreklilikle konustugu bir platforma dönüstügünü aktararak, 7 ülke ile baslanan yolculugun, bugün 13 katilimciyla çok daha kararli bir sekilde sürdürdüklerini vurguladi.

Is birligi sürecinin, kurulus gayesini bihakkin yerine getirdigini görmekten büyük bir bahtiyarlik duyduklarini dile getiren Erdogan, söyle konustu:

"Toplantiya, teskilat üyesi, birbirine komsu 13 ülkeden devlet ve hükümet baskanlari, basbakan yardimcilari, disisleri bakanlari istirak etti. Koronavirüs salginina ragmen zirvemizin böyle yüksek bir katilimla gerçeklestirilmesini önemli bir basari olarak görüyoruz. Dostlarimizin Zirve için ülkemizde seyahat etmeleri, sürece verilen destegin isaretidir. Bu ayni zamanda, Türkiye'nin bölgedeki yapici ve kucaklayici rolüne gösterilen teveccühün, özellikle de salginla mücadelede aldigimiz tedbirlere güvenin de sembolüdür. Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci, bölgedeki 13 ülkenin tamaminin ayni masa etrafinda toplandigi yegane olusumdur. 1990'lardaki kriz dönemlerinde önemli bir diyalog mekanizmasi olarak islev gören is birligi süreci, bu özelligini zamanla daha da güçlendirmistir. Biz, bölgedeki siyasi sorunlar için diyalogdan baska bir çözüm yolu bulunmadigina inaniyoruz. Bu anlamda Güneydogu Avrupa Isbirligi Sürecinin sundugu firsatlardan azami ölçüde istifade edilmesini destekliyoruz."

- "Son gelismeleri etraflica ele aldik"

Erdogan, bugünkü Zirvede Güneydogu Avrupa cografyasindaki genel durumu ve son gelismeleri etraflica ele aldiklarini belirterek, "Zirvede kabul ettigimiz Güneydogu Avrupa 2030 Strateji Belgesinin de sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefimize ulasmamiza yardimci olacagina inaniyorum." dedi.

Açilis konusmasinda, Türkiye'nin, bölgenin istikrari ve refahina atfettigi önemin altini çizdigini animsatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ülkemizin Güney Dogu Avrupa'daki projelerinin rekabetçi bir anlayisla degil, istikrar ve refaha katki amaciyla hayata geçirildigini vurguladik. Türkiye'nin öncülügünde yürütülen ve 'baris otoyolu' olarak da adlandirilan Belgrad-Saraybosna Otoyolu bunun en önemli nisanelerinden biridir. Toplantida ayrica, göç ve salgin gibi sinamalarla ortak mücadelenin öneminin altini çizdik. Bölge ülkelerinin, Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlari ile bütünlesme çabalarina verdigimiz destegi de teyit ettik. Avrupa Birligi genisleme sürecinde olusturulmak istenen, suni Bati Balkanlar ve Türkiye ayriminin yanlisligina dikkat çektik. Türkiye'nin, Avrupa Birligi'ne katilim sürecinin canlandirilmasi ve Güneydogu Avrupa'daki tüm aday ve potansiyel adaylarin üyelik süreçlerinin hizlandirilmasi, birlige küresel ölçekte fayda saglayacaktir. Temennimiz, muhataplarimizin da bu gerçegi görerek hareket etmesidir."

- "Çözümler gerçeklestirmeye çalistik"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 1 Temmuz 2020'de 1 yilligina devralinan dönem baskanligi sirasinda yogun çaba harcadiklarini, bölgenin ortak sorunlarini gözeterek, belirlenen öncelikler çerçevesinde 40'a yakin etkinlige ev sahipligi yaptiklarini anlatti.

Salgin nedeniyle birçok etkinligi çevrim içi gerçeklestirmek durumunda kaldiklarini dile getiren Erdogan, "Bölgenin kanayan yarasi olan beyin göçü basta olmak üzere, adalet alaninda is birligi, tarim politikalari, diaspora, egitim, afetlerle mücadele gibi konularda ortak çözümler gelistirmeye çalistik." diye konustu.

Tüm bu faaliyetleri, iki temel ilkeyi gözeterek hayata geçirdiklerini belirten Erdogan, söyle devam etti:

"Bunlardan birincisi, bölgenin sorunlarina en iyi çözümün yine kendi içinden çikabilecegi anlayisini ifade eden bölgesel sahiplenme ilkesidir. Bunu gerçeklestirdik. Ikincisi ise hiçbir paydasi ötekilestirmemek gerektigine isaret eden kapsayicilik ilkesi oldu. Yalnizca ikili düzeyde degil, çok tarafli platformlarda da fark olusturan, deger katan, adilane yaklasim izleyen bir ülke oldugumuzu dönen baskanligimiz sirasinda bir kez daha ortaya koyduk. Is birligi süreci üyelerinin hassasiyetlerini her asamada gözettik. Ülkeler arasindaki farkliliklarin, teskilatin çalismalarina olumsuz yönde sirayet etmemesi için çok dikkatli davrandik. Tüm ülkelerin hassasiyetlerini gözeterek kusatici ve kucaklayici olmaya gayret ettik. Üyeler arasindaki veya üyelerin kendi içindeki dengeleri de dikkate alarak is birligi ortaminin saglikli sekilde ilerlemesini mümkün kildik."

- "Yunanistan'a basarilar diliyorum"

Erdogan, toplantilar kapsaminda ayrica, Türkiye'de bulunan devlet ve hükümet baskanlarinin bazilariyla ikili görüsmeler gerçeklestirme firsati buldugunu ve bulacagini belirterek, yarin Antalya Diplomasi Forumu'na Türkiye'nin ev sahipligi yapacagini söyledi.

Zirve vesilesiyle dönem baskanligini Yunanistan'a devrettiklerini dile getiren Erdogan, Yunanistan'a bu önemli görevde basarilar diledi.

Basta Disisleri Bakanligi olmak üzere dönem baskanligini basari ile icra edilmesine katkida bulunan tüm kurum ve kuruluslara tesekkür eden Erdogan, "Türkiye önümüzdeki dönemde de bölgenin baris, istikrar, huzur ve refahi için katkilarini sürdürecektir." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile