Cumhurbaskani Erdogan, Hatay'da Kura Çekim Ve Konut Teslim Törenine Katildi

Cumhurbaskani Erdogan, Hatay'da Kura Çekim Ve Konut Teslim Törenine Katildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, depremden sonraki Hatay’a geldiklerinde karsilastiklari tabloyu asla unutmayacaklarini belirterek, "Hatay’in halini görüp gözleri yasarmayanin kalbi kurumus demektir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da depremzedeler için yapilan konutlarin ilk kura çekim ve anahtar teslim törenine katildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Kapali Spor Salonu’nda gerçeklesen törende Cumhurbaskani Erdogan, yapimi tamamlanan 7 bin 275 konutu hak sahipleriyle bulusturdu.

Burada konusan Cumhurbaskani Erdogan, sözlerine depremde hayatini kaybeden 53 binin üzerindeki vatandasin her birine Allah’tan rahmet, yakinlarina bas sagligi dileyerek basladi.

Cumhurbaskani Erdogan, depremin 11 il, 124 ilçe, 7 bine yakin köy ve mahallede agir yikima yol açarken, 14 milyon vatandasin afetten dogrudan etkilendigini kaydederek, “Öyle ki depremde yikilan 39 bine yakin binanin 26 bininde arama-kurtarma faaliyeti yürütülmesi gerekmistir. Ayrica 200 binden fazla agir hasarli bina ile karsilasilmistir. Deprem bölgesine 1 milyon çadir gönderilmis, 215 binin üzerinde konteyner kurulmus, 349 bin haneye kira yardimi yapilmis, tasinma ve destek ödemelerinde bulunulmustur. Büyük felaketler ve büyük acilar ayni zamanda milletlerin birliginin, beraberliginin, kardesliginin, gücünün sinandigi dönüm noktalaridir. Milletimiz bu aci ve bir o kadar da tarihi sinamayi basariyla vermistir. Asrin felaketini asrin dayanismasina dönüstürerek o zor günlerin geride kalmasini temin ettik. Devletimiz tüm imkanlariyla aninda harekete geçerken Türkiye tek yürek olmus depremzede kardeslerinin yanina kosmustur.

Deprem bölgesine 150 bin tir yardim malzemesi gönderilirken, 20 milyon gida kolisi dagitildi. Depremin ardindan sehirlerine ailelerine, islerine sahip çikarak yerlerinden yurtlarindan ayrilmayan vatandaslarimiza tesekkürlerimizi sunuyoruz. Bu afet bize verdigi pek çok dersin yani sira devlet-millet dayanismasinin en üst düzeyde oldugunu göstermistir. Böylesine vefali, fedakar milletin evladi olmakla iftihar ediyoruz” dedi.



"Hatay’a geldigimizde karsilastigimiz tabloyu asla unutmayacagiz”

Cumhurbaskani Erdogan, Hatay’in can kaybi ve yikilan bina sayisi bakimindan depremden en büyük zarari gören sehir oldugunu kaydederek, "Depremden sonraki ikinci gün Hatay’a geldigimizde karsilastigimiz tabloyu asla unutmayacagiz. Hatay’in yasadigi yikim gerçekten çok büyüktü. Büyük felaketin ardindan Hatay’in halini görüp gözleri yasarmayanin kalbi kurumus demektir. Önceligimizi arama kurtarma faaliyetlerine, acil ihtiyaçlarin karsilanmasina verdik. Hatay’da dagitilan çadir sayisi 286 bini, konteyner sayisi 57 bini bulurken 38 bin kisiyi de yurtlarda, kamu tesislerinde konuk ettik. 589 konut, 15 bin 589 is yeri, toplamda 150 bine yakin hak sahibi belirledik. Deprem bölgesi genelindeki hak sahibi ise 390 bin olarak netlesti. Bugün de 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarini teslim ediyoruz. Yeni yuvalarinin hayirli, ugurlu ve bereketli olmasini diliyorum" seklinde konustu.



"Yalan üzerine hiçbir zaman hakikati bine etmedik"

Cumhurbaskani Erdogan, deprem sonrasi kendilerine yöneltilen elestirileri de hatirlatarak, "Bu daha baslangiç, depremzede, zarar gören sehirleri yeniden ayaga kaldirmak için çalismalarimiz devam edecek. 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitirecegiz. Amacimiz takip eden dönemde de her ay 15-20 bin konut ve köy evini de hak sahipleri ile bulusturmaktir. Yil sonuna kadar 200 bin evi teslim etmis olacagiz. Defne Hastanesi ile ilgili ne dediler? Yok böyle bir sey dediler. Biz bunu yaptik mi, yaptik. Açilisini da bizzat bu kardesiniz yapti. Çünkü biz yalan üzerine hiçbir zaman hakikati bina etmedik. Deprem bölgesindeki sehirlerimizde sadece konut ve isleri yapmakla kalmiyoruz. Bu sehirlerimizin meydanlarini, ana caddelerini, tarihi ve kültürel dokularina uygun sekilde yeniden düzenliyoruz. Altyapiyi ayaga kaldirmak için Iller Bankamiz vasitasiyla mahalli idarelerimize 56 milyar liralik hibe destegi veriyoruz. Yasadigimiz her felaket, maruz kaldigimiz her saldiri bize milli birligimizin ve devletimizin gücünün önemini hatirlatiyor. Türkiye Yüzyili’nda Hatay’in da içinde bulundugu vatanin her karisini, üzerinde güvenle yasayacagimiz bir ülke haline getirmenin mücadelesini veriyoruz. Sikintilarimiz, eksiklerimiz yok mu? Elbette var. Ülkemizin potansiyeli de gücü de bu hedefe ulasmamiza yeter. Tek ihtiyacimiz birlik ve beraberlik içinde çok çalismaktir" dedi.



"Dünyanin en güçlü 10 ülke arasina dahil etme asamasindayiz"

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’yi dünyanin en güçlü 10 ülke arasina dahil etme asamasinda olduklarini ifade ederek, "Türkiye özellikle son 21 yil içerisindeki atilimlariyla siyasi, askeri ve ekonomik olarak bölgesel ve küresel bir güç olama yolunda önemli mesafeler kat etti. Simdi bunu tekamül ettirerek ülkemizi her bakimdan dünyanin en güçlü 10 ülke arasina dahil etme asamasindayiz. Hedeflerimize dogru azimle yürürken deprem afeti, terör saldirilari, ekonomik tuzaklar basta olmak üzere önümüzdeki muhtelif tehditleri de birer birer bertaraf etme kararliligindayiz" dedi.

Konusmasina Alev Alatli’nin sözleriyle devam eden Erdogan, "Binlerce yillik medeniyet davamiz Allah’in izniyle kiyamete kadar sürecektir. Hatay’imiz basta olmak üzere ülkemizde topyekun bu kutlu yolda eliyle, emegiyle, gerektiginde caniyla mücadelesine devam edecektir. Ne deprem ne terör, nede sinirlarimizi ve sabrimizi zorlayan alçaklar, ne emperyalistlerin kirli emelleri bizi bu yoldan alikoyamayacaktir. Çiktigimiz bu yolu birlikte yürüyecek hedeflerimize birlikte varacagiz" seklinde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan bazi hak sahibi ailelere anahtarlarini teslim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile