Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Türk ve Kuveytli iş adamlarıyla bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, ziyaretinin hem ikili ticari ilişkiler hem de bölgesel gelişmeler bağlamında hayırlara vesile olmasını diledi.
Kuveyt ile Türkiye'nin siyasi ilişkilerinin birçok ülkenin imrenerek baktığı seviyede ilerlediğini, siyasi ilişkilerde yakalanan mükemmel seviyeyi ekonomik ilişkilerde de yakalamak istediklerini belirten Erdoğan, Kuveyt'i Körfez bölgesinde en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından biri olarak gördüklerini, geçen yıl 569 milyon dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmini 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Ticari hedeflere ulaşma konusunda iş adamlarına büyük görevler ve sorumluluklar düştüğünü, heyetinde de birçok sektörün Türkiye'deki çatı kuruluşlarının başkanları konumundaki iş adamlarının bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Kuveytli iş adamlarının, ilgili bakanlarla sürdürecekleri çalışmalarla geleceğe yönelik önemli adımların atılabileceğini belirtti. Erdoğan, "İnşallah bu güzel sofraları kurmakla kalmaz, buraların neticelerini alma imkanını yakalarız. Yoksa otururuz konuşuruz, gayet güzel şakalaşırız, ondan sonra da dağılır gideriz, ama ben istiyorum ki neticeler alalım, bunların neticelerini de hep birlikte yaşayalım, görelim" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Kuveytli iş adamlarının üçüncü ülkelerde de ortak projeler geliştirebileceklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar tüm çalışmalarında iş adamlarımızın yanında olduk, bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz. Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması konusu uzun süredir gündemimizde. Hemen her fırsatta muhataplarımıza bu noktadaki arzumuzu, beklentimizi ifade ediyoruz. İnşallah bunu hayata geçirdiğimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizde çok daha fazla rakamları telaffuz edeceğimize inanıyorum. Ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımları da artırmamız gerekiyor. Kuveytli kardeşlerimizin Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının toplam miktarı şu an 2 milyar doların altında, bu rakam bizim hedeflediğimiz, arzu ettiğimiz seviyelerin çok çok uzağında. Türkiye, büyük yatırım imkanları sunan bir ülke. Şu ana kadar hiçbir uluslararası yatırımcı Türkiye'de yaptığı yatırımlardan, girişimlerinden pişman olmadı, nedamet duymadı.
Türkiye ekonomisi son 12 yılda gerçekten parmakla gösterilen, örnek alınan bir performans sergiliyor. Küresel ekonomik krizin etkisinin hala çok ciddi olarak hissedildiği birçok gelişmiş ekonominin yüzde 1'lik büyüme oranını zor yakaladığı bir ortamda biz geçen yıl yaklaşık yüzde 3 büyüdük. 12 yıl önce 230 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasılamızı, bu yıl dolar kurundaki artışa rağmen 800 milyar dolara çıkardık. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılamızı 2 trilyon dolara ulaştırmak, kişi başına milli gelirimizi de 25 bin dolara çıkarmaktır. Geçen yıl ihracatımız 158 milyar dolara ulaşarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Biz bunu yeterli görmüyoruz. 2023 yılında inşallah bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enflasyon, işsizlik, bütçe açıkları, kamu yatırımları gibi alanlarda aynı şekilde son derece başarılı bir politika takip ediyoruz."
-"Kuveyt, ekonomik olarak Türkiye'nin körfeze açılan penceresidir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a üçüncü havalimanı, üçüncü boğaz köprüsü, Kanal İstanbul gibi projelerle, Türkiye'nin 2023 hedeflerine hız kesmeden devam ettiğini anlatarak, "Biz, bu yolu istiyoruz ki Kuveytli kardeşlerimizle beraber el ele yürüyelim. Değerli iş adamlarını ülkemizdeki karlı yatırım imkanlarından daha fazla yararlanmaya davet ediyorum" dedi.
"Kuveyt, ekonomik olarak Türkiye'nin körfeze açılan penceresidir. Kuveyt Türk Katılım Bankası da başlı başına bir başarı öyküsü olarak aramızdaki ortaklığın sembolüdür" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu bankanın Türkiye'deki şube sayısının 320'ye çıktığını söyledi.
Katılım bankalarının finans sektöründeki payının önümüzdeki dönemde daha da artacağına inandığını dile getiren Erdoğan, "Şu anda Ziraat Bankası katılım bankası kuruyor, Vakıfbank katılım bankası kuruyor ve Halkbank katılım bankasını kuruyor. Bunların da katılım bankalarını kurmalarıyla birlikte Türkiye'de finans sektörü içerisinde katılım bankacılığının payı yüzde 25'e yaklaşık olarak ulaşmış olacak" diye konuştu.
Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın, Türkiye'den gayrimenkul satın alan Kuveytlilere sağladığı imkanları ve yardımları memnuniyetle takip ettiğini, bu katılım bankasının Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Kuveytliler için bir güvence teşkil ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin, Kuveyt hükümetince 'öncelikli yatırım yapılacak ülkeler listesinde' yer alması siz iş adamları için teşvik unsurudur. Bir diğer teşvik unsuru da Türkiye'deki cazip yatırım ortamıdır. Kuveytli firmalara ülkemizde sadece hizmet sektöründe değil, üretim sektöründe de yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Şirketleriniz savunma sanayi, enerji, organik tarım gibi alanlarda yatırım yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.
-"Türkiye'de Kuveyt'in Avrupa'ya ve Orta Asya'ya açılan kapısıdır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sağlık sektöründe de Kuveytli iş adamları için çok önemli fırsatlar sunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son dönemlerde kurmakta olduğumuz şehir hastaneleriyle çok önemli bir adımı atıyoruz. Hastaneyi kurup, bunu devletimizin, hükümetimizin kiralamak suretiyle hizmet vermeye devamı da bu alanda mümkün. Bu da sağlık sektöründe bir dayanışmanın fırsatıdır. Bugün Türk sağlık sektörü sadece 78 milyon vatandaşımıza değil, aynı zamanda yurt dışında gelen 400 bin hastaya da yılda hizmet veriyor, şifa dağıtıyor. Kuveyt nasıl Türkiye'nin Körfez'e açılan kapısıysa Türkiye'de Kuveyt'in Avrupa'ya ve Orta Asya'ya açılan kapısıdır. Türkiye'de yapacağınız yatırımlar yeni pazarlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Savunma sanayinde Türkiye-Kuveyt ortak olarak yatırımlara girebilir. Şu anda savunma sanayinde Türkiye çok ciddi bir atılımın içerisindedir. Sizi bu kapıyı daha çok kullanamaya davet ediyorum."
Kuveyt'in ekonomik yükselişini ve alt yapı projelerini ilgiyle takip ettiğini ve Kuveyt'in gelişiminin bölge ekonomisi ve istikrarına güç katacağını belirten Erdoğan, Kuveyt'in 2015-2020 beş yıllık kalkınma planında ortaya konulan yeni altyapı projelerinin Türk yatırımcıları için cazip işbirliği fırsatları sunduğunu söyledi. Kuveyt'in konut ihtiyacını karşılamak için bir konut inşa hamlesi başlatacağını öğrendiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin konut inşa sektöründe büyük deneyimleri olduğunu, bu tecrübelerini Kuveyt ile paylaşabileceğini bildirdi.
Türkiye'nin turizm alanında da Kuveytli iş adamlarına fırsatlar sunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kuveytli turizmcilerin Türkiye'nin sunduğu fırsatları daha iyi değerlendirmelerini arzu ediyorum. Ülkemizde 2003 yılında yürürlüğe giren yeni gayrimenkul yasasıyla Kuveytli kardeşlerimizin Türkiye'den daha fazla konut edinmesini de ayrıca bekliyorum. Kuveytliler ülkemizde konut edinme konusunda Körfez ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. 2014 yılı sonu itibariyle sadece İstanbul'da 100 bin metrekare mülk edindiler. Kuveytli kardeşlerimin ülkemizde yatırımlarının artarak süreceğini ümit ediyorum, Kuveytli kardeşlerime bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapan veya yapmayı planlayan Kuveytli iş adamlarından, beklentilerini ve sorunlarını Yatırım Destek Ajansı vasıtasıyla kendilerine iletmelerini istedi.
Erdoğan, konuşmasını Hazreti Muhammed'in "İki birden, üç ikiden, dört de üçten iyidir, ittifak ediniz" hadisi şerifini dile getirerek bitirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuveyt Ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kuveytli kardeşlerimizin Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının toplam miktarı şu an 2 milyar doların altında, bu rakam bizim hedeflediğimiz, arzu ettiğimiz seviyelerin çok çok uzağında. Türkiye, büyük yatırım imkanları sunan bir ülke. Şu ana kadar hiçbir uluslararası yatırımcı Türkiye'de yaptığı yatırımlardan, girişimlerinden pişman olmadı, nedamet duymadı" dedi.